Featured By: Yanie Baharom February 28, 2020 @ 3:49pm

5 tip jadikan diri anda ‘magnet’ positif

Sebelum seseorang itu menjadi insan yang berjaya, mereka perlulah mempunyai pemikiran yang positif terlebih dulu.

Bagaimana untuk mempunyai pemikiran yang positif? Caranya adalah dengan menyingkirkan sikap negatif yang mungkin terperangkap sekian lama di dalam diri anda.

Bebas sikap negatif, dapat memberi nilai positif dan kualiti insani di dalam diri anda. Bila anda positif, orang sekeliling anda juga akan menyerap tenaga positif daripada anda sekaligus mewujudkan persekitaran yang menyeronokkan.

5 langkah mudah dipraktikkan setiap hari untuk anda berubah menjadi  magnet positif kepada orang lain. Teruskan membaca!

1. Senyuman

Lemparkan senyuman manis anda kepada sesiapa pun yang berselisih dengan anda. Tapi tidak perlulah senyum kepada pasangan kekasih atau suami-isteri yang tidak anda kenali kerana bimbang nanti si isteri fikir anda mahu menggatal dengan suaminya pula.

Pendek kata, jangan sombong. Malah amalan suka senyum ini, salah satu gesture badan untuk memberitahu bahawa anda seorang yang peramah tanpa perlu anda berkomunikasi.

Orang sekeliling akan rasa selesa dan mudah berdampingan dengan anda. Bila-bila memerlukan bantuan, orang pun tak lokek nak tolong kita.

2. ‘Feeling‘ cantik

Maksud feeling cantik atau rasa cantik, bukan perasan cantik ya! Realitinya sebagai wanita pasti ada benda yang kita kurang berkenaan tentang diri kita. Mungkin rupa paras kita dan bentuk fizikal kita.

Apabila kita menghargai kekurangan diri sendiri dan menutupi kelemahan itu dengan menjaga penampilan serta keyakinan diri yang tinggi, anda akan membentuk satu sikap percaya diri yang jitu. Tetapi lakukannya dalam kadar sederhana, jangan sampai orang mengata anda perasan pula.

Selain elak perasaan cemburu dengan kecantikan orang lain, hormati diri-sendiri adalah kualiti tidak ternilai bagi  seorang wanita!

3. Jangan terlalu sensitif

Manusia dilahirkan dengan perasaan yang kompleks. Namun begitu, anda perlu tahu bagaimana untuk letak ke tepi masalah sedang anda lalui.

Hakikatnya tak semua orang berminat untuk mengetahui masalah anda. Malah bimbang jika anda terlalu sensitif, mudah terasa dan beremosi, orang sekeliling akan mula menjauhi diri anda kerana tiada siapa mahu terbaban dek masalah orang lain.

Kebijaksanaan anda mengendalikan sikap sensitif dan emosi anda, secara tidak langsung menjadikan anda seorang yang kuat.

4. Wanita dengan pendapat

Wanita tanpa pendapat atau pendirian adalah wanita yang membosankan. Tetapi pastikan dalam memberi pendapat anda berkemampuan melaksanakannya.

Mungkin pendapat anda itu, tidak semestinya dipersetujui atau didengari pihak majikan mahupun orang sekeliling. Jangan risau, sekurang-kurangnya orang melihat anda seorang yang mempunyai pemikiran yang cerdas. Orang sekeliling juga akan lebih menghormati anda.

Namun begitu, jangan sekali-kali memberikan pendapat semata-mata mahu dilihat anda juga punya idea!

5. Bersyukur

Foto: Freepik

Bersyukur dengan apa yang kita miliki. Jika merasa tidak cukup, berusaha dengan lebih gigih lagi. Selain itu, pandang-pandang kehidupan orang lain yang lebih teruk daripada kita barulah kita dapat menjalani kehidupan dengan hati yang berlapang dan penuh nikmat.

Kelebihan orang yang bersyukur dan sentiasa menghargai pemberian Allah SWT termasuk nikmat usia, kesihatan, harta benda, anak serta keluarga, akan rasa kebahagiaan hidup.

Akhir kata, jom kita mulakan lima langkah ini untuk membuatkan kehidupan anda lebih attractive!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 21 May 2020

Rumah Kebun, percutian semula jadi yang mengasyikkan

Sesuai untuk keluarga besar berkumpul

Featured Fri, 12 Jun 2020
Gaya Hidup Tue, 13 Mar 2018

Ini 4 Sebab Kenapa Nyamuk Suka Serang Anda Berbanding Orang Lain

Pernah tak anda perasan? Kadang-kadang nyamuk suka attack orang-orang tertentu je. Orang lain tak pula kena gigit!

Eat Travel Mon, 6 Jul 2020

Pelbagaikan menu dengan Ribena, pasti enak dan lazat

Nikmati kebaikan dalam setiap jus berkhasiat

Gaya Hidup Mon, 9 Apr 2018

Ini 10 Restoran Paling Aneh Di Dunia. No. 2 Gerenti Buat Tekak Anda Loya

Kombinasi hidangan yang menyelerakan dan konsep dekorasi yang hebat, pastinya membangkitkan keterujaan untuk pengunjung kembali semuala ke restoran anda.

Eat Travel Sat, 23 May 2020
Featured Mon, 23 Jul 2018

Awas! Asap Rokok Punca Utama Anak Tidur Berdengkur

Asap rokok bahaya kepada perokok pasif, terutama dalam kalangan anak-anak.

Featured Mon, 30 Mar 2020

Beberapa selebriti beramal bantu petugas barisan hadapan

Pelbagai cara dilakukan demi Malaysia

Featured Tue, 13 Mar 2018

20 Foto Indah Yang Akan Buat Anda Teringin Travel Ke Alaska Sekarang Juga!

Alaska ialah negeri terbesar di Amerika, tetapi ia mempunyai jumlah penduduk paling kecil. Maknanya ia belum lagi diterokai sepenuhnya.

Gaya Hidup Tue, 28 May 2019

| Live TV