Featured By: Bibi Ramli December 30, 2018 @ 1:00pm

Anda Rasa Tak Produktif Di Tempat Kerja? Gunakan Teknik Pomodoro Yang Terbukti Efektif!

Anda ada banyak kerja yang perlu disiapkan tapi malangnya anda mengalami kesukaran untuk fokus. Ataupun anda kononnya bercadang nak bekerja selama 4 jam tanpa henti, tapi hasilnya taklah produktif seperti yang disangka.

Pernah tak anda lalui situasi-situasi sebegini? Jika anda ingin mencari penyelesaiannya, ada sebuah lifestyle hack yang anda boleh cuba: Pomodoro Technique.

Teknik yang telah dibuktikan menjadi ini memerlukan anda untuk pecahkan waktu bekerja anda kepada beberapa blok (setiap satunya dipanggil “Pomodoro” dan berlangsung selama 25 minit).

Sesi kerja ini diselangkan dengan waktu rehat selama 5 minit. Selepas 4 Pomodoro, anda boleh rehat selama 15 ke 20 minit.

Kesimpulannya, anda buat kerja dengan fokus 100% dalam ruang jangka masa pendek diselangi dengan waktu rehat yang membolehkan anda untuk rehatkan minda.

Jom semak bagaimana caranya dengan lebih terperinci.

Langkah-langkah Pomodoro Technique

1. Senaraikan kerja-kerja yang perlu disiapkan.

2. Gunakan timer dan tetapkan masa sebanyak 25 minit.

3. Mula buat kerja dengan penuh tumpuan. Cuba sedaya-upaya untuk elakkan sebarang kekecauan daripada menjejaskan fokus anda.

Foto: Elvindantes.com

4. Bila masa 25 minit ini sudah tamat, berhenti bekerja. (Sebuah blok waktu bekerja ini dinamakan Pomodoro)

5. Dalam satu lagi check list, tuliskan rekod progres untuk “Pomodoro #1”. Tuliskan juga nota-nota tentang pengalaman anda tadi yang boleh memperbaiki teknik bekerja anda untuk Pomodoro yang seterusnya.

6. Rehat selama 5 minit. Bangun dari tempat duduk, bergerak sedikit, minum air… apa-apa sajalah. Asalkan anda tak fikirkan tentang kerja anda tadi.

Foto: Elvindantes.com

7. Jom sambung bekerja! Ulangi langkah 2 hingga 6.

8. Selepas Pomodoro #4, rehat selama 15 ke 20 minit. Anda boleh juga buat kerja-kerja rumah yang tak rumit.

9. Ulangi teknik ini hingga anda rasa nak sambung esok pula.

Foto: Elvindantes.com

Di sini ada info menarik! “Pomodoro” bermaksud tomato dalam bahasa Itali. Teknik ini dinamakan begitu kerana penciptanya, Franceso Cirillo, telah menggunakan sebuah timer yang berbentuk tomato.

Kelebihan Promodoro Technique

Idea di sebalik teknik ini adalah timer tersebut yang mewujudkan rasa ‘cemas’ dan terdesak untuk siapkan kerja.

Selalunya anda mungkin akan fikir yang anda ada baaanyak masa dalam sehari untuk habiskan kerja anda. Selalunya juga penumpuan minda anda akan terjejas oleh macam-macam gangguan.

Anda mungkin ingat bekerja tanpa henti selama 4 jam adalah produktif. Anda mungkin ingat kekerapan berehat selama 5 minit itu adalah membuang masa.

Sebenarnya tak! Menerusi teknik Pomodoro, anda hanya ada 25 minit untuk siapkan sebanyak mana kerja yang mungkin. Dengan adanya misi ini, anda akan memaksa diri anda untuk jadi lebih fokus.

Tambahan pula, waktu rehat yang diselitkan selepas setiap sesi bekerja boleh membantu menyembuhkan rasa penat yang kita rasai menjelang hujung sesuatu hari itu.

Kadangkala kita leka bekerja sampai tak perasan pun yang masa panjang dah berlalu. Mana tak penat, kan?

Jadi jika anda nak cuba tingkatkan produktiviti, bolehlah cuba teknik ini! Semoga berjaya!

Sumber: The Muse, Elvindantes.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 13 Nov 2018

Darah Haid Berkurangan Dan Sikit Bukan Bererti Menopause, 8 Perkara Ini Mungkin Puncanya!

Darah haid berkurang, bererti ada sesuatu yang tidak berlaku pada hormon anda!

Gaya Hidup Fri, 6 Jul 2018

Nak Pindah Rumah? Ikuti 7 Tip Ini Yang Boleh Menyenangkan Kerja Anda

Tak semestinya anda perlu bungkus semua barang ke dalam kotak.

Featured Sat, 3 Nov 2018

Kafe Starbucks Pertama Berkonsepkan Kontena Ini Memang Cool Habis!

Hualien Bay Mall Starbucks ini mengenengahkan 29 kontena.

Gaya Hidup Mon, 5 Mar 2018

6 Jenis Makanan Ini Membantu Hindari Kanser, Korang Boleh Amalkan Dari Sekarang!

Kanser merupakan penyakit yang paling ditakuti oleh semua orang. Ramai yang masih lagi tidak tahu bahawa pemakanan merupakan aspek utama yang perlu dijaga agar kita terhindar daripada penyakit-penyakit yang merbahaya ni!

Featured Tue, 20 Apr 2021

Jenazah Ayahnda Tengku Permaisuri Selangor Selamat Dikebumikan

Jenazah ayahanda Tengku Permaisuri Selangor, Abdul Rahman Baba yang meninggal dunia awal pagi tadi pada usia 89 tahun selamat dikebumi di Makam Diraja Shah Alam, Seksyen 5 dekat sini pada 2.45 petang tadi. Jenazah Allahyarham […]

Eat Travel Mon, 12 Nov 2018
Featured Wed, 14 Mar 2018

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada pakai cermin mata.

Gaya Hidup Wed, 4 Apr 2018

Alami Kemurungan Setelah Ibunya Cuba Membunuh Diri, Dwayne “The Rock” Johnson Kongsi Tip Menanganinya

Sebelum dia mencapai kebahagiaan dan kemewahan ini, hidup Dwayne jauh dari sempurna.

Gaya Hidup Mon, 2 Apr 2018

Masakan Telur Anda Tak Perfect? Ini Kesilapan Lazim Yang Mungkin Anda Pernah Buat

Walau nampak macam senang, kadang-kadang ada je sesuatu yang tak kena yang buatkan hidangan telur kita tak perfect.

| Live TV