Eat Travel By: Shaidah Shafie April 16, 2020 @ 7:12pm

Mahu cari hasil laut segar, murah? Ini lubuknya!

Makanan laut seperti udang, sotong dan ikan sentiasa diperlukan suri rumah demi menyediakan lauk-pauk untuk untuk hidangan seisi keluarga.

Sama ada dipanggang, rebus atau dimasak dengan pelbagai resipi, ketiga-tiga bahan basah itu sentiasa menjadi pilihan ramai berbanding ayam atau daging.

Ikan kerapu dan ikan merah enak dimasak masam manis – gambar hiasan. Foto: foursquare.com.

Disebabkan ketiga-tiganya adalah hasil laut yang begitu penting dan juga sumber protein dalam pemakanan seharian, tidak keterlaluan dikatakan ramai yang berharap mereka boleh membeli tangkapan yang segar untuk disimpan agar tahan lebih lama.

Di mana mahu diperoleh ikan segar yang masih hijau sisiknya dan sotong gemuk yang masih cerah kulitnya jika tidak di jeti perikanan atau kawasan penambang yang menjadi tempat bot tangkapan berlabuh.

Tentunya hari minggu adalah hari terbaik untuk ‘memburu’ tangkapan laut yang segar bugar pada harga berpatutan. Hijab & Heels kongsikan tiga lokasi ini untuk dituju sekiranya anda ingin mendapatkan bekalan produk laut yang segar dan memuaskan hati.

Pasar Nelayan Sg Yu, Kuala Selangor.
Pasar ini mungkin tidak sebesar pasar basah di Chow Kit atau pasar borong Selayang, namun yang pasti ia menawarkan hasil laut yang segar dan berbaloi untuk dibeli serta dijadikan bekalan lauk-pauk seisi keluarga.

Boleh dikatakan semua jenis ikan laut daripada kerisi, kembung, jenahak hinggalah hidupan bercengkerang seperti udang dan ketam ada di pasar ini. Paling menggembirakan ialah ikan yang disusun di atas meja kesemuanya segar.

Jeti Bagan Pasir menyediakan pemandangan menarik bagi yang berminat dengan suasana perkampungan nelayan – gambar hiasan. Foto: BERNAMA.

Bagan Pasir, Tanjung Karang
Waktu terbaik untuk mengunjungi pasar basah Bagan Pasir ini ialah di awal pagi kerana hasil laut baru sahaja dinaikkan oleh nelayan.

Jika bernasib baik, anda boleh terus berurusniaga dengan nelayan, malah memilih sendiri udang segar yang mahu dibeli, tetapi ada kalanya hasil tangkapan berkenaan sudah ditempah oleh pemborong yang kemudiannya menjual di pasar.

Pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor.
Pasar basah Pasir Penambang ini juga antara pasar yang menjadi tumpuan penggemar hasil laut yang berhajat mendapatkan ikan segar, tidak mustahil rambang mata dibuatnya kerana semua yang ditawarkan di sini adalah tangkapan segar.

Hasil laut segar boleh diperoleh di pasar Pasir Penambang – gambar hiasan. Foto: flickr.com

Jika mahu membeli udang, masa terbaik untuk berkunjung ke pasar basah Pasir Penambang ialah selepas pukul 2 petang, namun waktu pagi juga tidak akan mengecewakan kerana banyak ikan bersaiz besar boleh diperoleh pada harga berpatutan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 9 May 2022

Hukuman Berat Menanti Ibu Bapa Jika Benarkan Anak Memandu Tanpa Lesen

Setuju hukuman ini dilaksanakan, apa pendapat korang?

Eat Travel Wed, 12 Feb 2020

Video resipi masak lemak cili padi ketam ‘cium leher’ Elly Mazlein

Alahai ‘sweetnya’ suami Kak Lina Pom Pom

Featured Tue, 20 Sep 2022

[VIDEO] Ustazah Asma’ Beri Tips ‘Dating’ Halal – “Ajak Ibu Ayah Atau…”

Agak agak kita boleh try tak tips dating secara halal ni? 🥶🥶

Featured Mon, 19 Sep 2022

Terpaling Juara: Netizen Kritik Vokal Sumbang, Hazami Akui Hilang Fokus – “Saya Anggap Tribute Untuk Adibah Noor”

Alahai, sebaknya 🥺 Bukan vokal yang diutamakan, yang penting penyampaian lagu tu sampai pada semua pendengar 🥺

Featured Wed, 18 Apr 2018

Gerai Makan Di India Jual Makanan Yang Unik. Wow! Siap Berapi Lagi

Kalau anda suka mencabar diri anda, mungkin anda boleh cuba makan snek paan yang ada api ini.

Events Sat, 13 Aug 2022

Umum Bakal Adakan Konsert! Himpun Artis Tempatan & Indonesia, Faztival Fazura Bertujuan Raikan Peminat

Wah menariknya! 😍 Bak kata Faz harga tiket mampu milik #miliksemua

Eat Travel Fri, 28 Sep 2018

| Live TV