Sihat By: tex_admin June 17, 2018 @ 5:00pm

Ketahui 6 Khasiat Barli Yang Bagus Untuk Kesihatan Anda

Barli atau nama botaninya Hordeum Vulgarie merupakan bijirin yang mempunyai sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian. Biasanya, barli ini kita akan rebus dan campur dengan sedikit gula lalu diminum. Rasanya memang sedap!

Bukan itu sahaja, barli juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan kita. Penulis senaraikan antara khasiat barli yang bermanfaat dalam kesihatan anda.

Foto: Firtscry Parenting

1. Rendahkan kolestrol dalam darah

Menurut kajian di Australia, Kanada dan Amerika Syarikat menyatakan bahawa serat daripada barli sangat efektif dalam merendahkan kolestrol dalam darah. Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.

2. Tingkatkan glukosa dan lemak dalam darah

Barli mempunyai tahap beta-glucan yang tinggi dan ia dikatakan bertanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah dalam kalangan pesakit diabetes tahap 2.

3. Kurangkan risiko penyakit barah dan jantung

Kalau anda nak tahu, barli juga mengandungi kandungan tokotrienol dan tokoferol yang tinggi. Ia merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi yang membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung.

4. Rawat luka ringan

Bijiran barli bertindak sebagai penghadam, pelega dan dikatakan sesuai dimakan sebagai makanan berkhasiat atau dijadikan air barli (rebusan air barli). Selain itu, biji barli boleh digunakan sebagai ramuan untuk menampal luka termasuk luka akibat terbakar.

5. Menurunkan berat badan

Bijiran barli juga boleh membantu dalam menurunkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan. Jadi, anda boleh amalkan minum air barli setiap hari kalau nak kurus!

6. Bantu sistem penghadaman

Khasiat barli juga baik untuk melawaskan pembuangan air kecil dan meningkatkan kesihatan buah pinggang serta membantu untuk sistem penghadaman.

Kesimpulannya, selepas ini bolehlah anda jadikan barli ini sebagai minuman dan makanan anda setiap hari. Cuma penulis nak pesan, kalau buat barli sebagai minuman, jangan terlalu manis ya, takut nanti lebihan gula pula dalam badan. Semoga bermanfaat!

Sumber: Mingguan Wanita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 2 Aug 2018

Jangan Tahan Bersin Jika Tidak Mahu Saluran Dalam Otak Pecah

Menahan bersin berkemungkinan menyebabkan tekak, gegendang telinga atau saluran darah dalam otak pecah.

Sihat Tue, 20 Nov 2018

Menghindari Diabetes, Satu Daripada 6 Manfaat Berjalan Kaki 15 Minit Selepas Makan!

Berjalan selepas makan cukup hanya 15 minit, akan membuat paras gula darah menurun sebanyak 12 hingga 22 peratus.

Featured Wed, 15 Apr 2020

Hilangkan parut pembedahan Caesarean dan keloid dengan cara berkesan

Pastikan luka pembedahan dijaga dengan baik

Featured Thu, 21 Jun 2018

Jangan Panas Nasi Berulang Kali Kalau Tak Nak Kesan Sampingan Pada Kesihatan

Nasi yang dipanaskan berulang kali mungkin boleh mendatangkan mudarat pada tubuh badan.

Sihat Fri, 27 Apr 2018

Perhatian Buat Peminat Telur Separuh Masak. Hati-Hati Dengan Kuman Ini!

Awas! Bagi anda yang suka makan telur separuh masak!

Sihat Wed, 19 Sep 2018

Wanita Mudah Naik Hantu Bila Nak Period, Kenapa Ya?

Ketidakseimbangan hormon-hormon estrogen dan progesteron punca utama perubahan emosi wanita.

Sihat Wed, 19 Sep 2018

Tertelan Gula-Gula Getah Boleh Meragut Nyawa, Itu Berita Mengarut Tapi…

Gula-gula getah hanya sedia dinikmati sekiranya anak anda berusia lima tahun ke atas.

Featured Wed, 28 Nov 2018

3 Sebab Anda Patut Tambahkan Serangga Ke dalam Diet Anda

Cuba tahan rasa geli-geleman apabila membaca artikel ini ya!

Sihat Mon, 10 Sep 2018

6 Mitos ‘Scaling Gigi’. Tolong Jangan Percaya!

Gosok gigi 2 kali sehari bukan bermakna gigi anda tiada karang gigi.

Sihat Thu, 14 Nov 2019

| Live TV