familuv By: Nani Ramlee October 8, 2018 @ 7:00pm

Penting Untuk Ajar Anak Tentang Sentuhan Selamat & Sentuhan Tidak Selamat

Adalah sukar bagi ibu bapa dan penjaga untuk menentukan bila mereka patut mula mengajar kanak-kanak mengenai keselamatan diri. Adalah lebih sukar untuk memulakan topik tentang pemangsa yang mungkin mengambil kesempatan terhadap mereka.

Pun begitu, melihatkan epidemik pedofilia yang semakin meluas dan mula memberi kesan kepada kanak-kanak di sekolah, tempat awam atau di dunia digital, mengajar anak anda tentang langkah keselamatan yang perlu dilakukan adalah satu keperluan sedari usia kecil lagi.

Sentuhan selamat dan sentuhan tidak selamat patut menjadi pengetahuan asas bagi setiap kanak-kanak. Berbekalkan pengetahuan ini, mereka akan lebih bersedia untuk melindungi diri mereka.

Foto: Ohsem Mama

Ajar kanak-kanak nama semua bahagian tubuh mereka, termasuklah bahagian sulit

Kanak-kanak sering merasa sukar untuk memberitahu orang dewasa mengenai penderaan seksual kerana mereka tidak tahu perkataan yang patut digunakan. Mempelajari istilah yang betul (anatomi) terhadap bahagian sulit mereka memberikan kanak-kanak kosa kata yang mereka perlukan dan membantu mereka tahu bahawa tidak mengapa untuk bercakap tentang bahagian badan mereka. Apabila mengajar anak-anak kecil bahagian tubuh yang berbeza, gunakan perkataan yang betul untuk bahagian sulit mereka seperti kemaluan dan punggung.

Anda boleh memberikan lebih banyak maklumat kepada anak yang lebih tua, kerana mereka dapat memahami lebih lanjut. Mengajarkan anak anda nama bahagian sulit mereka sepertimana nama anggota tubuh mereka yang lain membuatkan anak anda percaya tiada apa yang memalukan jika melaporkan tentang sebarang sentuhan pada bahagian tersebut.

Ajar kanak-kanak “Anda adalah bos badan anda”

Ajar anak anda untuk memahami bahawa mereka berhak menentukan siapa yang menyentuh mereka dan bagaimana. Wujudkan suasana rumah yang menghormati hak peribadi masing-masing termasuklah tubuh badan anak-anak anda.

Bina latihan bersama mereka untuk belajar mengekspresikan diri, sebagai contoh, anak anda mungkin menyatakan kepada adiknya “Kakak tidak suka adik bermain rambut kakak, tolong berhenti.”

Anda sebagai ibu bapa atau penjaga juga perlu segera menghormati hasrat mereka untuk tidak disentuh dengan cara tertentu.”Kakak tak mahu emak dukung sekarang? Baiklah”. Semasa anda mengawasi interaksi anak-anak anda, jelaskan bahawa mereka perlu berhenti menggeletek atau menggasak adik-beradik yang lain jika ada yang berkata “Hentikan!”

Selain itu, anda juga perlu berhenti memaksa anak anda memberi atau menerima pelukan atau ciuman daripada saudara-mara jika mereka tidak mahu. Ini mengajar kanak-kanak bahawa tidak mengapa untuk mengatakan tidak kepada sentuhan daripada orang dalam keluarga mereka.

Sesetengah saudara-mara mungkin mengharapkan pelukan daripada anak-anak anda setiap kali mereka bertemu. Jelaskan kepada mereka bahawa anda sedang mengajar anak-anak anda untuk menjadi bos badan mereka sebagai sebahagian daripada pendidikan tentang keselamatan agar saudara anda tidak tersinggung oleh tingkah laku mereka.

Terangkan kepada anak anda bahawa terdapat tiga jenis sentuhan

Tiga jenis sentuhan tersebut adalah:

Sentuhan selamat: Ini adalah sentuhan yang selamat dan baik untuk mereka, dan yang membuat kanak-kanak merasa dipedulikan dan penting. Sentuhan selamat termasuklah memeluk, menepuk di belakang, dan merangkul pada bahu. Sentuhan selamat juga termasuklah sentuhan yang mungkin menyakitkan, seperti mengeluarkan serpihan. Jelaskan kepada kanak-kanak bahawa apabila anda mengeluarkan serpihan, anda melakukannya untuk memastikan mereka sihat, yang menjadikannya sentuhan yang selamat.

Sentuhan tidak selamat: Ini adalah sentuhan yang menyakiti badan atau perasaan kanak-kanak (contohnya, memukul, menolak, mencubit, dan menendang). Ajar kanak-kanak bahawa jenis sentuhan ini tidak baik.

Sentuhan yang tidak diingini: Ini adalah sentuhan yang mungkin selamat tetapi seorang kanak-kanak tidak mahukannya daripada orang tersebut pada masa itu. Tidak mengapa untuk seorang kanak-kanak mengatakan tidak kepada sentuhan yang tidak diingini, walaupun daripada orang biasa. Bantu anak-anak anda mengatakan ‘tidak’ dengan suara yang kuat dan sopan. Ini akan membantu mereka belajar menetapkan sempadan peribadi.

