Featured By: Marcella November 29, 2021 @ 2:15pm

Lagu Cinta Kita 3: Kay & Ika Tersingkir, Ada Pasangan Dapat Restu Kahwin? Jom Recap Episod 5!

Episod kelima Lagu Cinta Kita 3 (LCK3) yang bertemakan cinta agung berlangsung pada malam tadi.

Episod terbabit telah menyaksikan persaingan antara lima pasangan iaitu Hariz & Wanie, Malhamka & Yuveena, Pasya & Puteri, Kay & Ika serta Syafeek & Zazo.

Dihoskan oleh Kamal Adli dan Ain Edruce, Mas Idayu dan Ajai duduk di kerusi juri tetap manakala Uqasha Senrose hadir selaku juri jemputan.

Malah, episod itu turut menampilkan gandingan hebat daripada persembahan jemputan iaitu Liza Hanim dan Amir Masdi yang membawakan lagu Selamanya Cinta.

Jom recap persembahan peserta LCK3 di minggu kelima:

Hariz & Wanie

View this post on Instagram

A post shared by tv3malaysia (@tv3malaysia)

Pentas LCK3 membuka tirai dengan persembahan daripada pasangan ini menerusi lagu Bagaikan Sakti. Persembahan mereka kali ini tidak berjaya memuaskan hati juri kerana usaha yang ditunjukkan tidak memadai.

Mas Idayu: Bila dapat lagu, belajar untuk cintakan lagu dan nyanyi dengan cara anda sendiri. Tidak buruk, cuma sedikit sahaja effort dari Wanie yang masih menjaga pitching. Walaupun di last part yang ‘jadi milikku’ itu memang ada pitching dalam harmoni anda berdua. Selebihnya, Mummy memandang effort anda dengan baik.

Uqasha: Persembahan kali ini saya tengok kamu very loving tapi nampak more to Wanie kerana dia macam feeling love itu. Hariz nampak macam tidak communicate sangat. Tapi the way kamu menyanyi nampak macam kamu sudah kenal lama dan chemistry itu ada cuma kurang sikit saja dari Hariz.

Malhamka & Yuveena

View this post on Instagram

A post shared by tv3malaysia (@tv3malaysia)

Pasangan comel yang membawakan lagu Goodbye Hello ini berjaya menambat hati juri. Walaupun ada sedikit kesilapan dari segi air muka, namun mereka berjaya mempersembahkan nyanyian yang bagus.

Ajai: Mal, kamu sudah mula faham tentang nyanyian. Starting saya tak nampak muka nervous. Serapkan lirik dalam hati dan faham maksud dia, itu formula dia apabila kita menyanyi. Tapi, kefahaman dari maksud lirik itu dia faham.

Mas Idayu: Sebenarnya mummy nampak kebersamaan kamu menyanyikan lagu ini. Cuma sedikit sahaja teguran mummy untuk Mal. Ekspresi anda sebenarnya salah. Ekspresi Yuveena sudah betul. Ekspresi anda dekat part akhir baru betul. Air muka anda sepatutnya lagu ini adalah lagu yang sangat berbunga-bunga. Yuveena pandai tukar air muka pada lirik yang terakhir. Dalam pertandingan, air muka kena betul.

Pasya & Puteri

View this post on Instagram

A post shared by tv3malaysia (@tv3malaysia)

Pasangan yang mempunyai suara ‘power’ ini mempersembahkan lagu Dirgahayu. Juri sangat menyukai persembahan mereka sehingga mendapat markah yang tinggi.

Uqasha: I wish I can sing like both of you. Suara kamu sedap sangat macam mendayu-dayu. Masa persembahan itu nampak sangat chemistry macam tidak kekok. I love it dan best. Kamu ada perasaan yang datang naturally.

Ajai: Pasya kamu ada masalah sikit tentang low register itu sebab kamu sudah biasa hit high note jadi placement pada lorong low note itu tidak ada pada kamu. Kamu struggle sebenarnya pada depan itu tapi kekuatan feeling itu membantu note itu jadi sedap. Pasya kena belajar note yang rendah ini sebab memang bukan senang untuk seseorang itu menyanyikan.

Kay & Ika

View this post on Instagram

A post shared by tv3malaysia (@tv3malaysia)

Pasangan yang menyampaikan lagu Rindu Separuh Nyawa, juri mengatakan nyanyian mereka seperti bertepuk sebelah tangan.

