Featured By: Nani Ramlee May 14, 2020 @ 10:00pm

Kebebasan yang dinikmati tidak mustahil akan ditamatkan jika rakyat tidak patuh arahan

Tindakan undang-undang sudah mula diambil apabila fasa nasihat pematuhan prosedur operasi standard (SOP) bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) ditamatkan pada Selasa lalu.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, berkata perkara itu dipersetujui pada mesyuarat jawatankuasa khas kabinet dan pihak berkuasa sudah diarahkan untuk mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang melanggar peraturan SOP yang ditetapkan Kerajaan.

PKPB mungkin ditarik balik

Kredit gambar: Projek MM

“Tindakan undang-undang sudah mula diambil oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan semalam PDRM telah menahan seramai 10 individu atas kesalahan melanggar SOP. Pihak berkuasa akan terus mengambil tindakan undang-undang atas mana-mana individu yang tidak mematuhi SOP yang disediakan.

“Saya perlu mengingatkan supaya rakyat mematuhi setiap peraturan dan SOP yang disediakan Kerajaan,” katanya pada sidang media harian selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai PKPB di Putrajaya pada Rabu.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,819 setakat jam 12 tengah hari tadi.

Ismail Sabri berkata, walaupun kelonggaran diberikan ketika ini, rakyat perlu terus mematuhi peraturan kerana jika kes jangkitan kembali meningkat, tidak mustahil PKPB akan ditamatkan dan PKP akan berkuat kuasa semula.

Kredit gambar: I Love Borneo

Katanya lagi, apa yang berlaku hari ini mungkin berbeza dengan apa yang berlaku semalam kerana setiap keputusan yang dibuat oleh Kerajaan adalah bergantung pada situasi semasa dan data yang diperolehi oleh Kerajaan.

“Jika kita lihat banyak negara di dunia seperti Korea Selatan, Jerman dan China yang membuka negara mereka, tetapi apabila sesuatu situasi berlaku menyebabkan mereka perlu menutupnya semulanya.

“Berita semalam melaporkan Arab Saudi walaupun sebelum ini menutup sepenuhnya negara mereka, tetapi semalam telah diumumkan, Hari Raya di sana perintah berkurung selama 24 jam berkuat kuasa selama 5 hari bermula 23 Mei hingga 27 Mei. Kita mungkin bernasib baik kerana ada sedikit kelonggaran.

Kredit gambar: Info Rakyat

“Sebab itulah saya katakan bahawa setiap kebebasan yang diberi kepada rakyat, kita kena ambilnya dengan penuh tanggungjawab untuk menjaga kepentingan diri, keluarga dan masyarakat. Sebab itu pematuhan kepada PKP amat penting sekali. Kawalan kendiri amat penting dan kalau kita ingin terus kekal seperti ini (PKPB), kita perlulah mematuhi setiap arahan yang dikeluarkan oleh Kerajaan.

“Walau bagaimanapun, kita juga mesti bersedia jika situasi berubah dan data menunjukkan kenaikan mendadak, berkemungkinan PKPB tidak boleh diteruskan dan PKP akan dikenakan semula. Oleh itu, segala kebebasan yang dinikmati mungkin akan ditamatkan, jadi tepuk dada, tanya selera, keputusan adalah di tangan tuan-tuan dan puan-puan sekalian,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 21 Mar 2020

Cantiknya Fasha Sandha walau tanpa solekan, ini rahsianya

Kongsi 4 langkah kecantikan semula jadi

Featured Fri, 3 Apr 2020
Featured Thu, 25 Jul 2019

6 tip kecantikan artis Korea yang pelik-pelik

Kalau berkesan, apa salahnya, kan?

Gaya Hidup Tue, 13 Feb 2018

7 Jenis Makanan Tingkat Keghairahan Agar Suami Tak Cari Lain

Pasif di ranjang atau kurang keghairahan melakukan hubungan seks, sering dikaitkan dengan wanita lebih-lebih lagi selepas melahirkan anak. Keadaan ini biasanya didorong kesibukan harian dipejabat serta komitmen dirumah.

Featured Mon, 8 Jan 2018

Amalkan 5 Cara Ini Untuk Hilangkan Daki Badan Ketika Mandi..Jom Sental!

“Eh Man, Mama tengok mandi berjam-jam lama, tapi cuba Man pergi tengok kat cermin kejap. Kat leher tu banyak lagi daki. Kena sental betul-betul, macam tulah cara hilangkan daki yang betul. Bukan duduk bawah ‘shower’ […]

Featured Fri, 28 Feb 2020

5 tip jadikan diri anda ‘magnet’ positif

‘Feeling’ cantik apa salahnya!

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Betul Atau Tidak, 10 Barang Ini Wajib Ada Dalam Handbag Wanita?

Jika anda seorang wanita, membawa beg tangan adalah menjadi aksesori yang penting kan? Mana tidaknya, nak bawa macam-macam barang tak kira nak pergi ke tempat kerja, pergi ke kelas atau berjalan-jalan. Kalau macam itu, dalam […]

Featured Mon, 5 Nov 2018

Ini Penjelasan Saintifik Mengapa Menguap Boleh Berjangkit!

Cuba menguap sekarang sebelah rakan anda, boleh berjangkit atau tidak?

Gaya Hidup Tue, 31 Mar 2020
Featured Mon, 13 Apr 2020

Pesakit COVID-19 tanpa gejala dan sporadik umpama bom jangka

Fasa tiga PKP penting bagi hentikan COVID-19

| Live TV