Featured By: Fadzlena Jafar June 12, 2020 @ 10:38am

Hantaran perkahwinan barangan elektrik pasangan muda ini tular dalam media sosial

Antara barangan wajib yang sering dijadikan sebagai hantaran bagi majlis perkahwinan ialah sepersalinan pakaian, kasut, tas tangan, telekung atau samping, produk kecantikan dan aneka pemanis mulut.

Bagaimanapun, pasangan muda Syarfa Abdullah dan suaminya, Mohammad Syazwan Suhaimi mengambil keputusan untuk menyediakan hantaran yang  di luar kebiasaan apabila masing-masing memilih barangan elektrik untuk diletakkan di atas pahar.

Perkongsian Syarfa dalam laman Facebook peribadinya yang memaparkan hantaran unik berkenaan menjadi tular, malah kebanyakan warga siber memberi maklum balas yang baik dan memuji tindakan pasangan muda itu.

Pasangan muda Syarfa dan Syazwan memilih tema kesederhanaan untuk memulakan kehidupan. (Gambar daripada Facebook Syarfa)

Syarfa berkata, idea untuk menyediakan barangan kelengkapan rumah sebagai hantaran perkahwinan itu timbul sebelum mereka melangsungkan majlis pertunangan pada Mac 2019.

“Idea ini datang sebelum kami bertunang lagi. Memang niat untuk menyediakan hantaran barangan keperluan seperti ini, malah kami tidak terfikir untuk membeli barangan lain kerana kami sepakat untuk menyediakan barangan keperluan rumah apabila memulakan kehidupan.

“Barang hantaran seperti baju, beg tangan, haruman, kaca mata dan kasut dan biasa kita beli. Jadi, apabila hendak melangsungkan perkahwinan, kami berdua berpendapat biarlah menyediakan barangan yang boleh dipakai lama dan tidak rosak,” katanya ketika dihubungi Hijab & Heels, baru-baru ini.

Hantaran daripada pengantin perempuan. (Gambar daripada Facebook Syarfa)

Pasangan muda yang kedua-duanya berusia 21 tahun itu melangsungkan majlis perkahwinan mereka pada 14 September 2019 di Guchil 4, Kuala Krai, Kelantan  sebelum majlis bertandang ke rumah pengantin lelaki pada 16 September 2019 di Kampung Sri Panji di daerah sama.

Pada majlis pernikahan itu, pengantin perempuan menyediakan sembilan dulang hantaran berbalas tujuh dulang hantaran daripada pihak lelaki.

Hantaran yang disediakan daripada pihak pengantin perempuan untuk lelaki merangkumi pembersih vakum, barangan Tupperware , periuk nasi elektrik, pengukus , set sudu, ketuhar memasak, kuali dan lesung batu.

Hantaran itu dibalas pihak pengantin lelaki dengan pembancuh kopi, pengisar, seterika, pembakar roti, periuk tingkat lima lapis, pemanas air dan pengadun kek.

Hantaran daripada pihak pengantin lelaki (Gambar daripada Facebook Syarfa)

 

Syarfa berkata, meskipun semua barangan hantaran yang disediakan itu unik, kedua-dua belah keluarga bersetuju dengan cadangan beliau dan suami yang inginkan kelainan.

“Saya dan suami berbincang supaya apa sahaja yang kami lakukan perlu memastikan kelengkapan rumah disediakan terlebih dahulu supaya senang, selepas berkahwin kami basuh kaku sahaja apabila masuk rumah.

“Perbincangan diadakan sebelum kami bertunang dan Alhamdulillah kedua-dua belah keluarga setuju dengan idea hantaran ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 7 Aug 2019
Featured Wed, 10 Jan 2018

1st Date: Apa Perlu Pakai

Temu janji pertama merupakan satu perkara yang sangat mengujakan bagi setiap wanita. Namun, pada masa sama mendebarkan lebih-lebih lagi jika tidak tahu apa yang hendak dipakai sewaktu pertemuan pertama dengan si dia. First impression memainkan […]

Featured Sat, 14 Dec 2019
Gaya Hidup Fri, 27 Jul 2018

38 Idea Awesome Yang Anda Boleh Buat Dengan Botol Plastik Lama. Memang Cool!

Banyak idea kreatif yang boleh dihasilkan daripada botol plastik terpakai.

Eat Travel Mon, 17 Dec 2018

Cuba Resipi Nasi Goreng Ini Yang Gerenti Berkhasiat Untuk Anak Anda

Rasanya cukup sedap untuk menambat seleranya!

Featured Sun, 18 Aug 2019

Risiko hamil kembar berbilang

Rawatan kesuburan IVF perlu pemantauan pakar

Featured Mon, 12 Nov 2018
Featured Wed, 4 Dec 2019

Solekan tampak semula jadi dengan Tinted Cover Nudestix

Tampil dengan 14 rona bedak asas cecair

Featured Tue, 11 Jun 2019
Featured Fri, 17 Apr 2020

Keselamatan dan kesihatan murid lebih utama, Peperiksaan UPKK turut dibatalkan

Satu kaedah pentaksiran baharu akan diperkenalkan

| Live TV