Featured By: Yanie Baharom May 25, 2018 @ 12:00pm

Tembikai Susu Sejenis Buah Murah Namun Banyak Khasiatnya Selain Enak Dimakan

Dimakan enak, dibuat sebagai pewangi kereta juga membangkit aroma yang menyenangkan. Itulah kelebihan buah melon atau tembikai susu.

Sudahlah untuk mendapatkannya mudah dan murah, tembikai susu juga mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan.

Tapi sebelum itu jangan terkeliru, tembikai susu daan buah tembikai biasa terdapat perbezaan di mana warna tembikai susu bewarna kuning pucat, kuning dan adakalanya hijau muda. Buahnya berat dan banyak kandungan air. Isinya berbau harum dan amat manis.

Ketahui enam kebaikan buah yang biasa terhidang dalam platter buah-buahan sama ada di hotel mahupun restoran. Jom layari info seterusnya.

Foto: halloyahya

1. Mencantikkan kulit

Tembikai susu kaya dengan Vitamin A, B Komplek dan C yang menjadikan ia makanan paling sesuai untuk menjaga kesihatan kulit dan saraf. Amalan memakan tembikai susu pada setiap hari akan menghasilkan kulit yang bersih dan sihat.

2. Menghindarkan kanser

Kajian menunjukkan tembikai susu mengandungi carotenoid, salah satu daripada zat-zat makanan yang boleh menghindarkan cancer. Pengambilan tembikai susu dapat memberi perlindungan daripada cancer tujuh kali lebih baik daripada pemakanan yang mengandungi kandungan karotena yang rendah.

3. Sesuai untuk diet

Bagi mereka yang berhasrat untuk menurunkan berat badan, tembikai susu adalah antara makanan yang sesuai diamalkan pada setiap hari kerana ia mempunyai kandungan air dan serat yang tinggi manakala kalorinya rendah.

4. Neutral tekanan darah

Tembikai susu adalah sangat berkesan untuk menangani masalah darah tinggi kerana ia mengandungi potassium yang boleh mengawal serta mengekalkan paras darah yang sihat dalam tubuh.

5. Merawat penyakit Hepatitis

Tembikai susu adalah antara ramuan utama yang sangat popular dalam dunia perubatan Cina untuk merawat penyakit hepatitis.

Di Filipina ia digunakan sebagai ramuan utama untuk merawat mereka yang menghadapi masalah pengaliran darah haid yang tidak lancar. Manakala di India pula digunakan untuk mengubati kebengkakan dan ketumbuhan.

6. Baik untuk ibu hamil

Selama kehamilan, tubuh seorang ibu memerlukan bekalan vitamin dan mineral yang lebih tinggi daripada biasanya.Dengan menikmati buah tembikai susu, ibu dapat memberikan tubuh sejumlah nutrisi penting selama kehamilan.

Salah satu contohnya, kandungan kalium tembikai susu dapat memelihara kesihatan jantung, serta vitamin C yang memperkuat sistem kekebalan tubuh. Jika Anda ingin melahirkan bayi yang sihat, disarankan untuk makan 100 gram tembikai susu sehari.

Sumber: Hello Sehat

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 27 Jan 2023

‘Inni Tawakkaltu’ Untuk Penguat Semangat, Hafiz Hamidun Muncul Single Baharu

Kesedihan dan kesusahan yang kita alami tidak selalunya difahami oleh semua orang – Hafiz Hamidun

Eat Travel Sun, 4 Aug 2019
Featured Tue, 25 Oct 2022

[VIDEO] Adira Suhaimi Kongsi Wajah Anak Ke-4, Pilih Nama Ayub

Comelnya Ayub ☺️ Hidung mancung sangat tuu hehe

Featured Wed, 6 Sep 2023

“Pegang Skrip Bergegar” – Erra Fazira Imbau Pengalaman Ujibakat Filem Sembilu 

Uishh, filem fav min Sembilu ni, tak nak ada version terkini ke eh hmm 😌

Featured Fri, 12 May 2023

Syafiq Kyle Tolak Tajaan Kahwin Bersebab -“Bukan Tak Sudi Tapi Saya lebih Selektif”

Awww… nak kahwin dah pasangan sama cantik, sama padan ni🥰🥰🥰

error: Content is protected !!