Featured By: Yanie Baharom May 25, 2018 @ 12:00pm

Tembikai Susu Sejenis Buah Murah Namun Banyak Khasiatnya Selain Enak Dimakan

Dimakan enak, dibuat sebagai pewangi kereta juga membangkit aroma yang menyenangkan. Itulah kelebihan buah melon atau tembikai susu.

Sudahlah untuk mendapatkannya mudah dan murah, tembikai susu juga mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan.

Tapi sebelum itu jangan terkeliru, tembikai susu daan buah tembikai biasa terdapat perbezaan di mana warna tembikai susu bewarna kuning pucat, kuning dan adakalanya hijau muda. Buahnya berat dan banyak kandungan air. Isinya berbau harum dan amat manis.

Ketahui enam kebaikan buah yang biasa terhidang dalam platter buah-buahan sama ada di hotel mahupun restoran. Jom layari info seterusnya.

Foto: halloyahya

1. Mencantikkan kulit

Tembikai susu kaya dengan Vitamin A, B Komplek dan C yang menjadikan ia makanan paling sesuai untuk menjaga kesihatan kulit dan saraf. Amalan memakan tembikai susu pada setiap hari akan menghasilkan kulit yang bersih dan sihat.

2. Menghindarkan kanser

Kajian menunjukkan tembikai susu mengandungi carotenoid, salah satu daripada zat-zat makanan yang boleh menghindarkan cancer. Pengambilan tembikai susu dapat memberi perlindungan daripada cancer tujuh kali lebih baik daripada pemakanan yang mengandungi kandungan karotena yang rendah.

3. Sesuai untuk diet

Bagi mereka yang berhasrat untuk menurunkan berat badan, tembikai susu adalah antara makanan yang sesuai diamalkan pada setiap hari kerana ia mempunyai kandungan air dan serat yang tinggi manakala kalorinya rendah.

4. Neutral tekanan darah

Tembikai susu adalah sangat berkesan untuk menangani masalah darah tinggi kerana ia mengandungi potassium yang boleh mengawal serta mengekalkan paras darah yang sihat dalam tubuh.

5. Merawat penyakit Hepatitis

Tembikai susu adalah antara ramuan utama yang sangat popular dalam dunia perubatan Cina untuk merawat penyakit hepatitis.

Di Filipina ia digunakan sebagai ramuan utama untuk merawat mereka yang menghadapi masalah pengaliran darah haid yang tidak lancar. Manakala di India pula digunakan untuk mengubati kebengkakan dan ketumbuhan.

6. Baik untuk ibu hamil

Selama kehamilan, tubuh seorang ibu memerlukan bekalan vitamin dan mineral yang lebih tinggi daripada biasanya.Dengan menikmati buah tembikai susu, ibu dapat memberikan tubuh sejumlah nutrisi penting selama kehamilan.

Salah satu contohnya, kandungan kalium tembikai susu dapat memelihara kesihatan jantung, serta vitamin C yang memperkuat sistem kekebalan tubuh. Jika Anda ingin melahirkan bayi yang sihat, disarankan untuk makan 100 gram tembikai susu sehari.

Sumber: Hello Sehat

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 12 Jun 2018

YB Nurul Izzah Kongsi Tip Untuk Ibu Bapa Supaya Hubungan Mereka Dengan Anak Lebih Erat

Ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya mereka mesti ikuti tip ini!

Eat Travel Tue, 28 May 2019
Featured Thu, 10 May 2018

Ini Cara Mudah Untuk Buatkan Kasut Anda Kalis Air, Selamatkannya Daripada Lencun

Selepas ini, tak perlu risau lagi kalau terpijak lecah.

Featured Fri, 14 Sep 2018
Featured Wed, 18 Jul 2018

Tukar Imej Tudung, YB Nurul Izzah Dipuji Netizen!

Memang comel imej terbaharu YB Nurul Izzah ini!

Featured Fri, 11 May 2018

Wahai Para Ibu, Jangan Pernah Rasa Bersalah Lakukan 6 Perkara Ini

Mungkin anda rasa bersalah melakukan 5 perkara ini kepada anak ada.

Featured Fri, 11 Jan 2019
Eat Travel Wed, 29 Apr 2020

Cencaru bakar tempoyak ratu Ketuk-ketuk Ramadan undang perut berkeroncong!

Lauk mudah disediakan, sedapnya tahap angkat ibu jari

| Live TV