Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Eat Travel By: Shaidah Shafie April 16, 2020 @ 7:12pm

Mahu cari hasil laut segar, murah? Ini lubuknya!

Makanan laut seperti udang, sotong dan ikan sentiasa diperlukan suri rumah demi menyediakan lauk-pauk untuk untuk hidangan seisi keluarga.

Sama ada dipanggang, rebus atau dimasak dengan pelbagai resipi, ketiga-tiga bahan basah itu sentiasa menjadi pilihan ramai berbanding ayam atau daging.

Ikan kerapu dan ikan merah enak dimasak masam manis – gambar hiasan. Foto: foursquare.com.

Disebabkan ketiga-tiganya adalah hasil laut yang begitu penting dan juga sumber protein dalam pemakanan seharian, tidak keterlaluan dikatakan ramai yang berharap mereka boleh membeli tangkapan yang segar untuk disimpan agar tahan lebih lama.

Di mana mahu diperoleh ikan segar yang masih hijau sisiknya dan sotong gemuk yang masih cerah kulitnya jika tidak di jeti perikanan atau kawasan penambang yang menjadi tempat bot tangkapan berlabuh.

Tentunya hari minggu adalah hari terbaik untuk ‘memburu’ tangkapan laut yang segar bugar pada harga berpatutan. Hijab & Heels kongsikan tiga lokasi ini untuk dituju sekiranya anda ingin mendapatkan bekalan produk laut yang segar dan memuaskan hati.

Pasar Nelayan Sg Yu, Kuala Selangor.
Pasar ini mungkin tidak sebesar pasar basah di Chow Kit atau pasar borong Selayang, namun yang pasti ia menawarkan hasil laut yang segar dan berbaloi untuk dibeli serta dijadikan bekalan lauk-pauk seisi keluarga.

Boleh dikatakan semua jenis ikan laut daripada kerisi, kembung, jenahak hinggalah hidupan bercengkerang seperti udang dan ketam ada di pasar ini. Paling menggembirakan ialah ikan yang disusun di atas meja kesemuanya segar.

Jeti Bagan Pasir menyediakan pemandangan menarik bagi yang berminat dengan suasana perkampungan nelayan – gambar hiasan. Foto: BERNAMA.

Bagan Pasir, Tanjung Karang
Waktu terbaik untuk mengunjungi pasar basah Bagan Pasir ini ialah di awal pagi kerana hasil laut baru sahaja dinaikkan oleh nelayan.

Jika bernasib baik, anda boleh terus berurusniaga dengan nelayan, malah memilih sendiri udang segar yang mahu dibeli, tetapi ada kalanya hasil tangkapan berkenaan sudah ditempah oleh pemborong yang kemudiannya menjual di pasar.

Pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor.
Pasar basah Pasir Penambang ini juga antara pasar yang menjadi tumpuan penggemar hasil laut yang berhajat mendapatkan ikan segar, tidak mustahil rambang mata dibuatnya kerana semua yang ditawarkan di sini adalah tangkapan segar.

Hasil laut segar boleh diperoleh di pasar Pasir Penambang – gambar hiasan. Foto: flickr.com

Jika mahu membeli udang, masa terbaik untuk berkunjung ke pasar basah Pasir Penambang ialah selepas pukul 2 petang, namun waktu pagi juga tidak akan mengecewakan kerana banyak ikan bersaiz besar boleh diperoleh pada harga berpatutan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 1 Mar 2019
Featured Wed, 2 May 2018

Pilih Warna Blusher Yang Sesuai Tona Kulit Anda, Jangan Nampak Macam Badut Pula!

Anda kena pilih betul-betul, jangan main pakai saja!

familuv Mon, 24 Sep 2018
Featured Wed, 24 Feb 2021

2.54 Juta Rakyat Terima Bayaran Fasa Pertama BPR Mulai Hari Ini

Alhamdulillah buat mereka yang dapat BPR!

familuv Wed, 26 Sep 2018

Hanis Zalikha Kongsi Cara Nak Simpan Telur Ayam Dalam Peti Sejuk. Perlu Ke Basuh Dahulu?

Ini mungkin akan menjawab persoalan anda, kenapa telur anda cepat rosak!

Featured Fri, 11 Jan 2019
familuv Tue, 12 Jun 2018

YB Nurul Izzah Kongsi Tip Untuk Ibu Bapa Supaya Hubungan Mereka Dengan Anak Lebih Erat

Ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya mereka mesti ikuti tip ini!

Eat Travel Thu, 9 Jan 2020
Featured Mon, 9 Mar 2020
Featured Wed, 12 Dec 2018

Keluarga Ini Tawarkan RM418,050 Kepada Jurufoto Yang Boleh Melancong Keliling Dunia Dengan Mereka

Tugasnya hanyalah menangkap gambar ketika ahli keluarga tersebut bersuka ria.

| Live TV