Featured By: Yanie Baharom February 28, 2020 @ 3:49pm

5 tip jadikan diri anda ‘magnet’ positif

Sebelum seseorang itu menjadi insan yang berjaya, mereka perlulah mempunyai pemikiran yang positif terlebih dulu.

Bagaimana untuk mempunyai pemikiran yang positif? Caranya adalah dengan menyingkirkan sikap negatif yang mungkin terperangkap sekian lama di dalam diri anda.

Bebas sikap negatif, dapat memberi nilai positif dan kualiti insani di dalam diri anda. Bila anda positif, orang sekeliling anda juga akan menyerap tenaga positif daripada anda sekaligus mewujudkan persekitaran yang menyeronokkan.

5 langkah mudah dipraktikkan setiap hari untuk anda berubah menjadi  magnet positif kepada orang lain. Teruskan membaca!

1. Senyuman

Lemparkan senyuman manis anda kepada sesiapa pun yang berselisih dengan anda. Tapi tidak perlulah senyum kepada pasangan kekasih atau suami-isteri yang tidak anda kenali kerana bimbang nanti si isteri fikir anda mahu menggatal dengan suaminya pula.

Pendek kata, jangan sombong. Malah amalan suka senyum ini, salah satu gesture badan untuk memberitahu bahawa anda seorang yang peramah tanpa perlu anda berkomunikasi.

Orang sekeliling akan rasa selesa dan mudah berdampingan dengan anda. Bila-bila memerlukan bantuan, orang pun tak lokek nak tolong kita.

2. ‘Feeling‘ cantik

Maksud feeling cantik atau rasa cantik, bukan perasan cantik ya! Realitinya sebagai wanita pasti ada benda yang kita kurang berkenaan tentang diri kita. Mungkin rupa paras kita dan bentuk fizikal kita.

Apabila kita menghargai kekurangan diri sendiri dan menutupi kelemahan itu dengan menjaga penampilan serta keyakinan diri yang tinggi, anda akan membentuk satu sikap percaya diri yang jitu. Tetapi lakukannya dalam kadar sederhana, jangan sampai orang mengata anda perasan pula.

Selain elak perasaan cemburu dengan kecantikan orang lain, hormati diri-sendiri adalah kualiti tidak ternilai bagi  seorang wanita!

3. Jangan terlalu sensitif

Manusia dilahirkan dengan perasaan yang kompleks. Namun begitu, anda perlu tahu bagaimana untuk letak ke tepi masalah sedang anda lalui.

Hakikatnya tak semua orang berminat untuk mengetahui masalah anda. Malah bimbang jika anda terlalu sensitif, mudah terasa dan beremosi, orang sekeliling akan mula menjauhi diri anda kerana tiada siapa mahu terbaban dek masalah orang lain.

Kebijaksanaan anda mengendalikan sikap sensitif dan emosi anda, secara tidak langsung menjadikan anda seorang yang kuat.

4. Wanita dengan pendapat

Wanita tanpa pendapat atau pendirian adalah wanita yang membosankan. Tetapi pastikan dalam memberi pendapat anda berkemampuan melaksanakannya.

Mungkin pendapat anda itu, tidak semestinya dipersetujui atau didengari pihak majikan mahupun orang sekeliling. Jangan risau, sekurang-kurangnya orang melihat anda seorang yang mempunyai pemikiran yang cerdas. Orang sekeliling juga akan lebih menghormati anda.

Namun begitu, jangan sekali-kali memberikan pendapat semata-mata mahu dilihat anda juga punya idea!

5. Bersyukur

Foto: Freepik

Bersyukur dengan apa yang kita miliki. Jika merasa tidak cukup, berusaha dengan lebih gigih lagi. Selain itu, pandang-pandang kehidupan orang lain yang lebih teruk daripada kita barulah kita dapat menjalani kehidupan dengan hati yang berlapang dan penuh nikmat.

Kelebihan orang yang bersyukur dan sentiasa menghargai pemberian Allah SWT termasuk nikmat usia, kesihatan, harta benda, anak serta keluarga, akan rasa kebahagiaan hidup.

Akhir kata, jom kita mulakan lima langkah ini untuk membuatkan kehidupan anda lebih attractive!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 May 2018

Selebriti Tempatan Ucap Tahniah Buat Tun M, Perdana Menteri Ke-7

Kegembiraan turut dikongsikan oleh selebriti-selebriti tempatan apabila Tun Mahathir menang dan bergelar Perdana Menteri yang ke-7.

Featured Fri, 8 Apr 2022
familuv Thu, 16 Apr 2020

Hilang sabar melayan kerenah anak sepanjang PKP? Jangan dipukul tapi guna taktik ini

Basuh muka dan kepala anak disertai doa-doa yang menenangkan

Featured Wed, 30 Mar 2022

Viral Isu Peniaga Tepi Jalan Sorok Jeruk Dalam Longkang, Timbul Pelbagai Reaksi Netizen

Hmm, sedapnya Jeruk Mangga 😭 Siapa selalu beli jeruk tepi jalan tu korang makan ok tak?

Featured Tue, 22 Nov 2022
Featured Tue, 12 Mar 2019

Malu dagu berlapis? Ikuti teknik mudah senaman ini, anda pasti terkejut dengan hasilnya!

Mudah, murah, berkesan dan boleh dilakukan di mana sahaja!

Featured Thu, 13 Oct 2022

Isu Habib Lempar Duit Pada Jemaah, Umie Aida Bagi Penjelasan

Haa sebab apa Habib tu lempar duit eh?

Featured Mon, 6 Sep 2021

Hadiah Istimewa Tengku Permaisuri Selangor Kepada Nur Fazura Curi Perhatian Ramai

Hubungan baik antara Tengku Permaisuri Selangor (TPS), Tengku Permaisuri Norashikin dan aktres jelita, Nur Fazura terjalin sejak dahulu lagi. Terbaru, menerusi laman Instagram Story Fazura, aktres itu menzahirkan ucapan terima kasih buat TPS yang memberikannya hadiah

Featured Sat, 11 Apr 2020

| Live TV