Featured By: Ad Ops May 14, 2020 @ 10:00pm

Kebebasan yang dinikmati tidak mustahil akan ditamatkan jika rakyat tidak patuh arahan

Tindakan undang-undang sudah mula diambil apabila fasa nasihat pematuhan prosedur operasi standard (SOP) bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) ditamatkan pada Selasa lalu.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, berkata perkara itu dipersetujui pada mesyuarat jawatankuasa khas kabinet dan pihak berkuasa sudah diarahkan untuk mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang melanggar peraturan SOP yang ditetapkan Kerajaan.

PKPB mungkin ditarik balik

Kredit gambar: Projek MM

“Tindakan undang-undang sudah mula diambil oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan semalam PDRM telah menahan seramai 10 individu atas kesalahan melanggar SOP. Pihak berkuasa akan terus mengambil tindakan undang-undang atas mana-mana individu yang tidak mematuhi SOP yang disediakan.

“Saya perlu mengingatkan supaya rakyat mematuhi setiap peraturan dan SOP yang disediakan Kerajaan,” katanya pada sidang media harian selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai PKPB di Putrajaya pada Rabu.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,819 setakat jam 12 tengah hari tadi.

Ismail Sabri berkata, walaupun kelonggaran diberikan ketika ini, rakyat perlu terus mematuhi peraturan kerana jika kes jangkitan kembali meningkat, tidak mustahil PKPB akan ditamatkan dan PKP akan berkuat kuasa semula.

Kredit gambar: I Love Borneo

Katanya lagi, apa yang berlaku hari ini mungkin berbeza dengan apa yang berlaku semalam kerana setiap keputusan yang dibuat oleh Kerajaan adalah bergantung pada situasi semasa dan data yang diperolehi oleh Kerajaan.

“Jika kita lihat banyak negara di dunia seperti Korea Selatan, Jerman dan China yang membuka negara mereka, tetapi apabila sesuatu situasi berlaku menyebabkan mereka perlu menutupnya semulanya.

“Berita semalam melaporkan Arab Saudi walaupun sebelum ini menutup sepenuhnya negara mereka, tetapi semalam telah diumumkan, Hari Raya di sana perintah berkurung selama 24 jam berkuat kuasa selama 5 hari bermula 23 Mei hingga 27 Mei. Kita mungkin bernasib baik kerana ada sedikit kelonggaran.

Kredit gambar: Info Rakyat

“Sebab itulah saya katakan bahawa setiap kebebasan yang diberi kepada rakyat, kita kena ambilnya dengan penuh tanggungjawab untuk menjaga kepentingan diri, keluarga dan masyarakat. Sebab itu pematuhan kepada PKP amat penting sekali. Kawalan kendiri amat penting dan kalau kita ingin terus kekal seperti ini (PKPB), kita perlulah mematuhi setiap arahan yang dikeluarkan oleh Kerajaan.

“Walau bagaimanapun, kita juga mesti bersedia jika situasi berubah dan data menunjukkan kenaikan mendadak, berkemungkinan PKPB tidak boleh diteruskan dan PKP akan dikenakan semula. Oleh itu, segala kebebasan yang dinikmati mungkin akan ditamatkan, jadi tepuk dada, tanya selera, keputusan adalah di tangan tuan-tuan dan puan-puan sekalian,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 5 May 2022

“Mohon Doakan Bayi Sulung Kami” – Elisya Sandha ‘Bunting Pelamin’

Alhamdulilah, Elisya kini sudah berbadan dua, masih belum dedahkan jantina.

Featured Wed, 6 Oct 2021
Eat Travel Tue, 23 Oct 2018

Negara-Negara Mana Yang Paling Selamat & Tak Selamat Untuk Dilawati Di Dunia? Ini Jawapannya

Sebelum melancong, anda perlu menitikberatkan tahap keselamatan anda nanti.

Featured Tue, 7 Feb 2023

Dakwaan Suami Abai Nafkah Madu, Miera Leyana Hampir Jadi Singa Gara-Gara Diserang Netizen Mulut Celupar

Jangan dijolok sarang tebuan, jangan dikacau singa yang diam… Kena makan dengan Miera nanti 🥵😌🤪

Gaya Hidup Tue, 21 Aug 2018

Malunya Kalau Kasut Kita Berbau Hapak! Ikuti 7 Tip Ini Untuk Hapuskan Bau Itu

Amalkannya kerana ia juga dikira sebagai kebersihan diri.

Featured Fri, 13 Jan 2023

Rapat Dengan Mak Mentua, Puteri Sarah Dedah Sering Kongsi Masalah Bersama

Pelakon cantik Puteri Sarah mendedahkan dirinya sangat akrab bersama ibu mentua, Datin Patimah Ismail. @kedahanfans Mak mentua rapat dengan Puteri Sarah #kedahanfans ♬ Sungguh Aku Mencintaimu – Ricky Rantung Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh […]

Featured Sat, 14 Jan 2023

“Package Warga Emas Ke Ni?” – Gelagat Roy Azman, Jalaluddin Hassan & Ramli MS Bercuti Di Jepun Buat Warganet Terhibur

Tular satu perkongsian di TikTok, memaparkan Roy Azman, Datuk Jalaluddin Hassan dan Datuk Ramli MS bercuti bersama di Jepun. @thisisroyazmanGhisauuuu gak tok jalal nih 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣♬ original sound – Roy Azman Menerusi muat naik yang dibuat […]

Featured Wed, 23 Nov 2022

Simpati Dengan Petugas Media, Azad Jazmin Belanja Makan Di Istana Negara

Alhamdulillah.. semoga diluaskan lagi pintu rezeki Pak Azad