Featured By: Fadzlena Jafar June 12, 2020 @ 10:38am

Hantaran perkahwinan barangan elektrik pasangan muda ini tular dalam media sosial

Antara barangan wajib yang sering dijadikan sebagai hantaran bagi majlis perkahwinan ialah sepersalinan pakaian, kasut, tas tangan, telekung atau samping, produk kecantikan dan aneka pemanis mulut.

Bagaimanapun, pasangan muda Syarfa Abdullah dan suaminya, Mohammad Syazwan Suhaimi mengambil keputusan untuk menyediakan hantaran yang  di luar kebiasaan apabila masing-masing memilih barangan elektrik untuk diletakkan di atas pahar.

Perkongsian Syarfa dalam laman Facebook peribadinya yang memaparkan hantaran unik berkenaan menjadi tular, malah kebanyakan warga siber memberi maklum balas yang baik dan memuji tindakan pasangan muda itu.

Pasangan muda Syarfa dan Syazwan memilih tema kesederhanaan untuk memulakan kehidupan. (Gambar daripada Facebook Syarfa)

Syarfa berkata, idea untuk menyediakan barangan kelengkapan rumah sebagai hantaran perkahwinan itu timbul sebelum mereka melangsungkan majlis pertunangan pada Mac 2019.

“Idea ini datang sebelum kami bertunang lagi. Memang niat untuk menyediakan hantaran barangan keperluan seperti ini, malah kami tidak terfikir untuk membeli barangan lain kerana kami sepakat untuk menyediakan barangan keperluan rumah apabila memulakan kehidupan.

“Barang hantaran seperti baju, beg tangan, haruman, kaca mata dan kasut dan biasa kita beli. Jadi, apabila hendak melangsungkan perkahwinan, kami berdua berpendapat biarlah menyediakan barangan yang boleh dipakai lama dan tidak rosak,” katanya ketika dihubungi Hijab & Heels, baru-baru ini.

Hantaran daripada pengantin perempuan. (Gambar daripada Facebook Syarfa)

Pasangan muda yang kedua-duanya berusia 21 tahun itu melangsungkan majlis perkahwinan mereka pada 14 September 2019 di Guchil 4, Kuala Krai, Kelantan  sebelum majlis bertandang ke rumah pengantin lelaki pada 16 September 2019 di Kampung Sri Panji di daerah sama.

Pada majlis pernikahan itu, pengantin perempuan menyediakan sembilan dulang hantaran berbalas tujuh dulang hantaran daripada pihak lelaki.

Hantaran yang disediakan daripada pihak pengantin perempuan untuk lelaki merangkumi pembersih vakum, barangan Tupperware , periuk nasi elektrik, pengukus , set sudu, ketuhar memasak, kuali dan lesung batu.

Hantaran itu dibalas pihak pengantin lelaki dengan pembancuh kopi, pengisar, seterika, pembakar roti, periuk tingkat lima lapis, pemanas air dan pengadun kek.

Hantaran daripada pihak pengantin lelaki (Gambar daripada Facebook Syarfa)

 

Syarfa berkata, meskipun semua barangan hantaran yang disediakan itu unik, kedua-dua belah keluarga bersetuju dengan cadangan beliau dan suami yang inginkan kelainan.

“Saya dan suami berbincang supaya apa sahaja yang kami lakukan perlu memastikan kelengkapan rumah disediakan terlebih dahulu supaya senang, selepas berkahwin kami basuh kaku sahaja apabila masuk rumah.

“Perbincangan diadakan sebelum kami bertunang dan Alhamdulillah kedua-dua belah keluarga setuju dengan idea hantaran ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 31 Oct 2018

12 Benda Yang Sentiasa Perlu Ada Di Rumah Anda Untuk Saat-Saat Kecemasan

Jika anda dah bersedia, anda boleh hadapi segala cabaran dengan mudah.

Featured Wed, 8 Apr 2020
Gaya Hidup Mon, 16 Dec 2019

Toys “R” Us tawar set mainan baharu sempena cuti sekolah

Promosi dan acara menarik turut menanti pembeli

Eat Travel Tue, 8 Jan 2019

Ramalan waktu bunga sakura mengembang di Jepun untuk 2019

Ketahui bila dan di mana anda patut pergi untuk menikmati pemandangan indah.

Featured Fri, 17 Jan 2020
Featured Sun, 19 Apr 2020

Tempoh pendaftaran kelahiran, kematian dilanjutkan

Denda turut dimansuhkan sekiranya lambat daftar

Gaya Hidup Mon, 1 Oct 2018

Doktor Ini Kongsi Tindakan Kecemasan Bagi Merawat Sengatan Tebuan

Kelemahan daya ketahanan dan kesan alergi pada mangsa itu sendiri akan mengorbankan nyawanya.

Acara Wed, 13 May 2020

UPSC sumbang 1,000 bubur lambuk kepada petugas barisan hadapan

Inisiatif bagi hargai pengorbanan mereka

Acara Wed, 25 Sep 2019

Pameran Harumanis ketengah keunikan budaya Perlis

Pelbagai karya abstrak curi tumpuan

Featured Mon, 15 Jan 2018

Mandi Malam Banyak Manfaat

Ramai yang sering salah faham tentang isu mandi malam dan berpendapat amalan ini boleh memberi efek pada kesihatan badan.

| Live TV