Filem By: Salma Syahbuddin November 15, 2018 @ 11:50am

10 Fakta Menarik Dalam Mocha Kau Bahagia 2 Yang Wajib Korang Tahu!

Ramai yang semakin menggilai siri drama Mocha Kau Bahagia 2 (MKB2) yang menampilkan gandingan pelakon popular seperti,  Syafiq Kyle, Farah Nabilah, Syafie Naswip, Eyra Hazali dan ramai lagi pelakon-pelakon hebat. Sejak musim pertama drama ini, karakter Syafiq Kyle sebagai Firdaus membuatkan orang percaya yang beliau memang betul-betul seorang barista! Hebat betul Syafiq ni kan?

So, istimewa kali ini, xtra nak kongsikan dengan korang semua, beberapa trivia menarik sepanjang pembikinan drama bersiri Mocha Kau Bahagia 2. Let’s check it out!

  1. DUA LOKASI BERBEZA?

Tak sangka kan? Penggambaran MKB2 sebenarnya dijalankan didua lokasi yang berbeza. Dua lokasi tersebut adalah di McDonald’s Taman Connaught, Cheras dan McDonald’s Putrajaya.

Penggambaran didua lokasi ini adalah untuk menunjukkan suasana dan keadaan sebenar di dalam dan di luar McDonald’s. Mesti korang tak perasan kan? Jadi, kepada semua peminat #MochaKauBahagi2 lepasni korang bolehlah ‘usha’ sama ada McDonald’s yang korang pegi tu adalah McDonald’s Taman Connaught, Cheras ataupun McDonald’s Putrajaya. Sambil-sambil tu, bolehlah korang feeling macam dalam drama MKB2.

    2. McCAFE TRADEMARK PERCINTAAN MELUR DAN FIRDAUS

Sumber : Instagram @farahnabilahofficial

Apa lah agaknya yang trademark sangat tu? Sebenarnya, Farah Nabilah sempat kongsikan tentang kisah disebalik MKB1 sehinggalah MKB2.  

Mana taknya, disebabkan kejayaan MKB, McCafe sudah menjadi trademark kisah percintaan antara Firdaus dan Melur. Yelah, setiap kali peminat beliau purchase kopi di McCafe, pastinya mereka akan tag Farah Nabilah di Instagram! #Wow! Hebat sungguh penangan MKB ni kan?

   3. BELAJAR BAHASA ISYARAT DALAM MKB2!

Ini satu lagi trivia menarik yang patut xtra kongsikan dengan korang semua! Tahu tak, pelakon seperti Eyra Hazali, Fatimah Abu Bakar dan Syafie Naswip  sebenarnya diberikan tunjuk ajar dalam mempelajari bahasa isyarat oleh tenaga pengajar professional tau!

Dan, kalau betul korang peminat setia MKB2, pastinya korang menyedari kehadiran pelakon Eyra Hazali, yang membawa watak sebagai seorang yang bisu? Tahu tak, sebenarnya watak Erin ni adalah salah satu cara untuk McDonald’s mendedikasikan golongan kelainan upaya (OKU) supaya golongan ini sama seperti manusia biasa. Haa, tu pasal lah, kalau korang dah tengok episod 3 baru-baru ini, korang mesti perasan Eyrin (Eyra Hazali) ada menggunakan kiosk untuk memesan kopi kegemarannya. Kalau korang nak tahu, mesin yang digunakan tu dipanggil sebagai Kiosk Digital.

Tujuan Kiosk Digital ini disediakan adalah untuk memberi kemudahan dan memenuhi keperluan pelanggan untuk membuat pesanan di restoran McDonald’s. Korang pun boleh cuba nanti!

