Eat Travel By: Shaidah Shafie April 16, 2020 @ 7:12pm

Mahu cari hasil laut segar, murah? Ini lubuknya!

Makanan laut seperti udang, sotong dan ikan sentiasa diperlukan suri rumah demi menyediakan lauk-pauk untuk untuk hidangan seisi keluarga.

Sama ada dipanggang, rebus atau dimasak dengan pelbagai resipi, ketiga-tiga bahan basah itu sentiasa menjadi pilihan ramai berbanding ayam atau daging.

Ikan kerapu dan ikan merah enak dimasak masam manis – gambar hiasan. Foto: foursquare.com.

Disebabkan ketiga-tiganya adalah hasil laut yang begitu penting dan juga sumber protein dalam pemakanan seharian, tidak keterlaluan dikatakan ramai yang berharap mereka boleh membeli tangkapan yang segar untuk disimpan agar tahan lebih lama.

Di mana mahu diperoleh ikan segar yang masih hijau sisiknya dan sotong gemuk yang masih cerah kulitnya jika tidak di jeti perikanan atau kawasan penambang yang menjadi tempat bot tangkapan berlabuh.

Tentunya hari minggu adalah hari terbaik untuk ‘memburu’ tangkapan laut yang segar bugar pada harga berpatutan. Hijab & Heels kongsikan tiga lokasi ini untuk dituju sekiranya anda ingin mendapatkan bekalan produk laut yang segar dan memuaskan hati.

Pasar Nelayan Sg Yu, Kuala Selangor.
Pasar ini mungkin tidak sebesar pasar basah di Chow Kit atau pasar borong Selayang, namun yang pasti ia menawarkan hasil laut yang segar dan berbaloi untuk dibeli serta dijadikan bekalan lauk-pauk seisi keluarga.

Boleh dikatakan semua jenis ikan laut daripada kerisi, kembung, jenahak hinggalah hidupan bercengkerang seperti udang dan ketam ada di pasar ini. Paling menggembirakan ialah ikan yang disusun di atas meja kesemuanya segar.

Jeti Bagan Pasir menyediakan pemandangan menarik bagi yang berminat dengan suasana perkampungan nelayan – gambar hiasan. Foto: BERNAMA.

Bagan Pasir, Tanjung Karang
Waktu terbaik untuk mengunjungi pasar basah Bagan Pasir ini ialah di awal pagi kerana hasil laut baru sahaja dinaikkan oleh nelayan.

Jika bernasib baik, anda boleh terus berurusniaga dengan nelayan, malah memilih sendiri udang segar yang mahu dibeli, tetapi ada kalanya hasil tangkapan berkenaan sudah ditempah oleh pemborong yang kemudiannya menjual di pasar.

Pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor.
Pasar basah Pasir Penambang ini juga antara pasar yang menjadi tumpuan penggemar hasil laut yang berhajat mendapatkan ikan segar, tidak mustahil rambang mata dibuatnya kerana semua yang ditawarkan di sini adalah tangkapan segar.

Hasil laut segar boleh diperoleh di pasar Pasir Penambang – gambar hiasan. Foto: flickr.com

Jika mahu membeli udang, masa terbaik untuk berkunjung ke pasar basah Pasir Penambang ialah selepas pukul 2 petang, namun waktu pagi juga tidak akan mengecewakan kerana banyak ikan bersaiz besar boleh diperoleh pada harga berpatutan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 2 Jan 2019

Rindu Masakan Tradisi Sarawak? Usah Gusar Jom Kitak Ke Dapopuro!

Dapopuro menyediakan segala menu popular Sarawak.

Featured Fri, 13 Jul 2018
Acara Thu, 26 Jul 2018

Booth Hijab & Heels Tawar Banyak Aktiviti Dan Hadiah Menarik. Jom Serbu!

Booth HIjab & Heels menawarkan pelbagai hadiah menarik serta aktiviti yang pasti mengujakan semua!

familuv Mon, 17 Jun 2019

8 tanda bayi anda alami alahan dengan susu formula yang diberikan

Tidak dapat dinafikan bahawa susu badan ibu adalah sumber nutrien terbaik buat seseorang bayi itu. Malangnya bukan semua ibu berpeluang untuk menawarkan susu semula jadinya setiap kali si kecil ingin menyusu. Kadangkala mereka terpaksa bergantung […]

Featured Sun, 12 Sep 2021
Featured Wed, 25 Mar 2020
Featured Fri, 17 Sep 2021

Status Rayuan BPR Boleh Disemak Bermula Esok -Tengku Zafrul

Korang boleh check akaun masing-masing!

Featured Fri, 8 May 2020

Majikan perlu patuhi Garis Panduan Pengurusan COVID-19 untuk lindungi pekerja

Pekerja juga bertanggungjawab elak penularan di tempat kerj

Eat Travel Thu, 13 Feb 2020
Featured Sun, 14 Oct 2018

Bahaya Jika Anda Tertelan Air Kencing Dalam Kolam Renang

Air kolam yang bercampur dengan air kencing mudah diserang bakteria!

| Live TV