Featured By: Nani Ramlee May 14, 2020 @ 10:00pm

Kebebasan yang dinikmati tidak mustahil akan ditamatkan jika rakyat tidak patuh arahan

Tindakan undang-undang sudah mula diambil apabila fasa nasihat pematuhan prosedur operasi standard (SOP) bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) ditamatkan pada Selasa lalu.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, berkata perkara itu dipersetujui pada mesyuarat jawatankuasa khas kabinet dan pihak berkuasa sudah diarahkan untuk mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang melanggar peraturan SOP yang ditetapkan Kerajaan.

PKPB mungkin ditarik balik

Kredit gambar: Projek MM

“Tindakan undang-undang sudah mula diambil oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan semalam PDRM telah menahan seramai 10 individu atas kesalahan melanggar SOP. Pihak berkuasa akan terus mengambil tindakan undang-undang atas mana-mana individu yang tidak mematuhi SOP yang disediakan.

“Saya perlu mengingatkan supaya rakyat mematuhi setiap peraturan dan SOP yang disediakan Kerajaan,” katanya pada sidang media harian selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai PKPB di Putrajaya pada Rabu.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,819 setakat jam 12 tengah hari tadi.

Ismail Sabri berkata, walaupun kelonggaran diberikan ketika ini, rakyat perlu terus mematuhi peraturan kerana jika kes jangkitan kembali meningkat, tidak mustahil PKPB akan ditamatkan dan PKP akan berkuat kuasa semula.

Kredit gambar: I Love Borneo

Katanya lagi, apa yang berlaku hari ini mungkin berbeza dengan apa yang berlaku semalam kerana setiap keputusan yang dibuat oleh Kerajaan adalah bergantung pada situasi semasa dan data yang diperolehi oleh Kerajaan.

“Jika kita lihat banyak negara di dunia seperti Korea Selatan, Jerman dan China yang membuka negara mereka, tetapi apabila sesuatu situasi berlaku menyebabkan mereka perlu menutupnya semulanya.

“Berita semalam melaporkan Arab Saudi walaupun sebelum ini menutup sepenuhnya negara mereka, tetapi semalam telah diumumkan, Hari Raya di sana perintah berkurung selama 24 jam berkuat kuasa selama 5 hari bermula 23 Mei hingga 27 Mei. Kita mungkin bernasib baik kerana ada sedikit kelonggaran.

Kredit gambar: Info Rakyat

“Sebab itulah saya katakan bahawa setiap kebebasan yang diberi kepada rakyat, kita kena ambilnya dengan penuh tanggungjawab untuk menjaga kepentingan diri, keluarga dan masyarakat. Sebab itu pematuhan kepada PKP amat penting sekali. Kawalan kendiri amat penting dan kalau kita ingin terus kekal seperti ini (PKPB), kita perlulah mematuhi setiap arahan yang dikeluarkan oleh Kerajaan.

“Walau bagaimanapun, kita juga mesti bersedia jika situasi berubah dan data menunjukkan kenaikan mendadak, berkemungkinan PKPB tidak boleh diteruskan dan PKP akan dikenakan semula. Oleh itu, segala kebebasan yang dinikmati mungkin akan ditamatkan, jadi tepuk dada, tanya selera, keputusan adalah di tangan tuan-tuan dan puan-puan sekalian,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 7 Jan 2020
Featured Fri, 10 Sep 2021

Transformasi TV9 Dengan Wajah Baru, #JanjiHappy Bakal Curi Perhatian Penonton

Saluran televisyen, TV9 tampil melakukan transformasi berwajah baru semalam. Menerusi slogan #JanjiHappy, stesen televisyen (TV) milik Media Prima Berhad (MPB) itu kini menjadi saluran hiburan yang menyasarkan penonton segenap lapisan umur bermula dari kanak-kanak hinggalah […]

Gaya Hidup Mon, 30 Jul 2018

Impi Perut Kempis? Elakkan Minuman Jenis Ini

Paling penting, elak minuman yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.

Featured Tue, 4 Feb 2020
Featured Thu, 23 Apr 2020

Pesakit kencing manis boleh atur pengambilan ubat sepanjang Ramadan

Minta nasihat doktor agar penyakit dapat dikawal

Featured Wed, 15 Apr 2020

Menjengah kehidupan Victoria Beckham, dia miliki segalanya yang didambakan wanita

Victoria juga sangat dikasihi suaminya David Beckham

Featured Sat, 18 Apr 2020
Featured Thu, 23 Jan 2020
Featured Mon, 15 Mar 2021

“Saya Kena Usaha Lebih..” – Menang Tempat Ke-3 AJL35, Wany Hasrita Dedah Persiapan Berduet Dengan Jamal Abdillah

Meraih tempat ketiga di Anugerah Juara Lagu 35 (AJL35) malam tadi, penyanyi Wany Hasrita mengakui dia harus berusaha lebih untuk setanding dengan rakan duetnya, Datuk Jamal Abdillah. Menerusi lagu Belenggu Rindu ciptaan Hael Husaini dan […]

| Live TV