Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA!
Featured By: Fadzlena Jafar April 24, 2020 @ 10:25am

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Memakai gincu ketika berpuasa dikatakan tidak bersesuaian dengan fitrah bulan mulia itu, malah ada yang mengatakan penggunaan gincu atau pengilat bibir boleh membatalkan puasa.

Ada juga yang beranggapan haram berhias ketika Ramadan sama ada bersolek mahupun mengenakan baju yang menyerlahkan penampilan.

Tidak hairanlah, ramai wanita yang mengubah penampilan ketika tiba bulan penuh keberkatan itu, antaranya tampil pucat tanpa solekan dan tidak kurang juga mula mengenakan tudung.

Ramai yang keliru mengenai hukum pemakaian gincu pada Ramadan. (Gambar hiasan/NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman)

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri dalam tulisannya menerusi laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, berkata pemakaian gincu dibolehkan dengan syarat tertentu.

“Hukum penggunaan gincu pada siang hari Ramadan adalah tidak membatalkan puasa selagi mana ia tidak menelan masuk ke dalam rongga. Sekadar terdapat ‘rasa’ pada bibir, maka ianya tidak membatalkan puasa.

“Ini berdasarkan fatwa Ibn ‘Abbas R Anhuma mengenai merasa makanan yang membawa maksud selagi seseorang itu tidak menelan makanan itu, tidak batal puasanya. Begitu juga dengan pemakaian gincu bibir,” tulisnya.

Fatwa Ibn ‘Abbas R Anhuma mengenai merasa makanan:

Menurut Dr Zulkifli, kebanyakan kitab fiqah mazhab Syafie turut menyokong pandangan berkenaan dengan berpendapat perbuatan meletak makanan di bibir untuk merasa hanya makruh dan tidak membatalkan puasa.

Bersesuaian dengan pandangan berkenaan, pemakaian gincu yang dioles sedikit pada bibir tidak menyebabkan batal puasa, namun sebaliknya sekiranya dibimbangi boleh tertelan.

Berhias secara berlebihan tidak digalakkan. (Gambar hiasan/NSTP/NUR ADIBAH AHMAD IZAM)

Selain itu, Dr Zulkifli berkata, berdasarkan perbincangan ulama, wanita yang memakai gincu dengan niat untuk menunjuk-nunjuk tidak dibenarkan.

“Kami juga ingin tegaskan di sini bahawa memakai gincu untuk memperlihatkan pada yang lain dalam keadaan berlebih-lebihan (tabarruj) adalah amat tidak digalakkan di dalam Islam. Tetapi untuk suami, ianya dibenarkan sebagai berhias diri,” katanya.

Sehubungan itu, pastikan niat anda sebelum mengenakan solekan. Tidak salah untuk bersolek, tetapi sebaik-baiknya biarlah solekan itu tidak mengubah wajah dan penampilan anda.

SUMBER: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Fri, 12 Jun 2020

Chalet atas air sediakan pengalaman berbeza

Tidur seperti dibuai ombak

Featured Wed, 2 May 2018

PRU14: Item Yang Perlu Ada Dalam Beg Tangan Sebelum Keluar Mengundi

Hijab & Heels ingin membongkar barangan yang perlu ada di dalam beg tangan wanita sebelum keluar mengundi.

Acara Thu, 22 Aug 2019
Eat Travel Thu, 23 Apr 2020
Eat Travel Sun, 5 Apr 2020
Featured Thu, 8 Apr 2021

Kadar Pengganguran Menurun Pada Februari

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, pada Februari, kadar pengangguran di negara ini turun kepada 4.8 peratus berbanding 4.9 peratus pada Januari. Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan berkata, ini merupakan […]

Featured Fri, 14 Feb 2020

Isteri pun boleh jadi sehangat model Victoria’s Secret kalau suami lakukan ini…

Apabila isteri atau teman wanita merajuk, kebanyakan lelaki lazimnya tidak berusaha untuk memujuk, malah ada yang buat tidak endah. Walaupun tidak semua lelaki sebegitu, kebanyakannya memang sebegitu! Walhal wanita yang dikatakan makhluk Tuhan paling kompleks […]

Featured Tue, 6 Apr 2021

“Setelah Digantung Tanpa Bertali, Akhirnya Saya Bercerai” – Nadia Brian

Perkahwinan pelakon, Nadia Brian 31 tahun dan suaminya Muizz Nasruddin berakhir apabila pasangan itu sah bercerai talak satu pada Jumaat lalu. Nadia atau nama sebenarnya Nadia Najwa Mohamed Rashidi menerusi Instagram memberi kenyataan mengenai penceraian […]

Featured Sun, 5 Aug 2018

Pecah Stereotaip, Nurul Zuriantie Shamsul Juara Di Hati Rakyat Malaysia

Biarpun gagal meraih gelaran juara pengalaman itu menjadi momen terindah bagi Nurul.

Oh Lawa Thu, 28 Jun 2018

| Live TV