Featured By: Yanie Baharom April 13, 2020 @ 5:00pm

Cara rawat demam anak tanpa perlu ke klinik. Nombor 3 terbukti berkesan!

Dalam keadaan sekarang, lebih-lebih lagi sejak pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan, hendak keluar membeli barang berdekatan rumah pun jadi risau semacam.

Langkah terbaik adalah terus kekal di rumah, jaga kebersihan dan amalkan penjarakan sosial yang selamat.

Tapi bagaimana sekiranya anda berdepan dengan masalah anak demam? Ditambah keadaan klinik dan pusat perubatan jauh dari kawasan penempatan anda.

Dinasihatkan sepanjang musim COVID-19 ini sebaiknya bawa anak menjalani pemeriksaan ke hospital mahupun klinik, tetapi sekiranya anda meyakini ia cuma demam biasa, boleh mencuba kaedah perubatan tradisional ini.

Sebahagian daripada petua berkesan ini, menjadi amalan nenek moyang kita sejak zaman berzaman.

Petua turunkan suhu badan anak:

1. Lap badan

Kerap mengelap badan anak anda. Gunakan air suam, bukannya air sejuk. Lap keseluruhan badan. Basahkan kepalanya termasuk kawasan penting seperti celah ketiak, bawah leher, celah peha dan tapak kaki.

2. Pakai baju yang ringan dan nipis

Foto: Uniqlo

Jangan biarkan anak yang demam tidak memakai baju. Biasa kita lihat kesalahan ini dilakukan ibu bapa ketika anak mereka demam, dibiarkan berlampin sahaja.

Untuk pengetahuan anda, pakaian yang ringan dan nipis terutama diperbuat daripada kain kapas adalah yang terbaik.

3. Air jelum daripada bacaan doa

Masa kecil-kecil dulu, inilah cara bapa penulis rawat kami adik-beradik apabila demam. Bapa menyediakan air jelum dengan membaca surah al-Fatihah dan ayat Kursi satu kali termasuk doa demam panas yang dibaca sebanyak tiga kali pada air kosong.

Selepas sempurna doanya, kami diberi minum air ‘jampi’ tadi, separuhnya pula disapu pada badan. Alhamdulillah, sembuh tanpa perlu ke klinik!

4. Jelum air asam jawa

Menjelum dengan air asam jawa membantu untuk menurunkan suhu badan anak dengan cepat. Caranya mudah sahaja. Ramaskan asam jawa dalam air suam.

Kemudian basahkan tuala kecil dengan air asam jawa tadi sapukan pada ubun-ubun dan seluruh kepala. Kemudian jelum atau lap badan anak.

5. Lendir daun bunga raya

Anda juga boleh amalkan petua anak demam menggunakan cara orang lama ini. Jika suhu badannya masih belum turun, pagi hari petik beberapa helai daun bunga raya, basuh dan kemudian rendam selama 30 minit. Kemudian daun tadi di potong kecil-kecil, tapis dan ambil lendirnya.

Lendir daun bunga raya boleh menurunkan suhu panas badan dengan melumurkannya pada tubuh ai kecil.

6. Tetapkan suhu dingin

Foto: Kidspot

Menutup kipas angin dan selubung anak menggunakan kain tebal sebagaimana amalan dilakukan orang dulu-dulu tidak lagi boleh diguna pada zaman sekarang.

Berdasarkan kajian, persekitaran yang panas akan menyebabkan suhu badan anak semakin mendadak naik, justeru pastikan suhu persekitaran di rumah sentiasa dingin.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 24 Sep 2021

Asyik Pegang Perut, Betul Ke Neelofa Kini Hamil?

Awwwww… Macam ye je ❤❤❤

Featured Fri, 28 Dec 2018

Si Kecil Susah Nak Makan Ubat? Nah! ‘Pancing’ Mereka Dengan 6 Cara Ini

Entah kenapa budak tak suka makan ubat, walhal ubat kanak-kanak rasanya sedap!

Featured Tue, 23 May 2023