Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Yanie Baharom June 26, 2019 @ 3:00pm

Jangan anggap keputihan masalah biasa orang perempuan, tiga ini agak bahaya!

Masalah keputihan atau lelehan lendir berwarna putih, krim atau kelabu yang keluar daripada faraj, merupakan masalah biasa yang sering dihadapi oleh kebanyakan wanita di seluruh dunia.

Statistik menunjukkan hampir 75% wanita berusia 20 hingga 40 tahun terutamanya yang sudah berkahwin menghidapi keputihan berikutan oleh aktiviti seksual.

Wanita hamil juga acapkali berdepan masalah ini, kerana faraj wanita mengandungi kadar glikogen yang lebih tinggi dan ini menggalakkan pertumbuhan kulat. Apabila menjelang tempoh bersalin, lendir ini biasanya akan menjadi semakin banyak.

Ramai wanita tidak mempunyai kesedaran terhadap risiko dan bahaya penyakit keputihan malah menganggap ia sebagai suatu petanda lazim sebelum kitaran haid.

Untuk pengetahuan umum, keputihan terbahagi kepada dua jenis, iaitu keputihan fisiologis dan keputihan patologik.

Keputihan yang bersifat fisiologis biasanya normal dan tidak menunjukan gejala penyakit. Keputihan jenis ini sering berlaku semasa seseorang wanita mengalami kesuburan dan sebelum menstruasi (kitar haid).

Lelehen lendir yang normal selalunya berwarna putih atau krim, tidak berbau serta tidak menyebabkan gatal pada bahagian faraj. Lendir yang dikeluarkan adalah sedikit dan berbentuk cecair.

Keputihan patologik bersifat lebih kronik dan menunjukan tanda-tanda penyakit seperti mengeluarkan lendir yang kental, berwarna kuning, kelabu atau hijau, berbau busuk dan menyebabkan kegatalan pada bahagian faraj.

Keputihan fisiologis merupakan petanda yang sangat normal di mana hampir setiap wanita melalui keadaan ini. Sebaliknya, keputihan patologis disebabkan oleh jangkitan kuman (bakteria dan/atau kulat) perlu dirawati.

Wanita disarankan memakai panty liner untuk memelihara faraj dari kelembapan sekaligus mengurangkan menghidari jangkitan daripada berlaku!

Bagaimana untuk mengenal pasti masalah keputihan yang tidak normal?

1. Bacterial Vaginitis

Penyebab sebenar kepada jangkitan keputihan ini masih tidak diketahui namun ia seperti jangkitan kulat yang lain dan kulat serta bakteria berkembang dalam jumlah yang banyak pada faraj seorang wanita. Ia sering berlaku kepada mereka yang mempunyai pasangan yang lebih daripada satu dan kerap melakukan seks oral.

Tanda-tanda: Jumlah keputihan semasa hamil yang banyak, keputihan berwarna kelabu, berair dan berbau hanyir. Tetapi hanya sesetengah pesakit akan menunjukkan kesemua tanda ini.

2. Trikomoniasis

Jangkitan Trikomoniasis ialah disebabkan organisma protozoa dan tersebar melalui hubungan seks. Bakteria protozoa ini boleh bertahan selama 24 jam di tempat yang lembab seperti tuala basah dan barangan mandian serta menjadikan tempat berkenaan untuk membiak

Tanda-tanda: Keputihan semasa hamil yang berbuih atau berbutir putih, berwarna kuning atau hijau, berbau dan keluar dalam jumlah yang banyak. Ia juga disertai dengan keradangan pada vagina, air kencing yang banyak dan gatal pada bahagian berkenaan

3. Vagnitis Monilia

Normal bagi seorang wanita jika memiliki sedikit kulat dalam faraj mereka. Namun jika ibu hamil terkena jangkitan monilia, kulat ini akan berkembang dan menjejaskan keseimbangan pH pada Vagina. Jangkitan ini disebabkan oleh stres, pengambilan ubat perancang oral, kencing manis ketika hamil atau penggunaan antibiotik.

Tanda-tanda: Jumlah keputihan semasa hamil yang banyak, keputihan berwarna putih dan kenyal, seperti keju lembut, rasa gatal dan rasa panas di vagina

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 4 Sep 2018

Periksa Almari Anak Anda Untuk Ketahui Sama Ada Mereka Mempunyai Simptom Seorang Pengkid

Jika terdapat banyak barangan lelaki di dalam almari anak gadis anda, jelas sekali mereka sedang berdepan dengan krisis identiti.

Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Semarak Sun, 27 May 2018

Atasi Masalah Kelesuan Berpuasa Dengan Pengambilan 8 Suplemen Ini

Pengambilan makanan tambahan di bulan Ramadan sangat penting dalam memastikan kekal cergas bertenaga sepanjang hari.

familuv Mon, 6 Apr 2020
Eat Travel Sat, 16 May 2020

‘Laut terbelah’ tarikan terbaharu Langkawi dan ia hanya berlaku pada bulan ini sahaja

Rasai berjalan kaki sejauh 600 meter di atas beting pasir

Featured Wed, 30 May 2018
Sihat Wed, 27 Jun 2018

Ini Tip Elak Keracunan Makanan Ketika Kunjungi Open House

Kalau tak nak terkena keracunan makanan, ikuti 3 tip ini!

Sihat Fri, 12 Oct 2018
Featured Fri, 10 Apr 2020

Duchess Kate Middleton terima hadiah tas tangan kulit epal

Khusus untuk si pencinta alam sekitar

| Live TV