Mas Idayu: Mummy sebenarnya suka dengan Kay punya vokal dan perasaan dalam lagu ini bagus. Ika, sebenarnya bukan kamu tidak boleh menyanyi dengan baik tapi kamu kena ingat menyanyi secara berpasangan tapi mummy tengok kamu macam nyanyi seorang diri. Kamu bukan bercinta tapi macam bersahabat sahaja. Dari situ, pitching dan pernafasan juga kena jaga untuk Ika. Dalam nyanyian, kena ada kebersamaan. Untuk Kay, mummy suka.

Uqasha: Saya tengok chemistry kamu hanya sebagai seorang penyanyi macam tidak lebih dari itu. Saya nampak persembahan malam ini macam tidak sepenuhnya dan nampak struggle.

Ajai: Perasaan itu nampak lelaki bertepuk sebelah tangan. Ika kena selami juga perasaan Kay.

Syafeek & Zazo

View this post on Instagram

A post shared by tv3malaysia (@tv3malaysia)

Pasangan yang membawakan lagu Pada Syurga Di Wajahmu ini menjadi kesukaan ramai sehingga mendapat markah tinggi serta pujian daripada juri jemputan.

Ajai: Perasaan itu ada tapi lesen tak lepas. Syafeek, kadang-kadang memang kita boleh tahu yang kita boleh reach that note. Saya tahu note itu adalah B flat tapi last note itu kita kena tahun dalam kita ini sama ada kita boleh carry or not. Pada Zazo, tempo lagu itu. Bukan perasaan saja kena penting tapi note pun penting juga.

Uqasha: So far saya tengok antara semua peserta, yang ini saya rasa serasi sangat. Chemistry kamu tidak nampak dibuat-buat. Rasa cinta itu sampai dekat saya.

Episod kelima juga menyaksikan dua pasangan berada di tangga bottom two.

Satu pasangan duet iaitu Kay dan Ika disingkirkan manakala Hariz dan Wanie layak untuk beraksi pada episod akan datang.

Jangan lupa untuk teruskan menonton dalam Lagu Cinta Kita 3 setiap hari Ahad, jam 9 malam hanya di TV3 dan ia juga boleh distrim live HD di www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 18 May 2020
Trending Hari Ini Fri, 29 May 2020

[TERKINI] Kaunter Permohonan Rayuan BPN Akan Dibuka Pada 30 & 31 Mei – LHDN

Buat yang masih ingin membuat rayuan tu boleh ke LHDN negeri masing-masing ok!

FESYEN Thu, 26 Sep 2019

Nabila Razali Pandai Bawa Diri – Jasmin Hamid

Pelakon hebat yang mencipta nama dari zaman 90an, Jasmiah Abdul Hamid atau lebih dikenali sebagai Jasmin Hamid ini masih aktif berlakon sehingga kini.  Terbaharu, beliau digandingkan dengan penyanyi lagu Pematah Hati, Nabila Razali dalam satu […]

Trending Tue, 16 Jul 2019

研究证实:接吻能「帮女生减肥」、越亲人越美

研究证实:亲吻既能展现亲密,又能让身体健康,不要吝啬亲你的另一半啊~

Trending Thu, 9 Apr 2020
Trending Tue, 5 Mar 2019

Paris Hilton ucap tahniah kepada Syahrini

Selamat pengantin baru Syahrini dan Reino! 

Hiburan Thu, 3 Oct 2019

Selepas Bekerja Keras, Mira Filzah…

Tidak dapat dinafikan tahun 2018-2019 adalah tahun-tahun yang sibuk untuk pemenang Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH ke-32, Mira Filzah.  Namanya disebut-sebut kerana lakonan yang berkesan bagi drama-drama seperti Lelaki Kiriman Tuhan, Pujaan Hati Kanda dan […]

Trending Thu, 1 Jul 2021

Pernah Rancang Nak Bersara, Ramlah Ram Pendam Keinginan

Penyanyi senior berbakat, Ramlah Ram, 56, mengakui pernah terfikir untuk bersara daripada dunia hiburan. Menurut Ramlah, keinginan itu hanya dipendamkan sahaja kerana minatnya yang mendalam dalam bidang nyanyian serta sokongan peminat yang tidak putus-putus. “Sejujurnya, […]

Hiburan Wed, 21 Nov 2018

Sejauh manakah Spekulasi Hubungan Alyah Dan Datuk Ramli MS?

Sama-samalah kita doakan yang terbaik buat Alyah dan Tok Ram

Hiburan Mon, 23 Apr 2018

‘If We Are Getting Old’, Hadiah Shila Untuk Suami

Lebih menarik, majlis resepsi ini turut memberi kejutan buat Shila dengan persembahan oleh kumpulan Ruffedge yang menyanyikan lagu Bila Rindu buat pasangan pengantin!

| Live TV