Featured By: tex_admin October 17, 2018 @ 2:00pm

5 Tip Pemilihan Fabrik Busana Perkahwinan Ikut Bentuk Badan. Barulah Selesa!

Penulis percaya ramai dalam kalangan anda yang masih bujang! Ada juga yang akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi. Ada juga yang baharu saja merancang nak bertunang. Betul tak?

Tahniah penulis ucapkan! Dalam pada hati tengah gembira nak jadi isteri orang, anda pasti sudah memikirkan tentang persiapan yang perlu dilakukan termasuklah persiapan untuk busana perkahwinan.

Penulis cadangkan, anda janganlah buat keputusan terburu-buru untuk memilih fabrik busana. Sebaliknya, anda perlu tahu tentang panduan memilih fabrik yang betul agar busana anda selesa dipakai dan cantik dipandang! 

Sangat penting juga untuk anda kenali bentuk tubuh dan juga rekaan busana yang anda idamkan. Jom kita ketahui jenis fabrik yang sesuai mengikut bentuk tubuh anda.

1. Fabrik sifon

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rizalman71 (@rizalman71) on

Fabrik ini sesuai untuk semua jenis bentuk tubuh. Asalkan potongan yang tepat dan juga olahan rekaan yang betul, ia bakal memberikan kesempurnaan dalam busana perkahwinan anda. Untuk fabrik sifon ini, ia memerlukan anda membeli lining manakala bagi perincian rekaan pula, anda perlu padankan dengan fabrik renda.

2. Fabrik ‘bridal satin’

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dr.iqa (@dr.iqa) on

Fabrik ini sesuai bagi anda yang bertubuh langsing. Memang cantik jika dipakai! Tapi, bagi anda yang memiliki tubuh yang agak berisi, sebaiknya elakkan fabrik yang berkilau dan penggunaan perincian rekaan yang minimalis.

3. Fabrik organza

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIZIWOO™️ OFFICIAL SITE (@fiziwoo) on

Fabrik organza tidaklah begitu popular di Malaysia kerana sifatnya yang keras dan tidak mesra cuaca. Fabrik ini juga tidak menyerap peluh. Namun, jika anda mengadakan majlis di tempat yang mempunyai penyaman udara atau waktu malam, anda boleh memilih fabrik ini.

Bagi anda yang mempunyai potongan badan ala ‘kerengga’, fabrik ini sangat sesuai untuk anda tapi perlu mengenakan bersama skirt dengan potongan A-line untuk hasil yang ramping.

4. Fabrik renda

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rizmanruzaini (@rizmanruzaini) on

Renda ini selalu digabungkan dengan pelbagai fabrik yang lain untuk impak yang lebih cantik. Tapi, anda perlu berhati-hati dengan pemilihan renda kerana pilihan renda boleh membuatkan penampilan anda lebih berisi. 

Jika anda memiliki tubuh badan kurus dan tinggi, hiaskan dengan sedikit labuci serta batu permata di atas lace itu tadi untuk lebih elegan dan eksklusif.  Fabrik ini sesuai untuk semua jenis bentuk badan!

5. Fabrik songket

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rizalman71 (@rizalman71) on

Songket antara yang paling popular dan menjadi pilihan buat para raja sehari. Busana pengantin yang berasaskan songket ini tidak lagi tertumpu hanya pada satu rekaan saja, malah kini telah disuntik nafas baharu dengan pelbagai jenis rekaan busana yang sangat ‘meletop’!

Peplum, dress labuh dan kebaya antara rekaan yang popular menggunakan fabrik songket. Fabrik ini juga sesuai untuk semua jenis bentuk tubuh. Tapi, elakkan mengenakan terlalu banyak perincian manik agar tidak terlalu serabut. 

Kesimpulannya, berbincanglah terlebih dahulu dengan ‘tailor‘ anda untuk membantu dalam membuat keputusan pemilihan fabrik busana pengantin ini. Pastikan juga setiap fabrik yang anda pilih selesa untuk digayakan sepanjang majlis berlangsung!

Sumber: Pesona Pengantin

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 7 Jul 2021

3 Cara Mudah Mohon Moratorium Secara Automatik

Moratorium automatik selama 6 bulan bermula Julai telah diumumkan oleh Perdana Menteri untuk semua peminjam Individu B40, M40 & T20 di bawah Pakej Bantuan PEMULIH hari ini. Mulai hari ini, semua golongan peminjam boleh mendapatkan […]

Featured Mon, 9 Dec 2019

SUU Balm, produk pelembap kulit bebas SLS dan SLES

Ramai melihat perubahan selepas menggunakannya.

Featured Thu, 11 Feb 2021
Featured Tue, 19 May 2020
Featured Fri, 13 May 2022

Malaysia Kutuk Sekeras-Kerasnya Pembunuhan Wartawan Shireen Abu Akleh

Ini bukanlah kali pertama wartawan terkorban ketika melaporkan berita di bumi Palestin♥

Featured Thu, 19 Aug 2021

PN Setuju Secara Bersyarat Namakan Ismail Sabri Sebagai Perdana Menteri

Perikatan Nasional (PN) sebulat suara bersetuju mencalonkan Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri yang baharu secara bersyarat. Menerusi kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin sokongan itu […]

| Live TV