Hiburan By: Rosli Ab Rahman June 30, 2019 @ 12:54pm

Cara Remote PC dari Smartphone Android

Aplikasi Android kini mempunyai pelbagai fungsi unik yang mungkin tidak anda jangkakan sebelum ini. Sebagai contoh, melalui aplikasi yang dipasang pada telefon pintar Android, anda boleh mengawal peranti desktop, sama ada komputer atau komputer riba.

Salah satu aplikasi terbaik untuk melakukan ini adalah PC jauh. Aplikasi ini dibuat oleh Monect membolehkan anda mengubah fungsi telefon pintar Android sebagai pengawal PC, bermula dari tetikus, papan kekunci, gamepad untuk bermain permainan dan banyak lagi.

Mengendalikan PC dari Android

Ingin mencuba? Segera muat turun aplikasi ini PC Remote untuk Android dan jangan lupa untuk memasangnya software PC Remote pada desktop anda. Jika kedua-dua telah dipasang, buka aplikasi Android kemudian klik butang Sambung ke PC untuk mula menyambungkan.

Setelah menyambung, anda boleh masuk ke menu Utility Tools dan cuba langsung fungsi yang sudah disediakan, seperti remote desktop untuk mengendalikan skrin Windows dari PC, Data Cable untuk akses fail secara wireless, kawalan powerpoint, multimedia, projektor dan kamera.

Satu perkara yang tidak kurang menarik, aplikasi Remote PC ini juga menyediakan ciri pengawal. Melalui ciri ini, anda boleh dengan mudah mengawal permainan yang sedang dimainkan di komputer atau komputer riba. Jadi, apabila anda terlupa untuk membawa pengawal asal, anda masih boleh bermain permainan ini.

Itulah cara mudah untuk mengawal PC anda secara langsung dari telefon pintar Android. Oh ya, untuk mempercepat sambungan dan meminimumkan terjadinya lag, pastikan anda menggunakan rangkaian WiFi yang sama. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 17 Sep 2018
Hiburan Thu, 23 May 2019

Here are the Top 10 Artists Malaysians are Discovering for the First Time

And Malaysians are loving these artists too…

Hiburan Thu, 9 May 2019

‘Kalau Nak Curang Tak Perlu Tunggu Duduk Jauh’- Dayah Bakar Kongsi Tips Rumah Tangga!

Hampir setahun bergelar isteri, Dayah Bakar sedia berkongsi tips!

Hiburan Fri, 27 Apr 2018

Alahai…Awat La Buat Lagu Tu Ara Johari?

Seorang netizen melaporkan kepada pihak panggung wayang di Malaysia kerana penyanyi itu memuatnaik video pendek dalam wayang yang dipercayai filem terbaru Marvel, Avengers: Infinity War.

TECH Tue, 20 Mar 2018

Paten MicroLED Meningkat Hampir Dua Kali Ganda Di Korea Selatan

Permohonan paten untuk MicroLED telah meningkat hampir dua kali ganda di negara Korea Selatan. MicroLED merupakan teknologi paparan generasi terbaru yang dianggap mempunyai potensi besar di dalam dunia peranti harian manusia. Statistik oleh Pejabat Harta Intelek Korea […]

Hiburan Thu, 2 Sep 2021

Diana Danielle, Shalma Eliana, Athalia, Simon Webbe & Asyraf Nasir Bersatu Dalam We Live To Give

Diana Danielle, Shalma Eliana, Athalia, Simon Webbe dan Asyraf Nasir muncul dalam sebuah lagu berjudul We Live To Give (Kita Hidup Untuk Memberi). Dilancarkan oleh Universal Music Malaysia, lagu ini muncul sebagai karya yang memberi […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

BERITA Sambungan USB Type-C Tunggal Untuk Peranti VR Generasi Akan Datang

Sambungan USB ke peranti set kepala realiti maya(VR) yang ada pada hari ini agak menjengkelkan kerana mempunyai lebih daripada satu sambungan kabel diperlukan untuk berhubung dengan PC. Namun, ia dijangka tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan. […]

Hiburan Wed, 21 Nov 2018

Zara Zya Bertepuk Sebelah Tangan?

Jangan lupa saksikan Terbaik Dariku di slot Akasia pada 12 November ini

Hiburan Sat, 28 Sep 2019

Tahniah…Datuk Alha Alfa Sah Bergelar Suami!

Selamat Pengantin Baru, Datuk Alha & Datin Azlin!

Automobile Thu, 15 Feb 2018

PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT!

Ada banyak kejadian pemandu  meninggal dunia akibat tertidur di dalam kereta yang dalam keadaan enjin dan penghawa dingin masih hidup. Keadaan itu amat berbahaya kerana  hawa di dalam kereta boleh  mengeluarkan racun gas monoksida.

| Live TV