Featured By: Nani Ramlee May 19, 2020 @ 6:01pm

Lompat tali, senaman hebat yang punya banyak manfaat

Lompat tali atau skipping adalah antara senaman yang mudah, tidak memerlukan ruang yang besar dan kos yang tinggi untuk melakukannya.

Lompat tali memiliki banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan antaranya membantu memperbaiki sistem kardiovaskular dan mengurangkan berat badan dengan efektif.

manfaat skipping

Kredit gambar: Fit People

Seorang perunding kesihatan, Dr Muhamad Harif Hussin dari Adreena Rehab & Wellness menerusi Facebook miliknya berkongsi lima kebaikan melakukan senaman lompat tali.

Menurutnya, lompat tali adalah antara senaman yang hebat untuk tubuh badan dan dia sering menyarankan pesakitnya terutama yang mempunyai masalah tulang belakang dan bahagian kaki untuk mengamalkan senaman berkenaan.

Berikut adalah lima manfaat senaman lompat tali yang dikongsinya:

1. Pembakar lemak yang mantap

Lompatan selama satu jam dapat membakar sehingga 1300 kalori dan jika melakukan lompat tali selama 10 minit sama seperti berlari (jogging) sejauh 1.6 kilometer selama 8 minit.

manfaat skipping

Kredit gambar: Facebook Dr Muhamad Harif

2. Koordinasi langkah kaki bertambah baik

Senaman lompat tali bagus dilakukan oleh mereka yang semakin meningkat umur kerana ia dapat melatih otak membuat beberapa pergerakan dalam satu masa.

3. Mengurangkan kecederaan kaki dan pergelangan kaki

Lompat tali membantu membentuk otot kaki agar bertambah kuat, justeru kaki sudah bersedia untuk terima apa-apa gerakan atau hentakan yang berlebihan pada bila-bila masa.

manfaat skipping

Kredit gambar: Well Fit and Fed

4. Postur badan bertambah baik

Postur badan akan menjadi bongkok apabila seseorang itu selalu bekerja menghadap komputer. Dengan melakukan senaman lompat tali, postur badan akan automatik berubah menjadi tegak dan mendada.

5. Tulang bertambah padu dan otot semakin kuat

Lompat tali juga membantu menguatkan tulang dan otot bagi menampung berat badan.

manfaat skipping

Kredit gambar: Beyond Words

Dr Muhamad Harif turut menyarankan agar senaman lompat tinggi dilakukan sekurang-kurangnya lima minit setiap hari dengan setiap set dilakukan selama satu minit dan rehat 15 saat, kemudian diulang selama lima kali.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 15 Aug 2019

Isteri ‘chubby’ mampu buat suami gembira!

Tak percaya? bacalah artikel ini!

Featured Fri, 5 Mar 2021
Featured Thu, 19 Sep 2019
Featured Mon, 19 Nov 2018

Berkhasiat Atau Tidak Makan Organ Dalaman Haiwan?

Hati, perut, usus, lidah antara jenis organ dalaman haiwan.

Featured Wed, 19 May 2021

Cara Semakan Nombor Baucer BPR Fasa Kedua Bagi Bayaran Tunai

Umum maklum, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Bayaran Fasa 2 ini juga telah mulai dikreditkan kepada penerima mulai 7 Mei 2021 secara berperingkat. Manakala bagi penerima tunai, anda akan menerima bayaran mulai 17 Mei 2021 namun ada yang […]

Featured Fri, 2 Feb 2018

Kenali Kanser Kolorektal

Kanser kolorektal atau lebih dikenali sebagai kanser usus besar mungkin tidak sepopular kanser payudara dan servik. Namun, ia juga merupakan penyakit yang digelar pembunuh secara senyap dan ketiga tertinggi di kalangan wanita.

Featured Tue, 20 Apr 2021

Sedih Melihat Keadaan Ayah, Ebit Lew Mohon Doa Orang Ramai

Pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew memohon orang ramai untuk menitipkan dia buat ayahnya yang kini sedang sakit. Menerusi perkongsian di laman Facebook, Ustaz Ebit Lew berkongsi kisah mengenai kesihatan ayahnya yang semakin merosot sehingga menganggu […]

Featured Tue, 12 Jun 2018

Selebriti Antarabangsa Yang Khabarnya Komited Menjalani Ibadah Puasa

Status sebagai Muslim bukan sekadar pada nama, malah selebriti dari pelbagai arena ini turut berperanan menyampaikan teladan dan dakwah tentang puasa Ramadan kepada komuniti global.

Eat Travel Thu, 15 Nov 2018

Ixora Hotel Penang, Hotel Pertama Menyediakan Perkhidmatan Telefon Pintar Untuk Tetamu

Setiap bilik penginapan dilengkapi dengan perkhidmatan WiFi percuma, peti simpanan deposit, televisyen satelit dengan skrin rata serta peti ais mini yang pastinya menjanjikan kepuasan buat pengunjung.

Eat Travel Mon, 30 Mar 2020

Makan hatinya tengok Adele sekarang, jom cuba sirtfood diet

Hilang 3 kilogram dalam masa seminggu.

| Live TV