Featured By: Aqilah Paharuzi March 3, 2023 @ 4:57pm

Bawa Watak Utama, Firdaus Karim Enggan Ulas Isu Bertentangan Akidah Dalam Filem Sensasi Mentega Terbang

Pelakon, Firdaus Karim mengambil pendekatan untuk tidak mengulas berkaitan isu filem kontroversi Mentega Terbang yang dikatakan bercanggah dengan akidah.

Memegang watak utama dalam filem berkenaan, Firdaus berkata dia menyerahkan segalanya kepada pengarah dan pihak penerbit.

“Mengenai isu filem tersebut, saya serahkan kepada produser dan pengarah sendiri, sebab mereka lebih berhak untuk memberi komen,” katanya.

Sementara itu, disoal sama ada pernah menerima sebarang kecaman atau ugutan gara-gara membawa watak Abah atau Jailani dalam filem tersebut, Firdaus berkata tidak menerima sebarang ugutan daripada mana-mana pihak.

Mengulas mengenai implikasi atau kesan daripada filem Mentega Terbang terhadap karier lakonannya menjadi lebih skeptikal dalam pemilihan watak, Firdaus memilih untuk menyerahkan segalanya kepada rezeki.

“Itu bergantung kepada apa yang ditakdirkan. Perjalanan saya dalam dunia seni ini saya anggap rezeki itu akan sentiasa ada dimana-mana.

“Saya ada prinsip sendiri.. Saya anggap pembabitan (produk lakonan) saya adalah untuk generasi akan datang. Sekiranya saya diberi tanggungjawb untuk menjayakan sebuah naskah, saya akan cuba beri yang terbaik.

“Saya tidak mahu mengatakan saya pelakon yang berani menanggung risiko. Saya percaya rezeki itu datang dari Allah,” katanya.

Firdaus ditemui pada majlis pelancaran filem Anwar: The Untold Story di sebuah hotel di ibu kota pada Rabu.

Sebelum ini, filem Mentega Terbang menjadi sebutan ramai dan pihak berkuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kerana dikatakan kandungannya bercanggan dengan akidah umat Islam.

Susulan itu, pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) akan memanggil pihak bertanggungjawab terbabit dalam filem Mentega Terbang untuk disoal siasat.

Artikel Berkaitan: Caprice Bengang Filem Mainkan Isu Agama Disiarkan, Minta Kementerian & JAKIM Ambil Tindakan Keras

Artikel Berkaitan: Filem Kontroversi Didakwa Sentuh Bab Agama, Pengarah Mohon Tonton Sampai Habis

Artikel Berkaitan: Isu Filem Mentega Terbang: JAKIM Dapati Terdapat Tentangan Yang Jelas Dengan Akidah & Cara Hidup Islam, Pihak Terlibat Bakal Dipanggil

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 13 Aug 2019

KWSP Untuk Anak Seni, Perlu Ke?

Jadi, soalnya, di mana sistem pembahagian tugas yang efisyen?

Hiburan Wed, 6 Nov 2019
Featured Tue, 3 Aug 2021

Nur Dhabitah Akui Sudah Ada Kekasih?

Nama atlet Nur Dhabitah Sabri tidak asing lagi apabila beliau menjadi kebanggaan negara dan berjaya mengharumkan Malaysia dalam temasya-temasya sukan besar. Namun sejak penglibatannya dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020, segala yang dilakukan oleh Dhabitah mula […]

Hiburan Fri, 7 Dec 2018

《尸杀军营》旋风式来马宣传!盼掀起丧尸潮创票房佳绩

《尸杀军营》导演和两位主演旋风式来马宣传,盼掀起丧尸潮创票房佳绩!

Trending Mon, 4 Feb 2019