Foto: vemale.com

Sebaik sahaja kanak-kanak boleh menamakan bahagian badan mereka sendiri dan tahu mengenai pelbagai jenis sentuhan, anda boleh mengajar mereka bahawa terdapat satu lagi sentuhan yang tidak selamat yang juga tidak baik. Sentuhan ini adalah apabila seseorang yang lebih tua atau lebih besar menyentuh bahagian sulit mereka. Cara anda menjelaskan perkara ini akan bergantung kepada umur anak anda.

Bagi seorang anak kecil, anda mungkin berkata, “Satu lagi sentuhan yang tidak selamat adalah apabila orang yang lebih besar menyentuh adik pada bahagian sulit dan bukan untuk membersihkan atau memastikan adik sihat. Oleh itu, peraturan keselamatan keluarga kita ialah tiada siapa boleh menyentuh bahagian sulit adik kecuali untuk memastikan adik bersih dan sihat. ”

Ibu bapa perlu memahami bahawa maksud membersihkan ini merujuk kepada anak-anak yang masih memerlukan bantuan orang dewasa untuk menukar lampin, pergi ke tandas, atau mandi. Manakala memastikan “sihat” merujuk kepada lawatan doktor; contohnya, apabila doktor memberi kanak-kanak suntikan di bawah pengawasan penjaga. Apabila mereka meningkat remaja, mereka mungkin sudah boleh menguruskan pertemuan dengan doktor secara sendirian.

Jadi, untuk kanak-kanak yang lebih besar, anda mungkin berkata, “Satu lagi sentuhan yang tidak selamat adalah apabila seseorang menyentuh adik di bahagian sulit dan bukan untuk memastikan adik sihat. Oleh itu, peraturan keselamatan keluarga kita ialah tiada siapa boleh menyentuh bahagian sulit adik kecuali untuk menjaga kesihatan adik. ”

Ajarkan juga anak anda peraturan keselamatan yang berikut:

Foto: Hello Doktor

Anda boleh mengajarkan nama bahagian sulit anak anda seawal usia 3 tahun dan mula mengajar peraturan keselamatan apabila mereka berupaya mengenalpasti bahagian tubuh mereka. Lebih awal anda mulakan adalah lebih baik. Pastikan juga anda menyatakan bahawa mulut dan dada juga termasuk dalam bahagian tubuh yang dilarang disentuh orang lain tanpa tujuan membersihkan atau kesihatan.

Perkara-perkara yang disebutkan ini mungkin kelihatan seperti sesuatu yang boleh difikir logik bagi pandangan anda. Tetapi anak anda yang masih kecil mungkin tidak akan memahami pencabulan melainkan anda menjelaskan hak peribadi dan batasan sentuhan orang lain.

Lebih baik anda bersikap jujur dan berterus-terang dalam bahasa yang difahami sekarang daripada menyesal di kemudian hari. Apatah lagi dalam kebanyakan kes, pemangsa pedofilia akan cuba melakukan antun seksual atau grooming sehingga anak anda menjadi percaya dan selesa kepada mereka. Oleh itu, lindungi anak anda dengan didikan dan pencegahan yang baik.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 15 Nov 2018
familuv Fri, 27 Sep 2019

Elak sumbang mahram! Fahami batas aurat dalam keluarga

Jangan sampai menyesal kemudian hari…

familuv Tue, 15 May 2018

Masak Bubur Dan Nasi Serentak Guna Cara 2 Dalam 1. Mudah & Jimat Masa!

Jom cuba teknik masak nasi dan bubur secara serentak ini. Pasti menjimatkan masa anda.

familuv Fri, 10 Aug 2018

Adakah Anda Memiliki 9 Ciri Ini? Jika Ya, Anda Adalah Seorang Supermum!

Supermum ialah seorang wira hebat yang mampu melakukan pelbagai tugas tanpa perasaan bangga mahupun rungutan.

familuv Tue, 3 Mar 2020
familuv Tue, 17 Jul 2018

Karakter Dominan Isteri Bikin Suami Kecut Perut

Ada banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan suami takut isteri.

familuv Sat, 16 Jun 2018

9 Teknik Urutan Yang Perlu Dipraktikkan Untuk Bayi Anda

Bayi anda akan tidur lena selepas diurut guna 9 teknik urutan ini.

familuv Tue, 12 Nov 2019

Hukum terminum susu isteri yang perlu suami tahu

Keliru dengan syarat anak susuan

familuv Fri, 4 May 2018

“Sikap Penyayang Suami, Menawan Hati Saya” – Haflin

Empat tahun melayari rumah tangga dengan ahli politik, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz, Haflin mengakui dirinya wanita terbahagia kerana bersuamikan seorang lelaki yang cukup penyayang.

familuv Wed, 13 Mar 2019

Hamil pada usia 30 tahun ke atas. Bahaya atau tidak?

Usia lanjut risaukan wanita yang ingin hamil.

| Live TV