Hiburan By: Del14 September 5, 2019 @ 11:08pm

Gara-gara Berat Badan, Aishah Tak Lalu Makan

Pertama kali saya mendengar suara penyanyi  tersohor tanah air, Aishah atau nama penuhnya Wan Aishah Wan Ariffin, adalah semasa dia masih dikenali sebagai Aishah and The Fan Club. Teringat lagi sewaktu kecil, saya dan adik saya akan berangan sambil menari lagunya yang popular, ‘Call Me’. Those were the days…and fast forward years later  namanya tetap meniti di bibir peminat muzik tanah air. Pejam celik, Aishah sudahpun berada di industri ini selama 32 tahun!

 

Namun sewaktu sidang akhbar ABPBH 2019 baru-baru ini, mata tertumpu pada susuk tubuhnya yang makin kurus selepas pembedahan biatrik atau ‘gastric bypass’ awal tahun lepas.

 

Baca:https://www.xtra.com.my/ms/category/entertainment/posts/hilang-20-kg-aishah-tak-ralat-makan-dua-suap-selama-lamanya

Apabila ditanya wartawan, Aishah mengatakan sehingga kini dia telah berjaya mengurangkan berat badannya sebanyak lebih kurang 26-27 kilogram dan dia bercita-cita untuk mengurangkan lagi beratnya sebanyak 15 kilogram untuk mencapai berat badan yang ideal.  Namun katanya selepas kehilangan berat badan yang banyak, ia semakin sukar untuk turun kerana faktor metabolism yang berkurangan dan faktor usia yang memperlahankan progres penurunan berat badan itu.

 

Katanya lagi, terkini dia berusaha untuk berpuasa pada setiap hari Isnin dan Khamis tetapi gagal untuk mencuba ‘Intermittent Fasting” kerana idea untuk tidak makan selama 20 jam sehari (puasa makan je…boleh minum air kosong atau kopi tidak bergula) menakutkannya.

 

“Selepas pembedahan biatrik, saya rasa lebih mudah untuk menyanyi. Stamina pun bertambah baik.  Saya memutuskan untuk menjalani pembedahan biatrik ini selepas saya pulang dari percutian ke Eropah Timur bersama-sama Astro yang merupakan hadiah saya setelah memenangi Gegar Vaganza Musim ke 4. Semasa percutian itu saya berjalan begitu banyak sehingga nak tercabut kaki. Tekanan darah tinggi dan kolesterol juga di tahap yang membimbangkan. Sebab itu saya telah bertemu dengan doktor yang disarankan oleh Chef Zam yang mengesyorkan pembedahan biatrik ini” katanya lagi.

 

“Usia yang makin lanjut buat saya sedar dan mencuba sedaya-upaya untuk menjalani hidup yang lebih sihat terutama sekali bila melihat orang sekeliling kita jatuh sakit” ujarnya.

 

Setelah pembedahan itu walaupun dia mempunyai keinginan untuk makan, Aishah berkata dia hanya mampu mengambil  3 hingga 4 suapan sahaja sebelum merasa kenyang. Walaupun makan di dalam kuantiti yang sedikit, tetapi ianya lebih kerap. Kepada yang skeptikal dengan penurunan drastik berat badan Aishah, asal kan apa yang kita buat itu selamat dan dapat ‘lampu hijau’ dari doktor yang bertauliah, inshaAllah semuanya baik-baik sahaja. Semoga Aishah dapat memberikan persembahan yang terbaik di ABPBH 2019 nanti. 

Oleh: Wartawan Lokasi Faz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Hari Ini Tue, 4 Aug 2020

Jom Semak Penyata Bantuan Prihatin Elektrik Di Aplikasi myTNB !

Seperti yang kita sedia tahu,kerajaan telah menawarkan Bantuan Prihatin Elektrik (BPE) yang bertujuan meringankan beban pengguna domestik sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lalu. Kesemua pelanggan domestik Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan menikmati penggunaan elektrik percuma […]

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Aliff Syukri Might Be Getting Sued Over Insensitive Remarks About Women

His mean comments about darker skinned women is Leading him into more trouble than he’s expected…

Hiburan Mon, 19 Nov 2018

#Mentor7: Terkejut Tersingkir Awal, Taufiq Mahu Pulang Kampung?

Walaupun terkejut, Taufiq reda dengan keputusan pihak juri. Protege berusia 24 tahun ini khabarnya mahu pulang semula ke Kedah selepas ini.

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

Tak Sangka Pengacara TV3 Ini Kini Hangat Bercinta

Menerusi laman instagram milik Safawi Rasid, beliau mengakui kini dirinya itu sedang rapat dan personaliti TV3 ini

Hiburan Sun, 4 Mar 2018

Anak Cristiano Ronaldo Tayang Badan Berotot

Anak Cristiano Ronaldo Berusia 7 Tahun Tayang Badan Berotot

Hiburan Tue, 16 Jan 2018

IKAT JAMIN RM12K, FARID KAMIL BEBAS!

Pelakon berusia 37 tahun ini telah dibebaskan selepas ditahan selama lima hari bagi membantu siasatan sejak khamis lalu

Hiburan Wed, 14 Aug 2019

Semoga Lekas Sembuh…Doakan Shalma Eliana!

Sweet Ismail Izzani, semoga cepat sembuh!

Trending Thu, 2 Jul 2020
Hiburan Mon, 11 Feb 2019

Bahagia Bergelar Isteri, Raja Ilya Sarankan Peminat Kahwin Bila…

Haaa dengar tu, bagi si bujang, berkahwinlah bila…

Hiburan Fri, 22 Jun 2018

Betul Ke Haqiem Rusli Perasan Diri Bagus?

Haqiem Rusli dikecam oleh netizen kerana perasan bagus namun dia menyuarakan pendapatnya.

| Live TV