    4. EVERY CUP OF COFFEE, IS A REAL CUP COFFEE!

Next trivia guys! Kalau kita lihat dalam scene MKB2, setiap air kopi yang dihidangkan semasa penggambaran adalah air kopi sebenar dan bukan Fake! Ye, ini bagi memastikan pelakon dapat menghayati setiap scene dengan real. Al-maklumlah, selalunya kan dalam scene drama je, mesti orang akan ingat scene minum je, mesti kena berpura-pura minum. Tapi tidak dalam MKB2! Every cup of coffee, is a real cup of coffee okay! Dan, setiap kopi yang korang pesan tu adalah betul-betul baru di brew tau! Tu pasal lah, kalau korang order McCafe, korang akan dapat rasa kopi yang fresh.

    5. SERIUS LAH, INI SCENE PALING SUSAH BUAT FARAH NABILAH

Betul! Scene menangis adalah scene paling susah buat Farah Nabilah. Mana taknya, masuk je hari pertama penggambaran, beliau sudah diminta untuk menangis. Haih, inilah cabaran sebagai seorang pelakon kan? Tapi, apa yang patut dipuji, Farah bukan sahaja professional dalam membawakan watak beliau, malah scene tersebut juga berjaya dengan hanya sekali take sahaja tau. Tahniah Farah!

   6. LAMARAN PALING EPIK! 

Yes! Walaupun Daus tu nampak macam gabra, tapi bab lamaran dia memang champion! Siapa ingat masa Firdaus melamar Melur dalam kereta? Epik kan! Scene ini dilakukan pada waktu tengah malam and you know what? Memang Farah Nabilah tak tau pun sebenarnya ada cincin di bawah cawan McCafe tu! Pengarah saja je, nak rahsiakan scene ni. Semuanya untuk dapatkan feel yang terbaik dari Farah. Alaaa so sweet! Lepas ni, kalau boyfriend korang proposed korang guna cara ni, korang tau lah mana diorang dapat idea ni kan?

   7. SCENE TAMPAR FARAH NABILAH DAN SYAFIQ KYLE. INI REAL OKAY!

Pergh! Ini serius okay! Adegan Farah Nabilah menampar Syafiq Kyle sebenarnya untuk menjiwai watak masing-masing. Yelah, mereka kan professional.  Lagipun, dalam MKB2 ni, kedua-duanya pun pasangan kekasih, jadi mesti ada konflik yang berlaku antara mereka. Oppsss! Kalau tak, takkan lah, Melur sengaja nak tampar Firdaus kan? Tapi, sakit kot!

   8. TAK TAHU PULAK SYAFIE NASWIP BOLEH BUAT KOPI

Haa, jangan pandang sebelah mata tau, kalau Syafie Naswip terkenal dengan wataknya yang selalu membawakan watak-watak sedih sehingga terkesan di jiwa setiap masyarakat. Kali ini, lain pulak ceritanya, pelakon hebat macam Syafie Naswip pun pandai buat kopi. Yelah, dalam MKB2 ni, Syafie bukan sahaja memegang watak sebagai seorang barista, tetapi, beliau juga turut diminta  menyediakan kopi bagi setiap scene melibatkan diri beliau. Wah, Menarikkan?

   9. LAGU-LAGU YANG BEST!

Ini adalah antara fakta yang menarik, yang patut xtra kongsikan dengan semua. Mesti korang perasan lagu-lagu dalam MKB2 kan? Theme song Mocha Kau Bahagia dinyanyi dan digubah semula oleh Amylea. Amylea diberikan skrip untuk beliau menghayati dan terus mengubah semula lagu asal mengikut jalan cerita. Sebenarnya lagu asal adalah Fantasia Bulan Madu yang dinyanyikan oleh Search. Sedapkan? Sesuai dengan mood drama ini. Banyak lagi lagu-lagu menarik seperti Jatuh oleh Liyana Fizi dan Haruskah Ku Pergi oleh Dato’ Sheila Majid. Haa, sambil nonton MKB2, bolehlah korang feeling dengar lagu- lagu best!

