Featured By: Ad Ops March 21, 2018 @ 4:29pm

Video Lip-Sync 50 Ibu Bersama Anak Sindrom Down Buat Air Mata Satu Dunia Berjurai

Sebuah video bertajuk ’50 Mums, 50 Kids, 1 Extra Chromosome’ kini bukan sahaja menjadi viral, malah turut menyentuh hati seluruh masyarakat dunia.

Video ini memaparkan 50 ibu dari seluruh United Kingdom, menyanyikan lagu hits Christina Perri berjudul ‘A Thousand Years’ bersama anak sindrom down mereka menggunakan Makaton, iaitu satu bentuk bahasa isyarat yang menggunakan simbol tangan untuk membantu komunikasi.

Idea menghasilkan video tersebut tercetus daripada salah seorang ibu dalam video berkenaan, Rebecca Carless, 35, yang mendapat idea selepas melihat video dari kumpulan Singing Hands.

Menariknya, video yang berkonsep ‘Carpool Karaoke’ ini dihasilkan sempena Hari Sindrom Down Sedunia yang jatuh pada 21 Mac setiap tahun.

Sejak dimuat naik  Jumaat lalu, video yang menggunakan #WouldntChangeAThing ini telah menerima lebih daripada 1,600,000 tontonan di Youtube dan 3,300,000 tontonan di Facebook. Fuhhh.. Dashyat!

Bukan itu sahaja, video ini turut mendapat perhatian penyanyi Christina Perri sendiri yang terharu apabila mereka memilih lagunya untuk menghasilkan muzik video tersebut.

Sumber: Facebook Jamie McCallum  

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 26 Jun 2020

Ketahui jumlah kalori dan lemak setiap bahagian potongan ayam

Pilih bahagian yang beri nutrisi berkhasiat

Featured Sat, 15 Dec 2018

Lihat 12 Watak Kartun Haiwan Popular Apabila Dibandingkan Dengan Haiwan Yang Sebenar

Ada yang sama, ada juga yang pelukis dah “ubah suai” rupanya.

Featured Tue, 12 May 2020
Featured Thu, 30 Dec 2021

Abang Viva Terima Sijil Adiwira Prihatin Musibah Dari APM

Wira banjir negara, Azwan Omar, 29, atau lebih dikenali sebagai Abang Viva melahirkan rasa syukur apabila menjadi penerima sijil penghargaan Adiwira Prihatin Musibah baru-baru ini. Anugerah itu diberikan oleh Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan […]

Featured Tue, 28 Sep 2021

Kerajaan Wajar Tambah Pengeluaran i-Citra, Ubah Bayaran Dividen Kepada Struktur Berperingkat

KWSP disarankan menaikkan pengeluaran i-Citra dan mengubah pembayaran dividen kepada struktur berperingkat. Cadangan itu diutarakan oleh Ahli Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat hari ini. “Seperti kita sedia maklum, berjuta-juta […]

Featured Fri, 6 May 2022

“Suka Hati Dia La… Kau Apa Hal? – Fazley Yaakob Bengang Netizen Kritik Isteri Tindik Hidung

Alahai… orang lain yang tindik hidung orang lain yang panas! ada ja yang tak kena kan dengan netizen ni

Featured Wed, 5 Jan 2022

‘Scammer’ Kini Berani Buat Panggilan Video Palsu Guna Wajah Pegawai Polis

Polis mengesan satu sindiket penipuan dalam talian ‘Macau Scam’ yang disyaki membuat panggilan video palsu menggunakan gambar wajah pegawai polis. Menurut laporan daripada Bernama, anggota sindiket akan memaklumkan mangsa terlibat dengan kes pengubahan wang haram […]

| Live TV