Featured By: Aqilah Paharuzi April 11, 2022 @ 3:00pm

Dikecam Netizen Akibat Pelitup Muka ‘Hauk’, Jovian Mandagie Tampil Beri Penjelasan – “Tak Perlu Caci Maki Saya, Ramai Salah Faham..”

Usahawan dan pereka fesyen terkenal, Datuk Jovian Mandagie menerima tohmahan melampau netizen akibat kenyataannya mengenai isu pelitup muka bukan perubatan memerlukan perakuan SIRIM dan ia dipercayai telah menyinggung perasaan segelintir netizen.

Kenyataan Jovian yang menyifatkan perakuan SIRIM adalah untuk membanteras pelitup muka hauk di pasaran telah menimbulkan rasa tidak senang netizen sehingga ada yang berniat untuk memboikot produk-produk Jovian.

Menerusi satu hantaran terbaru di Instagram, Jovian menjelaskan netizen tersalah anggap mengenai kenyataan pelitup muka ‘hauk’ dan turut menegaskan dia tidak berniat untuk memperlekehkan pelitup muka lain di pasaran.

“Saya nak jelaskan sikit pasal pelitup muka ‘hauk’ tempoh hari. Banyak salah faham, apa yang saya maksudkan itu ialah pelitup muka ‘Jovian Mask Tiruan’ yang berleluasa di pasaran.

“Tak ada niat saya nak memperkecilkan mana-mana jenama pelitup muka lain di pasaran. Lebih dua tahun Jovian Mask Tiruan berada di pasaran mengambil kesempatan guna design kami, monogram kami, gambar promosi kami, nama kami, dan logo kami untuk kepentingan masing-masing sehingga menipu pengguna.

“Saya rasa sesuailah saya gunakan istilah hauk tu pada mereka ni. Ini semua kerja mafia! Tapi, kalau ada yang tersinggung dengan statement saya, tak ada niat nak guris hati anda,” tulisnya di akaun Instagram.

Dalam hantaran yang sama, Jovian turut menjawab isu SIRIM di mana menurutnya, dia tidak mempunyai sebarang kelebihan seperti didakwa oleh segelintir netizen yang berkata Jovian hanya ingin mengaut keuntungan.

“Isu SIRIM, bukan permintaan saya mahupun keuntungan bagi saya. Untuk pengetahuan semua, once the law imposed it will incur most cost to us as sellers?

“Dari mana pula saya akan untung lebih? And i can guarantee you all that my brand is not the first to have SIRIM stamp.

“Banyak brand di luar yang dah ada SIRIM stamp. Kita ni baru je nak apply,” tegasnya.

Jovian turut menyeru orang ramai untuk berhenti mencerca dan melemparkan kata-kata tidak senang mengenai perniagaannya yang dipercayai telah bertahan selama 15 tahun atas dasar kualiti barangan yang baik.

“Ramadan bulan suci ini, bukan saja puasa perut. Patutnya pertuturan pun patut dijaga. Tak perlu kot nak caci maki saya dan fitnah yang bukan-bukan tentang perniagaan saya.

“Jenama Jovian dah berada di pasaran 15 tahun, makin berkembang atas reputasi dan kualiti barangan kami. Bukan sebab-sebab lain.

“Alhamdulillah, Jovian Mask berjaya berada dalam pasaran kerana sokongan semua Jovianista atas kualitinya yang memang bagus.

“Anti jerawat dan mudah bernfas tu tak boleh dinafikan. Jovian Mask kini dipasarkan oleh lebih 6,000 pengedar,” ujarnya.

Artikel Berkaitan: “Undang-Undang SIRIM Dilakukan Untuk Banteras Pelitup Muka Kualiti Hauk Di Pasaran” – Jovian Mandagie

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 3 Mar 2020

[VIDEO] “You Know I’m Cut, Finished”—Netizen Pelik Kenapa Sajat Dan Pasangannya Berbual Macam Itik Dan Ayam

Bukan sahaja isi perbualan Sajat dan pasangan menjadi bahan perbualan ramai, malah cara “unik” mereka berkomunikasi juga menimbulkan tanda soal bagaimana mereka berbual sebenarnya.

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

LHDN Arah Datuk Vida Bayar RM 4.6 Juta!

Dalam penyataan tuntutan LHDN itu, Hasmiza atau dikenali Datuk Seri Vida dikehendaki membayar kepada LHDN mengikut Subseksyen 91(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun taksiran 2011 hingga 2015 berjumlah RM4,686,435.79.

Hiburan Sun, 31 Dec 2017

Dah Jadi Papa, Tahniah Hafiz Suip!

Tahniah buat Hafiz dan isteri. Hadiah tahun baru nampaknya

Hiburan Mon, 23 Dec 2019
Trending Thu, 19 Mar 2020

Covid-19 : Akhirnya! Rakyat Malaysia Yang Terkandas Di Itali Dan Iran Dibawa Pulang Ahad Ini

Diharap semoga perjalanan rakyat Malaysia untuk pulang ke tanah air berjalan dengan lancar

Featured Wed, 4 Jan 2023
Hiburan Mon, 1 Jul 2019

Kenapa Cemburu Dengan Sherry?

Bawak banyak bersabar

Trending Wed, 28 Aug 2019

Gempa Bumi Rantau Kepulauan Sandwich Selatan

Jangan risau setakat ini tiada ancaman tsunami ye

| Live TV

error: Content is protected !!