Featured By: Ad Ops August 7, 2019 @ 12:00pm

Wanita ini buta kerana memakai kanta lekap ketika mandi!

Kanta lekap bukan sahaja membantu penampilan anda menjadi lebih menarik, tapi ia juga sangat mudah untuk dikendalikan.

Bagaimanapun, pemakai kanta lekap tidak sepatutnya mengambil kesempatan terhadap kemudahan ini. Mereka perlu ingat bahawa ada risikonya jika ia tidak dijaga dengan betul.

Jika anda sering memakai kanta lekap, anda perlu dengar mengenai apa yang telah berlaku kepada seorang wanita dari United Kingdom ini!

Dia disahkan buta setelah jangkitan kuman teruk yang dialaminya meninggalkan kesan kekal pada kornea matanya. Kornea merujuk kepada bahagian mata lut sinar yang menutupi iris, anak mata dan kebuk anterior.

Setelah kesnya diselidik, rupa-rupanya wanita ini, 41, telah memakai kanta lekapnya ketika mandi. Ini membolehkan kuman mikroskopik yang dipanggil amoeba untuk masuk ke bahagian biji matanya dan membiak. Menakutkan!

Menurut laporan The New England Journal of Medicine, situasi ini menyebabkan rasa sakit yang amat sangat, penglihatan kabur dan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan.

Ini bukanlah pertama kali hal seperti ini berlaku. Pada tahun lepas, seorang lelaki, 29, dari United Kingdom juga disahkan buta setelah mengalami jangkitan yang sama akibat sering mandi sambil memakai kanta lekap.

Walaupun kes ini jarang berlaku, ia memfokuskan kepada betapa sensitifnya biji mata manusia dan terdapat banyak risiko untuk memakai kanta lekap.

Ramai orang boleh memakainya dengan selamat, tetapi mengambil risiko dengan memakainya semalaman atau mendedahkannya kepada air sama sahaja dengan situasi apabila anda menaiki kenderaan tanpa memakai tali pinggang keledar.

“Selalunya anda takkan ditimpa masalah, tetapi bila ia betul-betul berlaku, nahaslah jawabnya,” kata Dr John Hovanesian, jurucakap kepada Akademi Oftalmologi Amerika, menurut Insider.

Foto: Mirror

Risiko pemakai kanta lekap perlu tahu

1. Memakai kanta lekap ketika mandi boleh membahayakan mata

“Sekeping kanta lekap ialah seperti sekeping span yang anda letakkan pada mata,” kata John. “Ia menyerap bahan yang akan menyentuh mata anda.

“Persekitaran yang lembap dan panas itu memberikan kulat dan amoeba masa untuk membiak.”

John berkata lagi, apabila mata anda kering, ia akan bergeser dengan kanta lekap. Luka halus akan terbentuk yang mana mikroorganisma boleh hinggap.

Ramai orang tidak akan perasan apa-apa hinggalah mereka menanggalkan kanta lekap mereka. Tetapi pada masa itu, sudah terlambat.

2. Tidur sambil memakai kanta lekap pun merbahaya

Sama seperti anggota badan lain, mata anda menggunakan waktu tidur anda untuk sembuh. Memakai kanta lekap membantutkan proses ini serta membolehkan apa sahaja yang anda angkut pada waktu siang untuk selesakan diri di atas permukaan mata anda.

Menurut John, kebarangkalian untuk mendapat jangkitan ialah empat kali ganda jika anda memakai kanta lekap ketika tidur.

Rawatan jangkitan pada mata melibatkan pencucian bola mata anda dengan cecair antiseptik kuat. Keberkesanannya bergantung kepada berapa cepat anda merawat jangkitan berkenaan.

“Walaupun kita berjaya, kerosakan ini kekal,” kata John.

Cara penjagaan kanta lekap supaya tidak terkena jangkitan

Foto: Shutterstock

  1. Pastikan kanta lekap anda sentiasa bersih.
  2. Tanggalkan kanta lekap sebelum mandi atau tidur.
  3. Cuci tangan betul-betul sebelum memegang bahagian mata atau kanta lekap.
  4. Simpan kanta di dalam bekas bersih yang direka khas untuknya.
  5. Gunakan cecair pembersih kanta lekap yang diluluskan. Jangan bilas dengan air biasa.
  6. Jika anda rasa tidak selesa ketika memakai kanta anda ataupun mengesyaki ia sudah tercemar, tanggalkan dan buang.

Hati-hati ya! 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 21 Aug 2019

Badan kurang air? Jangan minum air banyak ketika perut kosong

Penat saja minum tetapi tiada manfaatnya.

Eat Travel Wed, 3 Jul 2019

Burger Portugal keluaran McDonald’s amat serasi dengan cita rasa rakyat Malaysia

Seolah-olah ada persamaan di antara masakan di sana dan di sini.

Featured Thu, 29 Mar 2018

Review Barang Mainan Di YouTube, Budak 6 Tahun Ini Peroleh RM42 Juta Setahun!

Kecil-kecil dah jadi jutawan. Cara dia mendapatkan keuntungan sebegitu pun nampak macam mudah, tapi orang dewasa belum tentu boleh ikut.

Sihat Sat, 21 Jul 2018

Lupakan Musang King Sejenak, Ini 12 Khasiat Durian Belanda Wajar Anda Tahu

Ia boleh bertindak sebagai agen yang berkesan dan kuat untuk mematikan kanser pada badan.

Featured Wed, 6 Oct 2021

160,000 Kenderaan Sehari Dijangka Ke Pantai Timur

Kebenaran rentas negeri dijangka bakal diberikan kepada rakyat setelah negara mencapai kadar 90 peratus vaksinasi. Justeru, pemegang konsesi Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1) ANIH Berhad  menjangkakan trafik lebuh raya […]

Featured Fri, 7 May 2021

Alif Satar Akui Teruja Sertai ICSYV4

Rancangan realiti kegemaran ramai I Can See Your Voice Malaysia musim ke-4 bakal membuka tirai dengan edisi raya pada musim ini. Untuk musim ini, kehadiran penyanyi, pelakon dan pengacara Alif Satar nampaknya  memeriahkan lagi kehangatan program […]

Featured Mon, 26 Apr 2021

“Makan Je Depan Saya Bulan Puasa, Perkara Itu Tidak Biadab” – Izara Aishah

Isu golongan wanita yang uzur (tidak dapat berpuasa) dan makan secara terbuka di khalayak menjadi perbincangan hangat di laman sosial. Berikutan tular rakaman Tiktok seorang wanita yang tidak berpuasa dan makan secara terbuka ramai yang […]

Featured Sun, 31 May 2020
Featured Fri, 3 Apr 2020

Kagum lihat Raja Permaisuri Agong tetap memasak ketika kuarantin  

Turut sedia sarapan untuk Yang di-Pertuan Agong

| Live TV