Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Shaidah Shafie April 1, 2020 @ 5:28pm

4 panduan mudah elak bibir menggelupas, merekah

Cuaca panas biasanya akan menyebabkan tekak haus dan badan mengalami kekurangan air, namun bagi individu yang berkerja di dalam ruang yang sejuk dengan pendingin hawa, mereka mungkin kurang mengalami rasa haus atau dahaga.

Bagaimanapun, sama ada haus atau tidak, badan memerlukan air yang cukup agar keseluruhan organ di dalam tubuh dapat berfungsi dengan baik sekali gus mengelakkan kita jatuh sakit.

Bibir yang cantik adalah bibir yang sihat – gambar hiasan. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Mungkin ramai menyedari bibir mengelupas dan rasa tidak selesa dengan keadaan itu, secara tidak langsung tangan dibiarkan bebas menarik kuping akibat pengelupasan pada bibir.

Jangan amalkan tabiat menarik kulit kering yang terjadi pada bibir kerana tindakan itu akan memburukkan lagi keadaan.

Lebih membimbangkan apabila jari atau tangan mungkin ada bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada luka di bibir.

Badan mungkin kekurangan air apabila bibir sering berdarah dan merekah – gambar hiasan. Sumber: klikdokter.com

Hijab & Heels kongsikan empat panduan asas mengelakkan bibir kering dan menggelupas

1. Minum banyak air kosong

Air kosong adalah minuman terbaik untuk memastikan badan sentiasa dalam keadaan sihat. Apabila badan cukup air, kulit akan sentiasa lembap dan bibir tidak terkecuali menerima manfaat itu.

Selain itu, air kosong juga tidak mengandungi kolesterol mahupun lemak, jadi tidak perlu risau untuk minum dalam jumlah yang banyak setiap hari.

Gunakan salap bibir untuk melindungi bibir daripada kering dan menggelupas – gambar hiasan. Sumber: shopee.co.id

2. Gunakan salap bibir

Pastikan anda memilih salap bibir yang mengandungi bahan pelembap yang tinggi. Minyak jojoba misalnya baik untuk menangani bibir kering, oleh itu baca terlebih dahulu kandungan salap bibir yang ingin dibeli.

3. Pupur bibir untuk buang sel mati

Bibir juga mempunyai sel yang akan rosak jika tidak dijaga dengan baik. Sel mati pada bahagian kulit bibir boleh menyebabkan pelbagai masalah berlaku pada bibir.

Gunakan gula pasir dan sedikit madu untuk membuang sel mati pada bibir. Gosok perlahan, cuci bersih dan kemudian oleskan salap agar bibir terhindar daripada kekeringan.

4. Elak membasahkan bibir dengan lidah

Tindakan ini akan menyebabkan bibir lebih cepat kering. Selain itu air liur di dalam mulut juga mengandungi bakteria dan dikhuatiri bakteria berkenaan akan memberi tindak balas tidak baik jika terus berada pada bibir.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 9 Mar 2018

Anak-Anak Pasti Teruja Kalau Dapat Tengok Dinosaur Cuti Sekolah Ini

Setiap kali ada cuti sekolah, pastinya ibu bapa antara individu yang paling sibuk mencari lokasi percutian untuk membawa anak-anak. Kononnya untuk ‘reward’ anak-anak yang dah penat lelah pergi sekolah! Waktu cuti sekolah jugalah masa yang sesuai untuk ibu bapa mengambil cuti setelah penat bekerja. Kadang-kadang, si anak ini memilih sendiri lokasi yang mereka mahukan, tetapi permintaan tersebut mestilah dapat kelulusan mak ayah kan? 

Featured Mon, 19 Aug 2019

Himpunan Merdeka Habib 2019 tampil motif antik

Sambutan istimewa bersempena nostalgia 61 tahun

Eat Travel Wed, 31 Jul 2019

Inginkan hidangan ayam unik? Cuba resipi ayam nanas ‘sweet sour’ ini

Paling sedap jika dimakan dengan nasi putih panas.

Featured Tue, 1 Oct 2019
Featured Sat, 7 Mar 2020

4 cara mudah lindungi diri daripada penyakit

Ketahui apa yang boleh dan perlu

Featured Wed, 31 Jan 2018

THE MOST WANTED HIJABISTA DI MALAYSIA

Norhadiani Baharom Hola to all hijabi dan hijabista in the world! Be proud of yourself kerana esok adalah hari yang indah buat kalian dimana berlangsungnya sambutan World Hijab Day (WHD) kali ke-6. Acara tahunan bertitik-tolak […]

Featured Sat, 5 Oct 2019
Featured Tue, 23 Mar 2021

Bantuan 4,000 Peranti Kepada Pelajar B40 – Menteri Pengajian Tinggi

Menerusi Inisiatif Pakej Pelan Data dan Peranti, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah mengagihkan kira-kira 200,000 pelan data dan 4,000 peranti kepada pelajar kumpulan B40 bagi membantu mereka mendapat akses kepada pendidikan berkualiti semasa pandemik. Menterinya, […]

| Live TV