Featured By: Bibi Ramli August 20, 2018 @ 10:00am

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Dulu-dulu, sebelum tahun 1987, tiada siapa sangka nyamuk boleh menyebarkan penyakit yang boleh membawa maut, sampailah 20 Ogos tahun itu.

Seorang doktor British yang bernama Sir Ronald Ross telah mendapati bahawa wabak malaria boleh disebar antara manusia oleh nyamuk betina jenis Anopheles.

Jika anda tak tahu, malaria ialah sebuah penyakit darah merbahaya yang disebabkan oleh parasit daripada nyamuk.

Dan sebab itu, tarikh 20 Ogos disambut setiap tahun untuk memperingati penemuan ini dan digelar sebagai World Mosquito Day (Hari Nyamuk Sedunia). Untuk sumbangannya, Dr Ross telah dianugerahkan Novel Prize dalam kategori Perubatan pada 1902.

World Mosquito Day juga bertindak untuk meningkatkan kesedaran terhadap bahayanya penyakit malaria ini yang meragut nyawa lebih kurang 850,000 orang setiap tahun.

Cara pencegahan

Walau bagaimanapun, Malaria boleh dielakkan dengan beberapa cara:

  1. Selidik jika anda berisiko untuk menghadapi malaria.
  2. Elakkan daripada terkena gigitan nyamuk, iaitu dengan menggunakan penghalau serangga, menutupi lengan dan kaki, dan menggunakan kelambu.
  3. Periksa jika anda perlu mengambil pil pencegahan malaria.
  4. Dapatkan rujukan doktor jika anda menunjukkan tanda-tanda menghidap malaria.

Foto: www.xi-xo.co

Fakta tentang nyamuk

Kerana ciptaan Tuhan ini merupakan musuh nombor satu bagi sesetengah orang, banyak tanggapan yang telah dibuat tentangnya, tapi ada yang salah.

Jom ketahui apakah mitos itu serta fakta yang sahih.

Mitos 1: Nyamuk jantan dan betina kedua-duanya gigit manusia

Fakta: Hanya nyamuk betina yang menggigit. Menghisap darah manusia atau haiwan adalah penting untuk kitaran pembiakan spesies ini. Nyamuk betina memerlukan kandungan protein dalam darah kita untuk menghasilkan telurnya dan ini akan memulakan generasi baru yang akan menggigit kita lagi. Nyamuk jantan sebaliknya bergantung kepada sumber lain untuk hidup, seperti nektar daripada bunga.

Mitos 2: Nyamuk memilih sesuatu jenis darah

Fakta: Anda mungkin pernah dengar orang kata, “Nyamuk suka saya sebab darah saya manis” atau “Saya selalu kena gigit nyamuk sebab saya berdarah O”. Sebenarnya, nyamuk tak tertarik kepada jenis atau “kemanisan” darah seseorang manusia itu. Nyamuk menggigit kita kerana ia memerlukan protein, bukannya gula. Anda mungkin boleh menjadi mangsa disebabkan oleh ciri-ciri genetik anda seperti bakteria kulit, tapi semestinya bukan jenis darah.

Mitos 3: Orang berkulit cerah lebih berpotensi untuk digigit

Fakta: Kesan gigitan nyamuk adalah bengkak merah yang disebabkan oleh komponen di dalam air liur nyamuk. Fungsinya adalah untuk mengelakkan darah daripada membeku sementara nyamuk itu masih sedang menghisapnya.

Secara semulajadinya, bengkak merah ini memang lebih ketara dan boleh dilihat pada kulit yang cerah daripada kulit gelap. Ini menyebabkan andaian di mana orang berkulit cerah lebih sering digigit, padahal sama saja.

Foto: www.npr.org

Mitos 4: Semua nyamuk membawa penyakit

Fakta: Menurut jangkaan pusat-pusat pencegahan dan pengawal penyakit, terdapat kira-kira 3,500 spesies nyamuk di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, kebanyakannya tak pun menggigit manusia. Oleh itu, tak semua nyamuk membawa atau menyebarkan penyakit.

Kebanyakan spesies nyamuk yang menggigit itu membawa penyakit, hanya segelintir yang mengakibatkan penyebaran virus. Contohnya, nyamuk harimau yang biasa dijumpai di bahagian timur dan tengah Amerika Syarikat dikenali untuk membawa virus West Nile, chikungunya, demam kuning dan demam denggi, Malaria, sebaliknya disebar oleh spesies Anopheles.

Mitos 5: Nyamuk akan tetap menggigit manusia tak kira saiz

Fakta: Nyamuk sebenarnya lebih memilih orang berbadan besar daripada kecil. Oleh kerana ini, orang dewasa lebih cenderung untuk digigit daripada kanak-kanak, dan lelaki lebih disasari daripada wanita.

Ini adalah kerana orang yang lebih besar mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida dan haba badan yang menarik minat nyamuk. Tambahan pula, orang besar ada “kawasan” yang lebih luas untuk digigit. Ini juga sebab kenapa nyamuk lebih tertarik kepada wanita mengandung.

Jadi, amacam? Ada rasa gatal-gatal tak, bila baca artikel ini? Semoga bermanfaat!

Sumber: Mosquito Magnet

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 23 May 2018

10 Selebriti Wanita Tempatan Berdarah Campuran Dengan Kecantikan Wajah Wow!

Lazimnya mereka yang berdarah mix ini mempunyai kecantikan wajah yang outstanding selain susuk tubuh tinggi lampai.

Eat Travel Wed, 17 Oct 2018

Nikmati “The Real British Fish & Chips” Di Cor Blimey. Memang AAA!

Cor Blimey menyediakan hidangan fish and chips terbaik di Malaysia!

Gaya Hidup Tue, 27 Feb 2018

“Harap Muka Saja Cantik Tapi Kuku Hitam, Kotor!” – Ikuti 6 Rutin Penjagaan Kuku

Wajah, rambut dan kulit antara bahagian yang sering menjadi perhatian apabila berbicara tentang kecantikan. Tetapi, bagaimana pula dengan kuku?

Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Tue, 19 May 2020
Featured Wed, 7 Feb 2018

Datuk Fazley Kongsi 8 Tip Diet

Personaliti serba boleh, Datuk Fazley Yaakob berkongsi 8 tips yang boleh dipraktikkan oleh sesiapa yang ingin menurunkan berat badan secara sihat. Tip mudah ini jika dilakukan secara berdispilin, pasti menunjukkan hasil.

Featured Wed, 7 Nov 2018

Patutlah Kulit Duchess Of Cambridge Berseri-Seri, Rahsianya Nutella Dijadikan Mask Muka!

Jurusolek peribadi dedah rahsia penjagaan kulit Kate Middleton.

Gaya Hidup Thu, 13 Dec 2018

Kanak-Kanak Ini Tiru Gaya Neelofa, Comel & Melucukan!

Sampai ke tahi lalat pun dia tiru!

Gaya Hidup Mon, 29 Jan 2018

Berbuat Baik Panjangkan Usia

Menghulurkan tangan membantu mereka yang memerlukan bukan sahaja sesuatu yang mulia, malahan boleh memanjangkan usia juga, menurut satu kajian.

Featured Wed, 17 Jul 2019

ANAS Cosmetics kini boleh didapati di Sasa

Setiap koleksinya sesuai untuk kulit wanita Asia!

| Live TV