Featured By: Yanie Baharom September 25, 2019 @ 10:43am

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pemakaian bengkung bukan perkara baru dalam masyarakat Melayu kerana ia sudah wujud sejak sekian lama sebagai satu kaedah merampingkan pinggang, menjadikan organ dalaman kembali kepada kedudukan asal selain memulihkan bentuk badan selepas melahirkan bagi ibu berpantang.

Selaras dengan pemakaian bengkung ini juga, ada ramuan khusus disapu pada bahagian perut ibu berpantang, namun dalam peradaban moden kini bagi sesiapa yang mengenakan bengkung, mungkin ada yang menyapu krim pemecah lemak pada perut dengan tujuan mengempis perut.

Bengkung terdahulu juga diperbuat daripada kain dengan teknik pemakaian ia dililit kemas di badan bermula pada bahagian abdomen hingga pinggul selama beberapa jam atau sepanjang hari bergantun kepada keselesaan individu yang memakainya.

 

Kini bengkung muncul sebagai satu daripada keperluan penting penjagaan badan untuk wanita untuk membentuk badan menjadi ramping atau ingin tampil dengan parut kempis dan menawan.

Lebih menarik ia juga bukan lagi berupa kain yang dililit pada pinggang sebaliknya seperti sehelai pakaian dalam yang kemas dan inovasi bengkung moden ini digelar korset. Ada yang diikat menggunakan tali, menggunakan cangkuk atau pelekat velcro menjadikan tempoh pemakaiannya lebih cepat dan mudah juga untuk ditanggalkan.

Bagaimanapun, persoalan yang timbul dalam kalangan  orang ramai mengenai pemakaian korset ini ialah adakah ia berkesan untuk membuang lemak  di dalam badan dan benarkah dengan pemakaian korset juga mampu mengurangkan berat badan individu?

Selebriti kesihatan dan kecergasan Malaysia, Kevin Zahri menerusi perkongsian di laman sosial miliknya menyebut dilihat dengan fungsi korset itu sendiri, ia bukanlah pembakar lemak di dalam badan. Tetapi ianya lebih tepat dikatakan sebagai menolak lemak daripada bahagian perut ke atas dan ke bawah untuk ilusi bentuk badan yang lebih menawan. Dalam erti kata lain, ianya diperbuat untuk menyorok gumpalan lemak sahaja.

Foto: Popmama

Terdapat beberapa lagi perkongsian penting Kevin yang merungkai mengenai pemakaian bengkung atau korset, jom baca!

Pakai bengkung, berkesankah untuk kurus?

Apabila anda memakai korset, situasi ini boleh dikatakan seperti  meletakkan tekanan ke atas perut serta ukuran pinggang anda. Ia menyebabkan kesukaran untuk makan berlebihan sekali gus mengurangkan selera makan. Malahan, jika korset itu telah digabungkan dengan infra merah, ia akan menjadi panas (umpama sauna) dan meningkatkan metabolisme serta membakar kalori yang tidak semestinya membakar lemak.

Bagaimanapun, teori yang digunakan ini juga dapat mengakibatkan kesan sampingan yang serius terhadap kesihatan baik dari segi jangka pendek dan jangka panjang iaitu:

1. Ketidakselesaan untuk bernafas – penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan tahap oksigen yang rendah dalam badan, sehingga menyebabkan keletihan, pening dan mual.

2. Terjadinya kompresi atau tekanan terhadap rongga dada yang dapat mempengaruhi organ dalaman seperti hati, paru-paru dan jantung.

3. Penyebab kepada chlorosis (greensickness) iaitu kulit menjadi putih kehijauan yang disebabkan oleh adanya gangguan pada hempedu.

4. Kelainan bentuk fizikal tubuh misalnya tekanan pada perut akan terjadinya benjolan di bahagian tubuh yang lain.

Kesimpulannya

Pemakaian korset bukanlah alat untuk membakar lemak atau sebagainya tapi ia mungkin dapat mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan dan memberikan ilusi bentuk badan yang lebih ‘cantik.’

Menurut Kevin, sesetengah kos korset mencapai harga beribu-ribu ringgit, jadi bagi sesiapa yang membeli korset ini ia bukanlah pelaburan yang kecil-kecilan.

“Buatlah penilaian sendiri sebagai pengguna yang berhemat,” katanya

Apa-apa pun, yang paling penting untuk penjagaan kesihatan adalah pemakanan dan gaya hidup yang sihat secara keseluruhannya.

Foto: The Independent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 15 May 2020
Featured Tue, 12 May 2020
Featured Fri, 1 Nov 2019

Solekan sempurna dengan 4 produk Pley! Cosmetics

Penjenamaan semula raih perspektif baharu

Featured Wed, 20 Jun 2018

Jika Anda Selalu Letih Ketika Hamil, Sila Makan 5 Jenis Makanan Ini!

Anda boleh amalkan 5 jenis makanan ini untuk kekal bertenaga sepanjang proses kehamilan.

Featured Wed, 23 May 2018

Meghan Markle Tak Dapat Menahan Gelak Bila Seekor Lebah Menganggu Harry Berucap

Punyalah manis si pengantin baru, sampai lebah pun nak hinggap.

Featured Mon, 24 Dec 2018
Eat Travel Wed, 12 Feb 2020

Video resipi masak lemak cili padi ketam ‘cium leher’ Elly Mazlein

Alahai ‘sweetnya’ suami Kak Lina Pom Pom

Eat Travel Sun, 4 Aug 2019
familuv Mon, 18 May 2020
familuv Wed, 8 Apr 2020

4 cara menangani si kecil yang cemburu

Ibu bapa perlu peka emosi anak

| Live TV