Featured By: Fatin Nurain August 14, 2022 @ 3:02pm

13 Tahun Dalam Industri, Amar Baharin Titip Pesan Buat Pelakon Baharu – “Kalau Attitude Out…”

Tidak menyangka dirinya akan kekal selama 13 tahun dalam industri seni tanah air, pelakon Amar Baharin tampil titipkan pesanan kepada pelakon baharu untuk kekal lama dalam bidang lakonan.

Menurut Amar, dia pernah menerima pelbagai kritikan ketika mula berlakon, namun dia sering menjadikan teguran itu sebagai satu permulaan untuk mengubah menjadi lebih baik.

“Tak sangka saya boleh kekal selama ini dan mungkin sampai bila-bila. Ini dah jadi darah daging, dah jadi karier, sumber kehidupan.

“Bagi sayalah, kalau baru berlakon memang tidak dinafikan kita akan dikritik. Kritikan itu akan membuatkan kita improve untuk drama seterusnya. Bila dikritik ambil benda tu sebagai satu yang positif,” katanya.

Perkongsian tersebut telah dilakukan oleh Amar ketika di sidang media online bagi mempromosikan drama Biarkan Ia Pergi, baru-baru ini.

Selain itu, Amar juga turut menekankan kepada pelapisnya untuk sentiasa menjaga tingkah laku dan menganggap perkara itu yang membuatkan ramai pihak mudah untuk bekerjasama dengannya.

“Lakonan tu tak penting sebenarnya, attitude dalam sesebuah production itu yang orang pandang. Saya pun dulu kayu juga. Mula-mula kena kutuk juga. Jadi kita terima, kita ambil benda tu sebagai satu cabaran untuk improve.

“Benda yang saya paling jaga adalah atittude saya dekat set. Call time saya, homework saya, benda tu yang buatkan orang tak lupa kita dan producer senang bekerja dengan kita dan akan offer kita lagi untuk next projek,” katanya kepada XTRA.

Biarpun ada sesetengah pelakon baharu yang mudah mencipta populariti, Amar menganggap perkara itu tidak akan kekal lama sekiranya tidak menitikberatkan disiplin dan tingkah laku dalam lakonan.

Malah, pelakon itu juga menyatakan kerjasama yang baik antara pelakon dan production sangat penting agar tidak menjejaskan mana-mana pihak atau berlaku sebarang kerugian.

“Kalau attitude out, dan dapat populariti tu mungkin benda tu tak lama. Sebab orang tak sanggup nak habiskan duit spend untuk mereka yang tak berdisiplin, berlakon sekadar melepaskan skrip, tak faham jalan cerita.

Benda tu nampak macam sikit tapi dia effect pada producer dan keseluruhan team production yang terpaksa berhabis duit untuk menyewa set penggambaran dan sebagainya. Jadi itulah nasihat saya kepada pelapis baru. All the best!,” jelasnya.

Saksikan drama bersiri Biarkan Ia Pergi lakonan Amar Baharin dan Isyariana menerusi slot Samarinda, setiap Isnin hingga Khamis, pukul 10.00 malam di TV3 dan strim secara langsung di www.tonton.com.my

ARTIKEL BERKAITAN: Sering Digandingkan Bersama, Amar Baharin Tak Kekok Berlakon Dengan Isyariana

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 22 Aug 2022

“Muka Mommy Dia” – Genap Sebulan, Ayie Floor 88 Kongsi Wajah Puteri Sulung

Menyambut kelahiran puteri sulung pada bulan lalu, Vokalis kumpulan Floor 88, Ayie dan isteri kini berkongsi wajah anak pertama selepas sebulan dilahirkan. Menerusi perkongsian di laman Instagram, bayi sulung itu diberi nama Nayla Amanda Binti

Hiburan Sat, 23 Nov 2019

Demi Anak-Anak, Adira Tak Jadi Cerai

Semoga kesudahan yang baik-baik saja buat keluarga Adira dan Datuk Red.

Trending Tue, 23 Jun 2020

Jumlah Jemaah Haji Adalah Terhad Pada Tahun Ini

Semoga keputusan ini baik-baik sahaja buat semua

Trending Wed, 5 Sep 2018

95%的人都不會「長尾夾」妙用法

生活中有没有一些文具,需要时像个宝,但是多于、不用时,却完全不想看到,例如:长尾夹。一般人通常都会用来夹文件等,但其实它还有许多大家不知道的用途喔~

Eat Travel Wed, 12 Jun 2019
TECH Thu, 6 Dec 2018

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

jika ingin tahu sd kad anda original ke tidak boleh lah mencubanya

Hiburan Wed, 17 Aug 2022
Trending Mon, 1 Jul 2019

Penumpang Feri Dikhuatiri Lemas Sebab Terjatuh?

Penumpang yang berada di atas Feri Pulau Pinang dipercayai telah terjatuh.

| Live TV