Hiburan By: Del14 November 12, 2019 @ 8:49pm

Azhar Amir Mahu Dapatkan ‘Restu’ Tun Mahathir

Siapa yang tak gementar apabila dipilih membawa watak epik negarawan Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad? Begitulah perasaan pelakon Azhar Amir apabila dipilih membawa watak utama sebagai Tun M dalam Filem Mahathir: The Journey arahan Profesor Mohamad Hatta Azad Khan.

Filem ini di inspirasi dari kisah benar perjuangan Tun Mahathir yang telah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri keempat pada 2003 dan dilantik semula sebagai Perdana Menteri ketujuh pada 10 May 2018.  

Buat pertama kali dalam sejarah negara, beliau menjadi Perdana Menteri yang paling berusia apabila dilantik buat kali kedua pada usia 93 tahun dan mewakili dua parti berlainan semasa perlantikan pertama dan kedua. 

“Bila team produksi beritahu yang saya terpilih membawa watak utama Tun Mahathir, terus terang saya cakap..saya menggigil lah. Rasa macam tak percaya sebab ini watak epik. Tak ada siapa sepertinya, ‘the person, the character itself, the magnitude of our beloved PM who is one and only oldest, and twice elected Prime Minister‘, hanya satu dalam sejarah,” kata Azhar.

Dipilih melalui satu sesi ujibakat, Azhar mengatakan ramai nama-nama hebat dan terkenal yang turut hadir semasa sesi itu, jadi bila namanya diumumkan, ada juga yang mempersoalkan pilihan pihak produksi. 

“Saya tak marah atau melatah walaupun saya faham ini satu tanggungjawab yang besar. Saya cuma rasa gemuruh tapi saya akan cuba buat yang terbaik dan sahut cabaran itu.

“Saya akan ambil initiatif untuk belajar cara-cara Tun membawa diri, cara percakapan dan sebagainya supaya karekter saya nanti tak lari jauh dengan karekter sebenar Tun sendiri.

“Saya berharap dapat berjumpa sendiri dengan Tun Mahathir, untuk berjabat tangan dan memberitahunya yang saya akan melakonkan wataknya dan harapan saya Tun dapat memberi restunya terhadap pembikinan filem ini. 

“Apa-apa pun saya tahu itu agak mustahil kerana dia seorang Perdana Menteri …orang sehebat itu, kita tidak boleh meminta dia meluangkan banyak masa kerana masanya amat berharga. Jadi untuk bertemu empat mata adalah satu cabaran besar. Jadual Tun tentu padat..kita pun faham.” kata Azhar lagi.  

Filem Mahathir: The Journey juga akan dibintangi oleh Hilal Azman sebagai Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dian P Ramlee (Datuk Seri Wan Azizah), Lisdawati (Nurul Izzah), Ning Baizura (Datin Paduka Marina Mahathir), Dazrin Kamaruddin (Syed Saddiq), Afieq Hussain (Datuk Seri Mukhriz Mahathir) dan Muhamad Harminder Singh (Gobind Singh Deo).

Penggambaran akan dilakukan sekitar ibu negara Kuala Lumpur, Kelantan, Pulau Langkawi, Alor Setar, Pulau Pinang dan Hiroshima Jepun dan akan bermula Disember nanti dengan anggaran belanja sebanyak RM6 juta. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 12 Feb 2019

Bibir Seksi Izara Aishah ‘Palsu’ Rupanya?

Izara Aishah antara top 5 wanita cantik kat hati min. Hehe

Hiburan Fri, 15 Dec 2017

CL ADMITS THAT IT HAS BEEN EXTREMELY DIFFICULT WORKING IN AMERICA

Even celebrities face a lot of struggles too 🙁

Hiburan Fri, 23 Aug 2019

Hisyam Hamid Rimas Di Set Filem Hantu?

Pengalaman berbeza kali ini.

Hiburan Fri, 23 Aug 2019
Events Tue, 12 Dec 2017

TONTON GOES THE XTRA MILE!

Check out these new and exciting announcements!

Hiburan Sat, 16 Feb 2019

Pengacara JJCM Cerewet Pilih Makanan?

Pengacara berusia 41 tahun berkongsi cerita apabila pernah singgah di beberapa lokasi tempat makan yang tidak menepati citarasa.

Hiburan Mon, 22 Jan 2018

PANAS! PAPAGOMO SEMBANG LUCAH DENGAN SKANDAL SPESIS SAJAT

Papagomo menyatakan bahawa beliau pernah bertemu dengan Tonn beberapa kali sebelum ini

Hiburan Mon, 17 Feb 2020
Hiburan Wed, 17 Jan 2018

Farid Kamil Pulang Ke Kampung, Kenapa?

Farid Kamil pulang ke kampung untuk menenangkan fikiran

LIFESTYLE Fri, 16 Nov 2018

Here are 4 Great Places You Can Visit with the Family This Holiday Season

The long holidays are coming so it’s time to travel somewhere with the family.

| Live TV