Hiburan By: Rosli Ab Rahman June 30, 2019 @ 12:54pm

Cara Remote PC dari Smartphone Android

Aplikasi Android kini mempunyai pelbagai fungsi unik yang mungkin tidak anda jangkakan sebelum ini. Sebagai contoh, melalui aplikasi yang dipasang pada telefon pintar Android, anda boleh mengawal peranti desktop, sama ada komputer atau komputer riba.

Salah satu aplikasi terbaik untuk melakukan ini adalah PC jauh. Aplikasi ini dibuat oleh Monect membolehkan anda mengubah fungsi telefon pintar Android sebagai pengawal PC, bermula dari tetikus, papan kekunci, gamepad untuk bermain permainan dan banyak lagi.

Mengendalikan PC dari Android

Ingin mencuba? Segera muat turun aplikasi ini PC Remote untuk Android dan jangan lupa untuk memasangnya software PC Remote pada desktop anda. Jika kedua-dua telah dipasang, buka aplikasi Android kemudian klik butang Sambung ke PC untuk mula menyambungkan.

Setelah menyambung, anda boleh masuk ke menu Utility Tools dan cuba langsung fungsi yang sudah disediakan, seperti remote desktop untuk mengendalikan skrin Windows dari PC, Data Cable untuk akses fail secara wireless, kawalan powerpoint, multimedia, projektor dan kamera.

Satu perkara yang tidak kurang menarik, aplikasi Remote PC ini juga menyediakan ciri pengawal. Melalui ciri ini, anda boleh dengan mudah mengawal permainan yang sedang dimainkan di komputer atau komputer riba. Jadi, apabila anda terlupa untuk membawa pengawal asal, anda masih boleh bermain permainan ini.

Itulah cara mudah untuk mengawal PC anda secara langsung dari telefon pintar Android. Oh ya, untuk mempercepat sambungan dan meminimumkan terjadinya lag, pastikan anda menggunakan rangkaian WiFi yang sama. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 28 Jul 2019

Raysha Rizrose Bosan Jadi Baik?

Bawak banyak bersabar Raysha

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Abby Abadi Mohon Doa Semua, Anak Makin Kritikal

Sama-sama kita doakan yang terbaik buat Abby Abadi dan keluarga. Semoga semuanya baik-baik sahaja!

Hiburan Thu, 14 Mar 2019

Kami Masih Dalam Mood Honeymoon, Siti Saleha Jawab Soal Zuriat

“Soal zuriat pastinya setiap pasangan mengimpikan untuk ada anak tetapi kami masih lagi dalam fasa honeymoon. Masih lagi enjoy kehidupan berdua”.

Hiburan Wed, 3 Oct 2018
Hiburan Wed, 19 Feb 2020

“Kau Pergi Terlalu Awal Sahabatku” – Sazzy Falak Jumpa Ashraf Sinclair Buat Kali Terakhir

Sebagai teman baik, mesti sangat terkesan dengan pemergian mengejutkan ini.

Hiburan Wed, 16 Oct 2019
Hiburan Mon, 21 Jan 2019

Status Twitter Beri Bayangan Ariana Grande Masih Belum Move On?

Orang perempuan ni selalunya memang setia sampai akhir hayat, korang setuju tak?

TECH Thu, 28 Jun 2018

McAfee Bukan Sekadar Antivirus, Mahu Fokus Terhadap Perlindungan Data Peribadi

Umum mengetahui McAfee merupakan salah satu perisian antivirus yang popular dan sehingga kini, lebih daripada 375 juta pengguna menggunakannya. Bagi mengembangkan lagi penawaran sedia ada yang berkisar kepada perlindungan daripada perisian hasad, pada acara CES2018, McAfee […]

Hiburan Wed, 28 Aug 2019

‘Soal Jodoh, Saya Memang…’- Amira Othman

Kalau dah jodoh, pasti tak ke mana…

| Live TV