Gaya Hidup By: Ad Ops March 6, 2018 @ 10:20am

Malunya Kasut Berbau Hapak! Ikuti 7 Cara Mudah Ini Untuk Hilangkan Bau Itu

Kaki anda kuat berpeluh? Sebab itulah bakteria boleh membiak di dalam kasut dan menyebabkan kasut berbau.

Ada juga situasi di mana anda terpijak ‘lecah’, lalu kasut pun basah. Tanpa mengeringkannya terlebih dahulu, anda terus pakai saja. Lagilah aktif bakteria tu membiak!

www.safebee.com

Selagi tak buat apa-apa untuk membunuh bakteria tu, selagi itulah kasut anda akan berbau. Eee!

Kalau anda menghadapi masalah ini, jangan risau! Ada beberapa cara simple dan murah untuk hapuskan bau tu. Jom cuba!

1. Basuh kaki betul-betul

Langkah yang paling basic ialah untuk sentiasa pastikan kaki anda bersih dan bebas dari kuman. Sewaktu mandi, cuci tapak kaki dan celah-celah jari dengan sabun sampai berbuih. Sebelum pakai stokin atau kasut, pastikan kaki betul-betul kering. Di celah-celah jari kaki juga tau! Kalau nak betul-betul kering, pakai hairdryer terus.

2. Pakai stokin

Stokin bersih ya! Jangan pula pakai stokin yang sama untuk dua hari berturut-turut! Stokin membantu mengurangkan sentuhan antara kaki dan kasut; maknanya kuranglah bakteria yang membiak.

3. Pakaikan bedak di kaki

Sebab utama kasut anda berbau adalah disebabkan kaki yang berpeluh. Untuk memastikan kaki sentiasa kering, letakkan bedak di kaki sebelum memakai stokin atau kasut.

4. Jangan pakai kasut yang sama berkali-kali

Anda mesti ada kasut favourite yang anda suka pakai setiap hari kan? No problem, tapi kalau kasut itu berbau, lebih baik berikannya masa untuk “berehat”. Barulah kasut boleh betul-betul kering daripada peluh kaki anda. Kalau tak, kasut akan kekal lembap dan lagi aktiflah bakteria tu membiak!

5. Letak uncang teh dalam kasut

Sedapkan bau teh? Letakkan beberapa uncang teh ke dalam kasut supaya ia menyerap bau busuk kasut. Kalau kasut basah, letak sedikit beras dan baking soda dan biarkan selama beberapa hari.

6. Letak kasut dalam freezer

Letakkan kasut dalam resealable bag, tutupkan dengan rapat dan letakkan di dalam freezer semalaman. Suhu rendah dari freezer tu dapat membunuh bakteria. Gerenti kasut anda bebas dari bau busuk esok paginya.

7. Letak cat litter dalam kasut

Ada bela kucing? “Pasir” dari litter box kucing anda tu boleh menyerap kelembapan. Ambil sikit dan letakkan dalam stokin nipis. Ikat dengan getah dan tinggalkan semalaman dalam kasut busuk tu.

Mudah saja, kan? Selamat mencuba!

Sumber: www.health.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 18 Nov 2019

Undi Yes Malaysia untuk masyarakat lebih beretika

ACCA pupuk kesedaran mengenai kepentingan etika

Gaya Hidup Thu, 26 Apr 2018

Nak Potong Buah Seperti Nanas Tapi Tak Reti? Jom Belajar Dari Video Ringkas Ini

Anda akan rasa, “Kenapa aku tak terfikir nak buat macam ini?”

Gaya Hidup Tue, 23 Apr 2019

10 kegunaan cecair pembersih yang genius selain membasmi kuman

Anda mungkin tidak pernah tahu sebelum ini!

Featured Thu, 8 Aug 2019

Tengah cari kerja? Pastikan resume anda tiada bahagian yang tidak relevan ini

Pengurus pengambilan pekerja tiada masa nak tengok!

Acara Thu, 25 Jul 2019
Featured Fri, 17 Jan 2020
Featured Wed, 25 Mar 2020
Gaya Hidup Wed, 6 Mar 2019
Gaya Hidup Mon, 16 Apr 2018

Belajar Buat Ramen Halal Ketika Melancong Ke Kyoto. Pengalaman Unik Yang Takkan Anda Lupa!

Jika anda ke restoran Ramen Factory di Kyoto, anda bukan saja dapat makan ramen halal, tapi anda boleh juga buat ramen anda sendiri!

Featured Tue, 19 May 2020

| Live TV