   10. KORANG RASA FIRDAUS BERJAYA KAHWIN DENGAN MELUR TAK?

Trivia terakhir, berjaya kah Firdaus kahwin dengan Melur? Walaupun sudah 3 tahun declare dengan Melur, Firdaus kelihatannya masih takut akan sebarang komitmen. Termasuklah perkahwinan. Yelah, nak melamar Melur pun ambil masa yang agak lama kan? Hurmm.. Semua persoalan, marah, sedih, akan terjawab di dalam episod akhir

Kepada korang yang busy dan tak sempat nak tengok TV kat rumah, jangan risau korang boleh menyaksikan kesemua episod Mocha Kau Bahagia 2 di YouTube TV3Malaysia

Atau, korang boleh saksikan disebalik tabir pembikinan drama Mocha Kau Bahagia 2, scene yang kelakar, Trailer dan kesemua gambar pelakon kesayangan korang sepanjang penggambaran drama ini dengan hanya memuat turun Aplikasi dibawah!  

Android: http://bit.ly/mcdappandroid
iOS: http://bit.ly/mcdappios 

Sambil-sambil tu bolehlah korang minum Mocha!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Filem Fri, 12 Oct 2018

真人版《阿拉丁》前导预告曝光!

迪士尼最新真人版电影《阿拉丁》(Aladdin)公开首支前导预告!片中可看到男主角和神灯首次现身~

Filem Wed, 17 Jul 2019

你不能错过真人版电影《KINGDOM》的三大理由

改编自2006年起于《周刊 YOUNG JUMP》上的同名连载漫画的《KINGDOM》即将于7月18日全马上映!只要「三个点」你没有不到电影院支持的理由。

Filem Thu, 19 Apr 2018

入行11年:庄仲维「就是要守着坚持」

还记得11年前站在《明星偶像》舞台上那位年龄仅18岁的邻家小男孩吗?成功在比赛脱颖而出的他,赛后即投入了拍剧的生活。一路走来尽管挑战重重,但他仍热爱着他演绎事业,如今更是升格成为导演。他就是——Kyo庄仲维!

Filem Tue, 22 Oct 2019

垂涎欲滴!墨西哥、西班牙和中亚有哪些美食?

你觉得墨西哥、西班牙和中亚会很遥远或很陌生吗?别担心,跟着《好吃!》透过镜头走进这几个国家,品尝及了解当地的美食和文化。

Filem Fri, 9 Aug 2019

导师盲选进入倒计时!王力宏为抢人亲自登台伴奏

本周《中国好声音》导师们的抢人大戏更加白热化!来自内蒙古却自称「东北男生」的屈杨,凭借扎实的唱功,让王力宏自发上台为他伴奏。

Filem Fri, 2 Mar 2018

《假面2》案件更为曲折离奇

由《假面》原班人马吕爱琼、Jojo吴俐璇、Kyo庄仲维、Emily陈子颖、Fabian吕志勤主演的《假面2》,他们将继续以剥茧抽丝、锲而不捨的精神,揭开伪善者的假面具;在电视5月启播前,从即日起观众只要成为VIP会员,即可透过tonton全剧抢先收看。

Filem Mon, 29 Oct 2018

《复仇者联盟4》片长可能3小时!导演「比第3集还要长」

《复仇者联盟4》日前才完成补拍作业!网路上已经传出许多消息,但漫威依旧保密,粉丝也相当好奇片长会不会比《复仇者联盟3》的160分钟还要长,其实导演早在半年前就透露有可能会达到3小时。

Filem Tue, 20 Feb 2018

ARE YOU WATCHING THESE CURRENT TOP 5 HOTTEST SHOWS?

There are many shows trending currently but are you keeping up with these current top 5 shows?

Filem Wed, 22 Aug 2018

《鬼修女》电视预告连发「窜出萤幕」太吓人被禁播

恐怖片《鬼修女》(The Nun)即将上映,北美陆续公开电视预告,每个片段虽然只有短短几十秒,但诡异氛围和鬼修女突然现身的画面仍相当吓人,甚至有一支在YouTube播放的广告因为太惊悚,被迫下架,也成功创造讨论话题。

Filem Fri, 24 May 2019

Disney Umum Tayangan Star Wars Pada 2022

Yeay, tak sabar nak tengok!

| Live TV