familuv By: Ad Ops July 9, 2019 @ 6:05pm

Anak anda nakal? Jangan risau, dia mungkin anak yang bijak

Pasti tahap stres anda makin bertambah apabila  saat pulang ke rumah setelah penat seharian di tempat kerja, rumah bersepah dan tidak keruan. Ditambah pula belum sempat meletakkan beg dan menyalin baju, si kecil sudah bertanya bermacam-macam soalan.

Tentunya sedikit sebanyak timbul rasa marah bukan? Jangan begitu ya ibu bapa kerana anak-anak yang suka menyepahkan rumah serta banyak bertanya memperlihatkan ciri-ciri anak yang bijak.

Tingkah laku menyepah menunjukkan anak anda seorang yang kreatif ketika bermain. Adakalanya mereka menggunakan barangan rumah seperti bakul, tudung saji dan sebagainya untuk dijadikan alat permainan mereka. Ini menunjukkan otak mereka kreatif serta berfikir di luar kotak. Mereka juga kreatif mengguna dan mencipta sesuatu di luar imaginasi kita.

Bagi anak yang suka bertanya banyak soalan pula, itu tandanya otak mereka sedang ligat berfikir. Umur dua hingga enam tahun merupakan fasa di mana mereka sedang belajar banyak perkara, justeru jawablah soalan mereka dengan teruja dan tanpa jemu.

Berikut ialah ciri-ciri lain yang menunjukkan anak anda seorang yang bijak.

1. Bercakap pelat.

2. Gemar conteng dinding rumah.

anak bijak

Foto: Happy You, Happy Family

3. Suka berlari dan melompat.

4. Tidak boleh duduk diam (aktif).

5. Suka bercakap sendiri.

6. Suka main lawan-lawan.

Foto: News.com.au

Walaupun mereka kelihatan ‘nakal’ dan sukar dikawal, namun ia adalah tingkah laku normal terhadap anak-anak yang cerdik. Mereka ialah anak yang aktif serta ceria dan ia adalah salah satu proses yang menunjukkan otak mereka sedang berkembang. Justeru, jangan larang minat serta kreativitinya dan beri mereka peluang untuk terokai benda baru.

Sumber: Pa & Ma

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 3 Sep 2021
Featured Thu, 11 Mar 2021
Featured Wed, 6 Jun 2018

Kerana Risaukan Keselamatan Anaknya Yang Dijaga Oleh Bekas Suami, Janet Jackson Hubungi Polis

Janet telah menelefon pihak polis selepas bimbang dengan keselamatan anak lelakinya Eissa.

Featured Mon, 21 Jun 2021

“Beautiful Name” – Nama Anak Ketiga Lisa & Yusry Curi Perhatian Ramai

Pasangan selebriti Datuk Yusry Abdul Halim dan isterinya, Datin Lisa Surhani akhirnya mengumumkan nama anak ketiga mereka selepas seminggu menimang cahaya mata pada 15 Jun lalu. Menerusi perkongsian di Instagram, Lisa mendedahkan anak ketiganya itu diberi nama Yunos […]

Eat Travel Fri, 29 May 2020
Featured Fri, 10 Sep 2021
Featured Mon, 3 May 2021

Pemohon Vaksin AstraZaneca Bakal Dapat Kemaskini Janji Temu Hari Ini

Pemohon vaksin AstraZeneca yang telah mendaftar bakal mendapat notifikasi melalui aplikasi MySejahtera hari ini berhubung kemas kini janji temu bagi tarikh pemberian vaksin masing-masing. Menurut Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin,kemas kini tersebut […]

Featured Fri, 26 Nov 2021
Featured Sun, 25 Nov 2018

Selfie Telah Menyebabkan 259 Kematian, Para Saintis Cadangkan ‘No-Selfie Zone’

Ketahui tentang kes-kes kematian yang disebabkan oleh selfie.

Featured Mon, 22 Mar 2021

| Live TV