Featured By: Yanie Baharom July 6, 2018 @ 6:30pm

Pelakon Ummi Nazeera Saran Segera Dapatkan Bantuan Ahli Terapi Jika Mengalami Kemurungan

Lanjutan daripada masalah depresi yang dialami penyanyi remaja, Haqiem Rusli, pelakon Ummi Nazeera membuat pendedahan bahawa dia juga pernah berdepan dengan masalah kemurungan dan penyakit mental ketika menduduki tahun pertama di sebuah universiti di luar negara.

Pelakon beraut wajah ayu yang dilahirkan dengan nama Ummi Nazeera Nur Hidayah Zainal Abidin, 27, itu berkata, dia berdepan dengan gejala penyakit itu dan masalah kurang tidur sehingga mendesaknya mencari ikhtiar dengan mendapatkan bantuan daripada ahli terapi.

Menerusi statusnya di Instagram, “Penyakit mental atau kemurungan adalah benar, cari bantuan. Jujur, saya mempunyai sedikit masalah itu ketika tahun pertama saya di Universiti. Mungkin ia disebabkan rindu.

“Saya sentiasa mencari kepuasan. Namun gagal mencari apa yang saya cari. Saya mempunyai masalah tidur. Jadi apa yang saya lakukan adalah mencari bantuan. Saya bertemu dengan ahli terapi,” katanya.

Semasa bertemu dengan ahli terapi, Ummi meluahkan segala masalah yang dipendam dan dialaminya dengan menulisnya dalam sebuah buku jurnal. 

Melalui penjelasannya lagi, dia turut diminta untuk mendekatkan diri kepada ajaran Islam.

“Alhamdulillah, ia membuat saya berasa lebih baik.

“Tiada siapa yang akan mengasihi anda lebih daripada Pencipta anda. Saya belajar bersyukur dengan apa yang saya miliki dan itu menjadikan saya lebih bahagia,” ujarnya lagi dalam coretan yang memperoleh lebih daripada 22,000 like itu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 May 2020
Featured Wed, 29 Jan 2020
Featured Wed, 11 Apr 2018

Nak Tahu Apa Yang Ada Dalam Kapal Cruise Terbesar Di Dunia? Tengok 10 Gambar Ini

Walaupun pengalaman menaiki cruise tak selalunya syok, anda perlu tengok dulu apa yang anda boleh enjoy ketika menaiki kapal ini. Takkan bosan!

Featured Thu, 8 Jul 2021

Nia Ramadhani Dan Suami Ditahan Polis, Akui Ambil Syabu Sejak 5 Bulan Lalu

Aktres jelita Indonesia, Nia Ramadhani dan suaminya Ardi Bakrie dilaporkan ditahan oleh pihak polis hari ini berhubung dakwaan terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Menurut sumber berita Indonesia, perkara itu diakui sendiri oleh pasangan suami isteri itu ketika […]

Featured Wed, 8 Sep 2021

Kelonggaran Pergerakan Antara WP Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya Mulai 10 September

Lembah Klang bakal beralih ke fasa dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan ia akan berkuat kuasa bermula Jumaat, 10 September ini. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan peralihan membabitkan kawasan Selangor, Wilayah […]

Acara Wed, 13 May 2020

UPSC sumbang 1,000 bubur lambuk kepada petugas barisan hadapan

Inisiatif bagi hargai pengorbanan mereka

Featured Fri, 20 Aug 2021

“Banyak Sektor Buka Bukan Kerana Selamat Tetapi Sebab Ekonomi” -DG Hisham

Umum maklum, bermula hari ini orang ramai yang berada di negeri atau daerah Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1 kini dibenarkan untuk makan di restoran sekiranya telah lengkap divaksinasi. Walaubagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri […]

Featured Sat, 1 Dec 2018

| Live TV