Featured By: Ad Ops December 30, 2018 @ 1:00pm

Anda Rasa Tak Produktif Di Tempat Kerja? Gunakan Teknik Pomodoro Yang Terbukti Efektif!

Anda ada banyak kerja yang perlu disiapkan tapi malangnya anda mengalami kesukaran untuk fokus. Ataupun anda kononnya bercadang nak bekerja selama 4 jam tanpa henti, tapi hasilnya taklah produktif seperti yang disangka.

Pernah tak anda lalui situasi-situasi sebegini? Jika anda ingin mencari penyelesaiannya, ada sebuah lifestyle hack yang anda boleh cuba: Pomodoro Technique.

Teknik yang telah dibuktikan menjadi ini memerlukan anda untuk pecahkan waktu bekerja anda kepada beberapa blok (setiap satunya dipanggil “Pomodoro” dan berlangsung selama 25 minit).

Sesi kerja ini diselangkan dengan waktu rehat selama 5 minit. Selepas 4 Pomodoro, anda boleh rehat selama 15 ke 20 minit.

Kesimpulannya, anda buat kerja dengan fokus 100% dalam ruang jangka masa pendek diselangi dengan waktu rehat yang membolehkan anda untuk rehatkan minda.

Jom semak bagaimana caranya dengan lebih terperinci.

Langkah-langkah Pomodoro Technique

1. Senaraikan kerja-kerja yang perlu disiapkan.

2. Gunakan timer dan tetapkan masa sebanyak 25 minit.

3. Mula buat kerja dengan penuh tumpuan. Cuba sedaya-upaya untuk elakkan sebarang kekecauan daripada menjejaskan fokus anda.

Foto: Elvindantes.com

4. Bila masa 25 minit ini sudah tamat, berhenti bekerja. (Sebuah blok waktu bekerja ini dinamakan Pomodoro)

5. Dalam satu lagi check list, tuliskan rekod progres untuk “Pomodoro #1”. Tuliskan juga nota-nota tentang pengalaman anda tadi yang boleh memperbaiki teknik bekerja anda untuk Pomodoro yang seterusnya.

6. Rehat selama 5 minit. Bangun dari tempat duduk, bergerak sedikit, minum air… apa-apa sajalah. Asalkan anda tak fikirkan tentang kerja anda tadi.

Foto: Elvindantes.com

7. Jom sambung bekerja! Ulangi langkah 2 hingga 6.

8. Selepas Pomodoro #4, rehat selama 15 ke 20 minit. Anda boleh juga buat kerja-kerja rumah yang tak rumit.

9. Ulangi teknik ini hingga anda rasa nak sambung esok pula.

Foto: Elvindantes.com

Di sini ada info menarik! “Pomodoro” bermaksud tomato dalam bahasa Itali. Teknik ini dinamakan begitu kerana penciptanya, Franceso Cirillo, telah menggunakan sebuah timer yang berbentuk tomato.

Kelebihan Promodoro Technique

Idea di sebalik teknik ini adalah timer tersebut yang mewujudkan rasa ‘cemas’ dan terdesak untuk siapkan kerja.

Selalunya anda mungkin akan fikir yang anda ada baaanyak masa dalam sehari untuk habiskan kerja anda. Selalunya juga penumpuan minda anda akan terjejas oleh macam-macam gangguan.

Anda mungkin ingat bekerja tanpa henti selama 4 jam adalah produktif. Anda mungkin ingat kekerapan berehat selama 5 minit itu adalah membuang masa.

Sebenarnya tak! Menerusi teknik Pomodoro, anda hanya ada 25 minit untuk siapkan sebanyak mana kerja yang mungkin. Dengan adanya misi ini, anda akan memaksa diri anda untuk jadi lebih fokus.

Tambahan pula, waktu rehat yang diselitkan selepas setiap sesi bekerja boleh membantu menyembuhkan rasa penat yang kita rasai menjelang hujung sesuatu hari itu.

Kadangkala kita leka bekerja sampai tak perasan pun yang masa panjang dah berlalu. Mana tak penat, kan?

Jadi jika anda nak cuba tingkatkan produktiviti, bolehlah cuba teknik ini! Semoga berjaya!

Sumber: The Muse, Elvindantes.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 21 Mar 2023
Featured Fri, 26 Aug 2022

Lepas Akaun TikTok Manchester United Guna Sound, Kini Ryan Bakery Terima ‘Bluetick’ Pula!

Semart wooo 👏 Tahniah budak bedak! Teruskan berkarya🔥

Featured Wed, 9 Nov 2022

Pernah Dihina Hidup Susah, Madammu Jadi Inspirasi Warganet Untuk Berjaya – “Dia Ni Anak Terbiar!”

Usawahan terkenal, Eriyca Baiduri atau lebih dikenali sebagai Madammu tular di media sosial kerana berkongsi kisah perjalanan hidupnya ketika susah dahulu. Madammu memberitahu tidak mudah untuk dia mencapai kejayaan sehingga berada di tahap yang sebegini […]

Gaya Hidup Mon, 17 Sep 2018

Model Mengandung Ini Melalui Proses Kelahiran Ketika Catwalk Untuk Fashion Show Rihanna

Dia steady saja walaupun entah-entah dia tengah sakit. Cayalah!

Featured Tue, 16 Aug 2022
Featured Tue, 30 May 2023
Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Kalaulah Ada Nenek Cantik Macam Mereka Ini, Memang Tak Bawa Jumpa Boyfriend

Bayangkan kalau kita ada nenek secantik mereka, agak-agak berani tak kenalkan dengan boyfriend anda?