Featured By: Aqilah Paharuzi April 11, 2022 @ 3:00pm

Dikecam Netizen Akibat Pelitup Muka ‘Hauk’, Jovian Mandagie Tampil Beri Penjelasan – “Tak Perlu Caci Maki Saya, Ramai Salah Faham..”

Usahawan dan pereka fesyen terkenal, Datuk Jovian Mandagie menerima tohmahan melampau netizen akibat kenyataannya mengenai isu pelitup muka bukan perubatan memerlukan perakuan SIRIM dan ia dipercayai telah menyinggung perasaan segelintir netizen.

Kenyataan Jovian yang menyifatkan perakuan SIRIM adalah untuk membanteras pelitup muka hauk di pasaran telah menimbulkan rasa tidak senang netizen sehingga ada yang berniat untuk memboikot produk-produk Jovian.

Menerusi satu hantaran terbaru di Instagram, Jovian menjelaskan netizen tersalah anggap mengenai kenyataan pelitup muka ‘hauk’ dan turut menegaskan dia tidak berniat untuk memperlekehkan pelitup muka lain di pasaran.

“Saya nak jelaskan sikit pasal pelitup muka ‘hauk’ tempoh hari. Banyak salah faham, apa yang saya maksudkan itu ialah pelitup muka ‘Jovian Mask Tiruan’ yang berleluasa di pasaran.

“Tak ada niat saya nak memperkecilkan mana-mana jenama pelitup muka lain di pasaran. Lebih dua tahun Jovian Mask Tiruan berada di pasaran mengambil kesempatan guna design kami, monogram kami, gambar promosi kami, nama kami, dan logo kami untuk kepentingan masing-masing sehingga menipu pengguna.

“Saya rasa sesuailah saya gunakan istilah hauk tu pada mereka ni. Ini semua kerja mafia! Tapi, kalau ada yang tersinggung dengan statement saya, tak ada niat nak guris hati anda,” tulisnya di akaun Instagram.

Dalam hantaran yang sama, Jovian turut menjawab isu SIRIM di mana menurutnya, dia tidak mempunyai sebarang kelebihan seperti didakwa oleh segelintir netizen yang berkata Jovian hanya ingin mengaut keuntungan.

“Isu SIRIM, bukan permintaan saya mahupun keuntungan bagi saya. Untuk pengetahuan semua, once the law imposed it will incur most cost to us as sellers?

“Dari mana pula saya akan untung lebih? And i can guarantee you all that my brand is not the first to have SIRIM stamp.

“Banyak brand di luar yang dah ada SIRIM stamp. Kita ni baru je nak apply,” tegasnya.

Jovian turut menyeru orang ramai untuk berhenti mencerca dan melemparkan kata-kata tidak senang mengenai perniagaannya yang dipercayai telah bertahan selama 15 tahun atas dasar kualiti barangan yang baik.

“Ramadan bulan suci ini, bukan saja puasa perut. Patutnya pertuturan pun patut dijaga. Tak perlu kot nak caci maki saya dan fitnah yang bukan-bukan tentang perniagaan saya.

“Jenama Jovian dah berada di pasaran 15 tahun, makin berkembang atas reputasi dan kualiti barangan kami. Bukan sebab-sebab lain.

“Alhamdulillah, Jovian Mask berjaya berada dalam pasaran kerana sokongan semua Jovianista atas kualitinya yang memang bagus.

“Anti jerawat dan mudah bernfas tu tak boleh dinafikan. Jovian Mask kini dipasarkan oleh lebih 6,000 pengedar,” ujarnya.

Artikel Berkaitan: “Undang-Undang SIRIM Dilakukan Untuk Banteras Pelitup Muka Kualiti Hauk Di Pasaran” – Jovian Mandagie

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 22 Nov 2018

Malaysia Pertaruh Perahu Bangau, Thailand Berbangga Dengan Kostum Gajah

Gajah merupakan tunggangan pahlawan sewaktu peperangan, dan menjadi lambang kekuatan keseluruhan kerajaan Thailand.

Hiburan Wed, 5 Dec 2018

Ish Ish…Ada Pihak Cuba Lagakan Rita Rudaini Dan Bekas Suami?

Hurm… tak baik tau pisahkan seorang ayah dan anak-anak. Toleransi harus ada, semua berhak bahagia.

Featured Thu, 5 Sep 2019

Colours of Unity, ransang semangat patriotisme dalam fesyen

Setiap helaian adalah ekslusif kerana ia adalah buatan tangan sepenuhnya

Trending Thu, 18 Jul 2019
Trending Fri, 6 Apr 2018

PM Umum Parlimen Bubar Esok

Perdana Menteri menasihati semua Ketua Menteri dan Menteri Besar kecuali Sarawak, menghadap Sultan, Raja atau Yang di-Pertua Negeri masing-masing bagi mendapat perkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)

Events Thu, 18 Apr 2019
Featured Thu, 16 Apr 2020
Trending Sun, 14 Jul 2019

Alahai…Budak Sekolah Pun Dah Pandai Vape Ke?

Anda nak rosakkan diri, silakan. Jangan pengaruhi anak-anak kecil ini. Tolonglah… saya merayu!

Trending Wed, 28 Nov 2018
Hiburan Wed, 1 Aug 2018

Bukan Lagi Anak Menteri, Dafi Lega Perubahan Bapanya?

Jujur saya katakan, pada awal selepas hal itu berlaku (peralihan Kerajaan), sana dan adik beradik juga tertanya, apa yang akan terjadi seterusnya.

| Live TV