Featured By: Fadzlena Jafar April 24, 2020 @ 10:25am

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Memakai gincu ketika berpuasa dikatakan tidak bersesuaian dengan fitrah bulan mulia itu, malah ada yang mengatakan penggunaan gincu atau pengilat bibir boleh membatalkan puasa.

Ada juga yang beranggapan haram berhias ketika Ramadan sama ada bersolek mahupun mengenakan baju yang menyerlahkan penampilan.

Tidak hairanlah, ramai wanita yang mengubah penampilan ketika tiba bulan penuh keberkatan itu, antaranya tampil pucat tanpa solekan dan tidak kurang juga mula mengenakan tudung.

Ramai yang keliru mengenai hukum pemakaian gincu pada Ramadan. (Gambar hiasan/NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman)

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri dalam tulisannya menerusi laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, berkata pemakaian gincu dibolehkan dengan syarat tertentu.

“Hukum penggunaan gincu pada siang hari Ramadan adalah tidak membatalkan puasa selagi mana ia tidak menelan masuk ke dalam rongga. Sekadar terdapat ‘rasa’ pada bibir, maka ianya tidak membatalkan puasa.

“Ini berdasarkan fatwa Ibn ‘Abbas R Anhuma mengenai merasa makanan yang membawa maksud selagi seseorang itu tidak menelan makanan itu, tidak batal puasanya. Begitu juga dengan pemakaian gincu bibir,” tulisnya.

Fatwa Ibn ‘Abbas R Anhuma mengenai merasa makanan:

Menurut Dr Zulkifli, kebanyakan kitab fiqah mazhab Syafie turut menyokong pandangan berkenaan dengan berpendapat perbuatan meletak makanan di bibir untuk merasa hanya makruh dan tidak membatalkan puasa.

Bersesuaian dengan pandangan berkenaan, pemakaian gincu yang dioles sedikit pada bibir tidak menyebabkan batal puasa, namun sebaliknya sekiranya dibimbangi boleh tertelan.

Berhias secara berlebihan tidak digalakkan. (Gambar hiasan/NSTP/NUR ADIBAH AHMAD IZAM)

Selain itu, Dr Zulkifli berkata, berdasarkan perbincangan ulama, wanita yang memakai gincu dengan niat untuk menunjuk-nunjuk tidak dibenarkan.

“Kami juga ingin tegaskan di sini bahawa memakai gincu untuk memperlihatkan pada yang lain dalam keadaan berlebih-lebihan (tabarruj) adalah amat tidak digalakkan di dalam Islam. Tetapi untuk suami, ianya dibenarkan sebagai berhias diri,” katanya.

Sehubungan itu, pastikan niat anda sebelum mengenakan solekan. Tidak salah untuk bersolek, tetapi sebaik-baiknya biarlah solekan itu tidak mengubah wajah dan penampilan anda.

SUMBER: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 28 May 2021

Berlepas Untuk Misi Bantuan Ke Gaza, Ebit Lew Mohon Doa Orang Ramai

Sikap pendakwah terkenal, Ebit Lew yang sentiasa ringan menghulurkan bantuan kepada insan yang memerlukan menjadikan beliau disegani ramai. Segala bentuk bantuan yang disalurkan Ebit Lew tanpa mengira agama dan kaum turut menjadikan beliau ikon terbaik […]

Featured Mon, 30 Sep 2019
Featured Wed, 7 Jul 2021

Guna Wang Sendiri Hulur Bantuan Cari Bendera Putih, Tindakan Cik B Dipuji Ramai

Baru-baru ini, tindakan anak kepada usahawan kosmetik, Datuk Seri Vida iaitu Cik B mendapat perhatian ramai. Dalam usaha untuk menyebarkan semangat bendera putih, Cik B telah turun padang bagi menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. […]

Featured Tue, 24 Sep 2019

7 cara mudah untuk jadikan rumah anda lebih mesra alam

Langkah mudah di rumah mampu selamatkan bumi!

Featured Thu, 18 Jul 2019

Nama hidangan dalam menu restoran ini kelakar sungguh!

Anda tengoklah sendiri. Kreatif, kan?

Eat Travel Fri, 8 Jun 2018

Lontong Goreng, Hidangan Santai Untuk Hari Raya Anda

Hidangan lontong goreng ini pasti digemari oleh seisi keluarga anda.

Featured Wed, 4 Aug 2021

Pandelela Layak Ke Pusingan Separuh Akhir Tokyo Olimpik, Menanti Debaran Akhir Esok

Ratu terjun negara, Pandelela Rinong sekali lagi berjaya mengharumkan nama Malaysia apabila layak menduduki tempat ke-18 pada saingan kelayakan pusingan separuh akhir 10 meter (m) platform individu wanita Sukan Olimpik yang berlangsung sebentar tadi. Pandelela […]

Featured Tue, 19 May 2020
Eat Travel Mon, 17 Dec 2018

Wave Rock Port Baru Buat Si Kaki Hiking!

Uniknya tentang Wave Rock ini, adalah bentuk jalurnya yang senget!

| Live TV