Hiburan By: Rosli Ab Rahman June 30, 2019 @ 12:54pm

Cara Remote PC dari Smartphone Android

Aplikasi Android kini mempunyai pelbagai fungsi unik yang mungkin tidak anda jangkakan sebelum ini. Sebagai contoh, melalui aplikasi yang dipasang pada telefon pintar Android, anda boleh mengawal peranti desktop, sama ada komputer atau komputer riba.

Salah satu aplikasi terbaik untuk melakukan ini adalah PC jauh. Aplikasi ini dibuat oleh Monect membolehkan anda mengubah fungsi telefon pintar Android sebagai pengawal PC, bermula dari tetikus, papan kekunci, gamepad untuk bermain permainan dan banyak lagi.

Mengendalikan PC dari Android

Ingin mencuba? Segera muat turun aplikasi ini PC Remote untuk Android dan jangan lupa untuk memasangnya software PC Remote pada desktop anda. Jika kedua-dua telah dipasang, buka aplikasi Android kemudian klik butang Sambung ke PC untuk mula menyambungkan.

Setelah menyambung, anda boleh masuk ke menu Utility Tools dan cuba langsung fungsi yang sudah disediakan, seperti remote desktop untuk mengendalikan skrin Windows dari PC, Data Cable untuk akses fail secara wireless, kawalan powerpoint, multimedia, projektor dan kamera.

Satu perkara yang tidak kurang menarik, aplikasi Remote PC ini juga menyediakan ciri pengawal. Melalui ciri ini, anda boleh dengan mudah mengawal permainan yang sedang dimainkan di komputer atau komputer riba. Jadi, apabila anda terlupa untuk membawa pengawal asal, anda masih boleh bermain permainan ini.

Itulah cara mudah untuk mengawal PC anda secara langsung dari telefon pintar Android. Oh ya, untuk mempercepat sambungan dan meminimumkan terjadinya lag, pastikan anda menggunakan rangkaian WiFi yang sama. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 27 Feb 2020
Hiburan Wed, 30 Oct 2019
Hiburan Fri, 31 Aug 2018

Dituduh Penipu, Ini Jawapan Win Daiyan Trisha

Menggunakan konsep perkahwinan dalam single terbaharunya, Langit telah mencetus pelbagai kontroversi. Ini jawapan Daiyan Trisha kepada netizen……

Hiburan Sat, 28 Jul 2018

Nick Jonas and Priyanka Chopra aren’t Taking Anything From Haters

The couple is not letting anyone get in the way of their happiness.

Hiburan Mon, 15 Oct 2018

Netizen Bengang Cara KJ Salam Syed Saddiq?

Video tersebut menunjukkan aksi Syed Saddiq yang baru tiba di KLIA menghulurkan tangan untuk bersalam dengan hadirin termasuk KJ.

Hiburan Mon, 24 Dec 2018

‘Dangdut Bukan ‘Makanan’ Saya Tapi…’ – Wani Kayrie

Penyanyi muda ini bercadang nak hasilkan lagu dangdut tahun depan. Tapi tak nak lagu dangdut rentak sedih katanya…

Hiburan Thu, 14 Feb 2019

Stephen Chow Sahkan Filem Aksi Komedi, Kung Fu Hustle 2

Stephen Chow Sahkan Filem Aksi Komedi, Kung Fu Hustle 2 Dalam Pembikinan

TECH Tue, 24 Jul 2018

Valve Ban 100,000 Pengguna Yang Terlibat Dengan Penipuan Dalam Permainan

Tiada siapa yang suka berhadapan dengan cheater di dalam permainan kesukaan mereka. Mereka ini dengan sengaja memperoleh kelebihan yang tidak adil buat pemain lain. Steam sebagai sebuah platform permainan terkenal di seluruh dunia telah membuang hampir 100,000 […]

TECH Sat, 12 May 2018

Snapchat Lancar Spectacles V2, Kaca Mata Berkamera Boleh Guna Dalam Air

Wow Snapchat Spectacles V2 banyak kelebihannya, bila nak masuk pasaran Malaysia nie

Hiburan Mon, 26 Feb 2018

孙燕姿初九会歌迷 「二胎」取小名Poppy

暌违4年之久,孙燕姿终于带着新专辑《孙燕姿 No.13作品:跳舞的梵谷》来马宣传啦!燕姿目前身怀二胎,依然不辞劳苦来见大马粉丝,可见她对大马粉丝的厚爱哦!

| Live TV