Featured By: Bibi Ramli December 30, 2018 @ 1:00pm

Anda Rasa Tak Produktif Di Tempat Kerja? Gunakan Teknik Pomodoro Yang Terbukti Efektif!

Anda ada banyak kerja yang perlu disiapkan tapi malangnya anda mengalami kesukaran untuk fokus. Ataupun anda kononnya bercadang nak bekerja selama 4 jam tanpa henti, tapi hasilnya taklah produktif seperti yang disangka.

Pernah tak anda lalui situasi-situasi sebegini? Jika anda ingin mencari penyelesaiannya, ada sebuah lifestyle hack yang anda boleh cuba: Pomodoro Technique.

Teknik yang telah dibuktikan menjadi ini memerlukan anda untuk pecahkan waktu bekerja anda kepada beberapa blok (setiap satunya dipanggil “Pomodoro” dan berlangsung selama 25 minit).

Sesi kerja ini diselangkan dengan waktu rehat selama 5 minit. Selepas 4 Pomodoro, anda boleh rehat selama 15 ke 20 minit.

Kesimpulannya, anda buat kerja dengan fokus 100% dalam ruang jangka masa pendek diselangi dengan waktu rehat yang membolehkan anda untuk rehatkan minda.

Jom semak bagaimana caranya dengan lebih terperinci.

Langkah-langkah Pomodoro Technique

1. Senaraikan kerja-kerja yang perlu disiapkan.

2. Gunakan timer dan tetapkan masa sebanyak 25 minit.

3. Mula buat kerja dengan penuh tumpuan. Cuba sedaya-upaya untuk elakkan sebarang kekecauan daripada menjejaskan fokus anda.

Foto: Elvindantes.com

4. Bila masa 25 minit ini sudah tamat, berhenti bekerja. (Sebuah blok waktu bekerja ini dinamakan Pomodoro)

5. Dalam satu lagi check list, tuliskan rekod progres untuk “Pomodoro #1”. Tuliskan juga nota-nota tentang pengalaman anda tadi yang boleh memperbaiki teknik bekerja anda untuk Pomodoro yang seterusnya.

6. Rehat selama 5 minit. Bangun dari tempat duduk, bergerak sedikit, minum air… apa-apa sajalah. Asalkan anda tak fikirkan tentang kerja anda tadi.

Foto: Elvindantes.com

7. Jom sambung bekerja! Ulangi langkah 2 hingga 6.

8. Selepas Pomodoro #4, rehat selama 15 ke 20 minit. Anda boleh juga buat kerja-kerja rumah yang tak rumit.

9. Ulangi teknik ini hingga anda rasa nak sambung esok pula.

Foto: Elvindantes.com

Di sini ada info menarik! “Pomodoro” bermaksud tomato dalam bahasa Itali. Teknik ini dinamakan begitu kerana penciptanya, Franceso Cirillo, telah menggunakan sebuah timer yang berbentuk tomato.

Kelebihan Promodoro Technique

Idea di sebalik teknik ini adalah timer tersebut yang mewujudkan rasa ‘cemas’ dan terdesak untuk siapkan kerja.

Selalunya anda mungkin akan fikir yang anda ada baaanyak masa dalam sehari untuk habiskan kerja anda. Selalunya juga penumpuan minda anda akan terjejas oleh macam-macam gangguan.

Anda mungkin ingat bekerja tanpa henti selama 4 jam adalah produktif. Anda mungkin ingat kekerapan berehat selama 5 minit itu adalah membuang masa.

Sebenarnya tak! Menerusi teknik Pomodoro, anda hanya ada 25 minit untuk siapkan sebanyak mana kerja yang mungkin. Dengan adanya misi ini, anda akan memaksa diri anda untuk jadi lebih fokus.

Tambahan pula, waktu rehat yang diselitkan selepas setiap sesi bekerja boleh membantu menyembuhkan rasa penat yang kita rasai menjelang hujung sesuatu hari itu.

Kadangkala kita leka bekerja sampai tak perasan pun yang masa panjang dah berlalu. Mana tak penat, kan?

Jadi jika anda nak cuba tingkatkan produktiviti, bolehlah cuba teknik ini! Semoga berjaya!

Sumber: The Muse, Elvindantes.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 12 Sep 2019
Acara Mon, 8 Jan 2018

Guna Ais Kiub Je Untuk Kulit Wajah Cantik? Biar Betul? Kami Kongsi Caranya

Selalu kita dengar bila berkenaan ais, mesti hanya pandangan negatif sahaja. Ais menggemukkan, ais akan menyebabkan masalah kesihatan dan macam-macam lagi. Tetapi, ais juga mempunyai kebaikkan dan faedahnya yang tersendiri. Yang menariknya, ais iaitu ais […]

Featured Sun, 10 Jun 2018

Akibat Tekanan, Pengasas Kate Spade Gantung Diri

Pengasas jenama tas tangan terkenal, Kate Spade ditemui mati tergantung oleh pembantu rumahnya di kediamannya di kota New York, Amerika Syarikat kelmarin.

Featured Tue, 28 Apr 2020

MKN kaji SOP beri kelonggaran penduduk zon hijau keluar rumah

Keputusan akan dibentangkan minggu hadapan

Featured Tue, 21 Aug 2018

Menjuarai Ratu Cantik Remaja Dunia, Kate Grant Buat Golongan Sindrom Down Bangga!

Kate Grant peserta sindrom down pertama yang memenangi pertandingan Ratu Cantik Remaja Dunia yang diadakan di Portadown.

familuv Mon, 13 Apr 2020

Bunuh ibu kerana ketagih permainan dalam talian

Ketahui tanda-tanda ketagihan gajet!

Featured Fri, 22 May 2020
Featured Mon, 6 Apr 2020
Acara Mon, 8 Jan 2018

Bukan Sebab Bahagia Tapi Stres Sebenarnya Punca Badan ‘Naik’. Ini 6 Buktinya!

“Amboi, sejak akhir-akhir ni, makin berisi Mak Long tengok. Makin bahagia kamu sekarang ya?” Ramai orang yang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan berat […]

Eat Travel Thu, 25 Oct 2018

Ini Resipi Pasta Lemon Chicken Cheese Yang Mudah, Masak Dalam 1 Pan Saja

Anda mesti tak pernah rasa masakan pasta macam ini.

| Live TV