Featured By: Nani Ramlee January 30, 2018 @ 11:00am

5 Mitos Diet Yang Perlu Anda Tahu

Perkataan diet memang sukar dipisahkan daripada golongan wanita. Ini kerana diet membawa pengertian yang cukup besar. Semua wanita pasti ingin mempunyai bentuk dan berat badan ideal.

Jadi, pelbagai cara pun sanggup dilakukan semata-mata ingin menurunkan berat badan. Bagaimanapun, untuk berdiet juga perlu punya ilmu. Jangan semborono mengikut nasihat yang entah betul entah tidak. Hey ladies! Periksa info di bawah okay!

1) Makan selepas jam 8 malam buat berat badan bertambah

Melambatkan waktu makan malam memang salah kerana selagi kamu belum tidur, tubuh badan masih memerlukan tenaga. Tidak ada masalah kamu makan malam pada jam berapa pun, tetapi pastikan jarak waktu makan dengan waktu tidur kamu sekurang-kurangnya satu jam. Ini bertujuan untuk memberi masa kepada tubuh badan mencerna makanan. Lagi satu, jangan ambil makanan dalam saiz yang besar. Perhatikan kuantitinya.

2) Produk tenusu menggemukkan

Well, ini tidak benar! Susu, yogurt, keju, air krim adalah produk tenusu harian yang rendah lemak dan kalori tetapi sangat tinggi kalsium, protein, dan vitamin D.  Jika kamu alah dengan laktosa, kamu memiliki pelbagai pilihan lain untuk mengggantikan sumber untuk kalsium dan vitamin D seperti sayuran hijau , jus buah-buahan, dan sereal.

3) Jus buah baik untuk diet

Jus buah memang kaya dengan nutrisi. Bagaimanapun ia tinggi kalori berbanding potongan buah-buahan segar. Jika kamu ingin menurunkan berat badan, jus buah-buahan adalah salah satu minuman yang perlu dielakkan. 

Fakta yang perlu kamu tahu, ramai penjual jus buah-buahan di kafe atau restoran menambah gula yang sangat banyak dalam sehingga menjadi kurang baik bagi kesihatan tubuh ataupun bagi program diet. Sebaiknya buat sendiri jus dan jangan tambah gula dan susu okay!

4) Diet tanpa nasi, diet paling efektif

Mitos! Tubuh badan memerlukan karbohidrat sebagai sumber energi. Kekurangan karbohidrat boleh mengakibatkan ketidakseimbangan hormon lapar dan hormon kenyang. Sehingga boleh membuat tubuh kamu sukar memahami isyarat sama ada kamu sedang lapar atau sebaliknya.

5) Minuman Diet Tiada Masalah

Minuman diet, terutama yang tercatat sugar free, tidak bererti ia bagus untuk untuk diambil oleh kamu yang berdiet. Minuman diet, meskipun tertulis bebas gula, masih punya kandungan kalori, belum lagi ditambah dengan berbagai-bagai bahan lain yang terkandung di dalamnya. Jangan salah faham okay.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 29 Oct 2018

Seronoknya Berenang Di Dalam Lautan Bunga Matahari. Cantik Sangat Untuk Instagram!

Jim Thompson lokasi ideal bagi mereka yang merancang percutian bajet hujung tahun ini!

Featured Fri, 13 Jul 2018
Eat Travel Thu, 17 May 2018

Chicken Wings Bersalut Emas Ini Berharga RM3926. Wow! Mahalnya

Wow! Kepak ayam bersalut emas ini harganya boleh habis duit gaji sebulan!

Featured Mon, 24 May 2021

Kini Berkahwin Dengan Kerabat Brunei, Tengku Amalin Aisyah Putri Pernah Bergelar Majistret

Semenjak mendirikan rumah tangga bersama suami tercinta, YAM Pengiran Muda Abdul Qawi Ibni DYTM Pengiran Hj Mohamed Bolkiah, Yang Amat Mulia (YAM) Tengku Amalin Aisyah Putri dilihat lebih banyak menumpukan masanya terhadap keluarga dan kerjaya. […]

Featured Thu, 25 Mar 2021

Diskaun 50% Saman Bermula Hari Ini Sehingga 11 April, Cara Mohon

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador hari ini telah melancarkan aplikasi portal MyBayar Saman untuk memudahkan orang ramai membayar saman trafik dengan lebih pantas. Bersempena dengan pelancaran aplikasi ini, orang ramai akan diberikan […]

Featured Mon, 13 Apr 2020

Cara rawat demam anak tanpa perlu ke klinik. Nombor 3 terbukti berkesan!

Kaedah alternatif diamalkan sejak zaman-berzaman

Featured Thu, 9 Apr 2020
Featured Sat, 7 Apr 2018

Rupanya Ada Seorang Lagi Ahli Keluarga Kardashian Yang Anda Mungkin Tak Tahu. Sama Cantik!

Tak mengejutkanlah jika ada seorang lagi ahli keluarga Kardashian yang juga cukup lawa dan menarik perhatian.

Featured Thu, 8 Aug 2019
Featured Thu, 8 Jul 2021

MKN Diharap Terus Tutup Ekonomi, Industri Non Essential Lepas Tamat PKPD

Majlis Keselamatan Negara (MKN) diharap terus menutup sektor ekonomi dan industri yang telah ditetapkan sehingga Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) tamat di banyak daerah di negeri Selangor. Menurut Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari perkara […]

| Live TV