Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Gaya Hidup By: Nani Ramlee January 29, 2018 @ 2:00pm

Berbuat Baik Panjangkan Usia

Menghulurkan tangan membantu mereka yang memerlukan bukan sahaja sesuatu yang mulia, malahan boleh memanjangkan usia juga, menurut satu kajian. Kajian oleh Sonja Hilbrand yang diterbitkan dalam jurnal Evolution and Human Behaviour mendapati mereka yang sesekali menjaga cucu hidup lebih lama berbanding mereka yang tidak.

Penyelidik meneliti data survival lebih 500 orang berumur dari 70 hingga 103 tahun. Mereka merupakan datuk dan nenek yang bukan penjaga utama cucu-cucu mereka namun masih menjaga cucu secara berkala. Penyelidik juga melihat kepada mereka yang tiada anak yang menjaga orang lain dalam lingkungan sosial sendiri.

Kajian berkenaan dibuat selama hampir 20 tahun. Penyelidik mendapati datuk nenek yang menjaga cucu mereka dan orang dewasa yang membantu anak mereka yang sudah juga dewasa, lebih berkemungkinan untuk hidup 10 tahun lebih lama selepas temuduga pertama sebelum permulaan kajian itu.

Dalam kalangan mereka yang tidak membuat penjagaan ini, separuh daripada mereka meninggal lima tahun selepas permulaan kajian.

Walaupun menjaga mereka yang bukan keluarga sendiri, ianya mempunyai manfaat untuk melanjutkan usia. Orang dewasa yang menjaga sesiapa dalam rangkaian sosial mereka pula hidup 7 tahun lebih lama selepas temuduga pertama. Mereka yang tidak pula hanya hidup secara puratanya 4 tahun selepas itu.

Beberapa kajian menunjukkan penjagaan boleh menambah baik fungsi kognitif datuk dan nenek serta mengurangkan risiko tekanan. Malahan kajian juga membuktikan penjagaan walaupun bukan ahli keluarga turut menawarkan faedah serupa.

Kajian berkenaan tidak boleh mengesahkan penjagaan secara mutlaknya melanjutkan usia, namun bukti menunjukkan dengan adanya lingkungan sosial, hasil yang bermanfaat akan diperoleh.  Penyelidik percaya emosi positif yang dialami daripada menolong orang lain akan melawan efek negatif seperti tekanan.

Kajian lebih terperinci mungkin diperlukan untuk memahami mekanisme menyeluruh tentang faedah kesihatan dari sudut menolong orang lain.

Kajian itu bagaimanapun turut menyatakan penjagaan secara sepenuh masa boleh mencetuskan tekanan dan keseimbangan masa untuk diri sendiri masih penting untuk kehidupan sempurna. Namun, apa yang pasti, amalan membantu yang lain menjamin manfaat kepada kesihatan dan memanjangkan usia.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 5 Jul 2018
Featured Mon, 16 Jul 2018

Bau Seperti Klorin & Roti Basi. Ini 5 Bau Vagina Yang Perlu Anda Tahu

Vagina yang sihat memiliki aroma yang sedikit hamis tetapi tidak terlalu kuat.

Gaya Hidup Mon, 29 Jan 2018

Senaman Setiap Hari, Selamat Atau Tidak?

Melakukan senaman setiap hari boleh memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan.

Gaya Hidup Wed, 30 May 2018

Enggan Diperdaya? Fahami 8 Tips Berguna Membeli-belah Secara Online Yang Selamat

Pengalaman membeli-belah atas talian yang menyeronokkan adalah apabila anda peka dan memastikan laman web yang anda beli mempunyai reputasi yang baik dan maklumat peribadi anda adalah selamat.

Acara Mon, 4 Nov 2019

Keaslian ramuan Herbal Essences diiktiraf oleh Royal Botanic Gardens!

Bagi yang mencari syampu organik, inilah dia

Gaya Hidup Sat, 14 Apr 2018

Restoran Ini Memasak Steamboat Dengan Teknik Persis Bilik Sauna, Rasanya Memang Unik!

Hidangan ini mempunyai keunikan tersendiri kerana ia bukan dimasak di atas api gas.

Gaya Hidup Tue, 2 Jul 2019

Bosan bersenam berseorangan?

Tidak kiralah bersama Encik Suami atau ‘BFF’, aktiviti senaman anda pasti lebih menyeronokkan.

Featured Tue, 19 May 2020
Gaya Hidup Tue, 20 Nov 2018

Jom Intai Rutin Pagi Yang Dilakukan Enam Wanita Berpengaruh Ini Setiap Hari!

Setiap hari wanita-wanita ini akan melakukan hal yang sama untuk kekal sihat, bertenaga dan bersemangat!

Gaya Hidup Thu, 22 Feb 2018

Buat Mangsa Pematah Hati, Baca Tip Move On Nabila Razali. No. 5 Memang Wajib Ikut!

Cinta terkandas di tengah jalan merupakan perkara yang amat memeritkan hati.

| Live TV