Gaya Hidup By: Ad Ops January 29, 2018 @ 2:00pm

Berbuat Baik Panjangkan Usia

Menghulurkan tangan membantu mereka yang memerlukan bukan sahaja sesuatu yang mulia, malahan boleh memanjangkan usia juga, menurut satu kajian. Kajian oleh Sonja Hilbrand yang diterbitkan dalam jurnal Evolution and Human Behaviour mendapati mereka yang sesekali menjaga cucu hidup lebih lama berbanding mereka yang tidak.

Penyelidik meneliti data survival lebih 500 orang berumur dari 70 hingga 103 tahun. Mereka merupakan datuk dan nenek yang bukan penjaga utama cucu-cucu mereka namun masih menjaga cucu secara berkala. Penyelidik juga melihat kepada mereka yang tiada anak yang menjaga orang lain dalam lingkungan sosial sendiri.

Kajian berkenaan dibuat selama hampir 20 tahun. Penyelidik mendapati datuk nenek yang menjaga cucu mereka dan orang dewasa yang membantu anak mereka yang sudah juga dewasa, lebih berkemungkinan untuk hidup 10 tahun lebih lama selepas temuduga pertama sebelum permulaan kajian itu.

Dalam kalangan mereka yang tidak membuat penjagaan ini, separuh daripada mereka meninggal lima tahun selepas permulaan kajian.

Walaupun menjaga mereka yang bukan keluarga sendiri, ianya mempunyai manfaat untuk melanjutkan usia. Orang dewasa yang menjaga sesiapa dalam rangkaian sosial mereka pula hidup 7 tahun lebih lama selepas temuduga pertama. Mereka yang tidak pula hanya hidup secara puratanya 4 tahun selepas itu.

Beberapa kajian menunjukkan penjagaan boleh menambah baik fungsi kognitif datuk dan nenek serta mengurangkan risiko tekanan. Malahan kajian juga membuktikan penjagaan walaupun bukan ahli keluarga turut menawarkan faedah serupa.

Kajian berkenaan tidak boleh mengesahkan penjagaan secara mutlaknya melanjutkan usia, namun bukti menunjukkan dengan adanya lingkungan sosial, hasil yang bermanfaat akan diperoleh.  Penyelidik percaya emosi positif yang dialami daripada menolong orang lain akan melawan efek negatif seperti tekanan.

Kajian lebih terperinci mungkin diperlukan untuk memahami mekanisme menyeluruh tentang faedah kesihatan dari sudut menolong orang lain.

Kajian itu bagaimanapun turut menyatakan penjagaan secara sepenuh masa boleh mencetuskan tekanan dan keseimbangan masa untuk diri sendiri masih penting untuk kehidupan sempurna. Namun, apa yang pasti, amalan membantu yang lain menjamin manfaat kepada kesihatan dan memanjangkan usia.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 28 Oct 2018

Ini Cara Yang Betul Untuk Bersihkan Papan Pemotong

Hanya guna lemon dan baking soda saja!

Gaya Hidup Fri, 6 Jul 2018

Nak Pindah Rumah? Ikuti 7 Tip Ini Yang Boleh Menyenangkan Kerja Anda

Tak semestinya anda perlu bungkus semua barang ke dalam kotak.

Gaya Hidup Tue, 20 Nov 2018
Gaya Hidup Mon, 18 Nov 2019

Undi Yes Malaysia untuk masyarakat lebih beretika

ACCA pupuk kesedaran mengenai kepentingan etika

Gaya Hidup Thu, 19 Jul 2018

Ketahui Kegunaan Garfu Yang Mungkin Anda Tidak Pernah Fikir Selama Ini

Peralatan dapur yang memiliki cabang dipanggil gigi ini juga mempunyai banyak fungsi lain.

Featured Tue, 4 Jun 2019

Figura Lebaran 2019: Berhabis RM40,000 untuk Lebaran – Noryn Aziz

Pernah kumpul duit raya lebih RM1,000, wow!

Gaya Hidup Thu, 5 Apr 2018

Wajib Pergi 10 Tempat Ini Jika Anda Holiday Ke Langkawi

Memiliki keindahan semula jadi dan warisan geologi seperti gunung-ganang, pulau dan pantai yang indah menjadikan Pulau Langkawi sebagai tempat pelancongan di Malaysia yang dikenali sehingga ke peringkat antarabangsa.

Gaya Hidup Mon, 5 Mar 2018

Restoran Baru Ini Menghidangkan “Fast Food” Yang Berkhasiat, Sesuai Untuk Orang Yang Berdiet. Jom Try!

Ada restoran baru di Lower Ground Level 1Utama, Petaling Jaya yang menawarkan makanan segera, tapi menunya khas untuk sesiapa yang tengah berdiet.

Featured Sun, 24 May 2020

| Live TV