Featured By: Attiqah Mohd May 18, 2021 @ 9:15pm

Hampir Kehabisan Katil, Netizen Puji Usaha Majalah 3 Tunjuk Keadaan Sebenar Pesakit ICU Covid-19

Situasi Covid-19 dalam negara kita semakin hari semakin genting. Dengan kemungkinan berlakunya gelombang baharu Covid-19, bilangan kes positif daripada wabak itu masih merekodkan jumlah yang tinggi setiap hari.

Menerusi dokumentari eksklusif Majalah 3, Pusat Kuarantin  Covid 19 PKRC Bersepadu di MAEPS, Serdang yang beroperasi semula sejak Disember lalu hampir tidak dapat menampung bilangan pesakit malah jumlah katil juga adalah terhad.

Difahamkan, pesakit tahap kronik juga dirawat di PKRC kerana Hospital Sungai Buloh dan Hospital Kuala Lumpur tidak dapat menampung bilangan pesakit yang semakin ramai.

Malah, keadaan ICU di Hospital Sungai Buloh juga semakin hari semakin membimbangkan.

Walaupun mempunyai hampir 2,500 petugas kesihatan untuk merawat COVID-19 dan 80 orang petugas kesihatan termasuk doktor dan pakar anesthesia masih tidak dapat menampung bilangan pesakit yang ramai.

Situasi di  PKRC BERSEPADU 2.0 di Taman MAEPS juga merisaukan. Kepelbagaian ragam turut memberi tekanan yang besar kepada para petugas sendiri.

“Peningkatan kes menyebabkan peningkatan beban kerja dan tekanan yang tinggi kepada para petugas” kata Pengarah PKRC Bersepadu MAEPS 2.0 , Dr Shahabuddin Ibrahim.

Menurut jurarawat di ICU Hospital Sungai Buloh, Jennifer Asha Clement mengakui menjaga pesakit di ICU Covid-19 adalah amat mencabar berbanding pesakit ICU sebelum.

 

Difahamkan, sebanyak 22 hospital COVID-19 mencatat kadar penggunaan katil ICU melebihi 70 peratus dan ada yang sudah mencapai 90 peratus.

Sehingga hari ini, hampir 1800 kematian telah direkodkan sejak hampir setahun negara dilanda COVID-19. Menjadi tanggungjawab untuk setiap masyarakat menjaga diri sendiri kerana nyawa menjadi pertaruhan.

Episod Majalah 3 yang bersiaran pada Isnin mendapat pujian ramai pihak, termasuklah netizen di laman sosial.

Rata-rata warganet menyifatkan episod terbabit membuka mata banyak pihak terhadap betapa buruknya kesan wabak Covid-19 jika semua tidak mengambil langkah berjaga-jaga.

Tonton episod Majalah 3 di bawah:

Embed:

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 30 Jun 2021
Trending Thu, 19 Sep 2019

‘Cinderella Latte’ From Starbucks’ Secret Menu Might be the Next ‘Pumpkin Spice Latte’

Two of our favourite things combined; coffee and Disney! Now that is a dream come true.

Featured Mon, 13 Apr 2020
Trending Tue, 19 Jun 2018

Kes Kelar Bayi, Suami Sudah Maafkan Isteri

Hidup saya tidak lengkap tanpa dia (isteri) dan siapa yang hendak menjaga makan minum dua lagi anak Mohamad Nur Rusyaidi, 7, dan Mohamad Rafiuddin, 5.

Featured Wed, 13 May 2020
Featured Thu, 14 Oct 2021

“Kau Cantik? Rampas Hak Orang Tak? Lemah!” – Video Intan Saleh Trigger Netizen

Sebuah video yang dimuat naik oleh bekas madu kepada pelakon Izreen Azminda, Intan Saleh menjadi perbualan hangat netizen di laman sosial. Video yang di muat naik di aplikasi TikTok itu memaparkan aksi Intan melakukan ‘lip […]

Trending Sat, 20 Jun 2020

Gara-Gara Kentut Kuat, Pemuda Ini Didenda RM2,412

Ingat! Kentut pun kena boleh kena saman tau

Hiburan Sat, 28 Aug 2021

“Anak Belum Lahir Tapi Sudah Ada Rezeki Menanti” – Ayda Jebat & Nabil Mahir Bakal Timang Baby Girl

Pasangan selebriti Ayda Jebat dan Nabil Mahir yang sedang menanti kelahiran anak sulung bakal menerima kehadiran cahaya mata perempuan. Perkara terbabit didedahkan oleh pasangan sejoli ini menerusi sidang media virtual dengan pihak media malam tadi. […]

Eat Travel Tue, 10 Jul 2018

Jika Anda Buat Perkara Ini Ketika Melancong, Memang Sah Anda Seorang Rakyat Malaysia

Tengok sama ada anda lakukan atau tak perkara-perkara ini.

| Live TV