Hiburan By: Del14 September 5, 2019 @ 11:08pm

Gara-gara Berat Badan, Aishah Tak Lalu Makan

Pertama kali saya mendengar suara penyanyi  tersohor tanah air, Aishah atau nama penuhnya Wan Aishah Wan Ariffin, adalah semasa dia masih dikenali sebagai Aishah and The Fan Club. Teringat lagi sewaktu kecil, saya dan adik saya akan berangan sambil menari lagunya yang popular, ‘Call Me’. Those were the days…and fast forward years later  namanya tetap meniti di bibir peminat muzik tanah air. Pejam celik, Aishah sudahpun berada di industri ini selama 32 tahun!

 

Namun sewaktu sidang akhbar ABPBH 2019 baru-baru ini, mata tertumpu pada susuk tubuhnya yang makin kurus selepas pembedahan biatrik atau ‘gastric bypass’ awal tahun lepas.

 

Baca:https://www.xtra.com.my/ms/category/entertainment/posts/hilang-20-kg-aishah-tak-ralat-makan-dua-suap-selama-lamanya

Apabila ditanya wartawan, Aishah mengatakan sehingga kini dia telah berjaya mengurangkan berat badannya sebanyak lebih kurang 26-27 kilogram dan dia bercita-cita untuk mengurangkan lagi beratnya sebanyak 15 kilogram untuk mencapai berat badan yang ideal.  Namun katanya selepas kehilangan berat badan yang banyak, ia semakin sukar untuk turun kerana faktor metabolism yang berkurangan dan faktor usia yang memperlahankan progres penurunan berat badan itu.

 

Katanya lagi, terkini dia berusaha untuk berpuasa pada setiap hari Isnin dan Khamis tetapi gagal untuk mencuba ‘Intermittent Fasting” kerana idea untuk tidak makan selama 20 jam sehari (puasa makan je…boleh minum air kosong atau kopi tidak bergula) menakutkannya.

 

“Selepas pembedahan biatrik, saya rasa lebih mudah untuk menyanyi. Stamina pun bertambah baik.  Saya memutuskan untuk menjalani pembedahan biatrik ini selepas saya pulang dari percutian ke Eropah Timur bersama-sama Astro yang merupakan hadiah saya setelah memenangi Gegar Vaganza Musim ke 4. Semasa percutian itu saya berjalan begitu banyak sehingga nak tercabut kaki. Tekanan darah tinggi dan kolesterol juga di tahap yang membimbangkan. Sebab itu saya telah bertemu dengan doktor yang disarankan oleh Chef Zam yang mengesyorkan pembedahan biatrik ini” katanya lagi.

 

“Usia yang makin lanjut buat saya sedar dan mencuba sedaya-upaya untuk menjalani hidup yang lebih sihat terutama sekali bila melihat orang sekeliling kita jatuh sakit” ujarnya.

 

Setelah pembedahan itu walaupun dia mempunyai keinginan untuk makan, Aishah berkata dia hanya mampu mengambil  3 hingga 4 suapan sahaja sebelum merasa kenyang. Walaupun makan di dalam kuantiti yang sedikit, tetapi ianya lebih kerap. Kepada yang skeptikal dengan penurunan drastik berat badan Aishah, asal kan apa yang kita buat itu selamat dan dapat ‘lampu hijau’ dari doktor yang bertauliah, inshaAllah semuanya baik-baik sahaja. Semoga Aishah dapat memberikan persembahan yang terbaik di ABPBH 2019 nanti. 

Oleh: Wartawan Lokasi Faz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 5 Apr 2019

Nelydia Senrose Kahwin Esok?

Selamat Pengantin Baharu Nelydia & Hafiz!

Events Tue, 16 Jul 2019

Noh Hujan Bersyukur Lagu Ciptaan Jadi OST Filem

Bukan senang artis nak jadikan lagu ciptaan sendiri jadi runut bunyi sebuah filem tau, kita ni tau dengar and komen je kan?!

Hiburan Fri, 30 Mar 2018

Lagu Baru Zizi Kirana, Dilabel Lagu Sampah!

Lagu yang mendapat kerjasama penyanyi hip hop Waris ini ternyata berlainan sama sekali jika dibandingkan dengan lagu yang terdapat pada single pertama beliau iaitu, Boleh Jalan

Hiburan Thu, 4 Jul 2019

汇集各国影视人才!第三届马来西亚国际电影节办一系列电影座谈会

马来西亚国际电影节联手国家电影发展局(FINAS)举办一系列电影座谈会,邀请各国影视人才,探讨电影中的奥妙与启发。

Hiburan Wed, 11 Jul 2018

Wow! Anak Vida Terima Kereta Mercedes Sempena Ulang Tahun Ke 13

Terdahulu, Cik B pernah menyatakan hasrat untuk memiliki sebuah kereta mewah jenama Mustang. Okay lah tu Cik B, Mercedes pun cun juga tu. Untungnya jadi Cik B! Hehe

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

LHDN Arah Datuk Vida Bayar RM 4.6 Juta!

Dalam penyataan tuntutan LHDN itu, Hasmiza atau dikenali Datuk Seri Vida dikehendaki membayar kepada LHDN mengikut Subseksyen 91(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun taksiran 2011 hingga 2015 berjumlah RM4,686,435.79.

LIFESTYLE Wed, 16 Jan 2019

Stand Out This Chinese New Year in Timely Style

These watches will definitely get people talking.

Hiburan Thu, 31 Oct 2019

韩国天团 EXO五巡!1214引爆吉隆坡亚通体育馆

韩国超级天团EXO五巡《EXO PLANET #5 – EXPLORATION》即将今年12月14日,傍晚6时,引爆吉隆坡亚通万人体育馆!

Hiburan Thu, 8 Aug 2019

‘Dia Baik Orangnya, Tindakan Mungkin Provokasi’- Namron Komen Isu Syafie Naswip

Walaupun kami tidak rapat tetapi saya percaya dia seorang yang baik akhlaknya.

FESYEN Wed, 11 Sep 2019

| Live TV