Hiburan By: Del14 September 5, 2019 @ 11:08pm

Gara-gara Berat Badan, Aishah Tak Lalu Makan

Pertama kali saya mendengar suara penyanyi  tersohor tanah air, Aishah atau nama penuhnya Wan Aishah Wan Ariffin, adalah semasa dia masih dikenali sebagai Aishah and The Fan Club. Teringat lagi sewaktu kecil, saya dan adik saya akan berangan sambil menari lagunya yang popular, ‘Call Me’. Those were the days…and fast forward years later  namanya tetap meniti di bibir peminat muzik tanah air. Pejam celik, Aishah sudahpun berada di industri ini selama 32 tahun!

 

Namun sewaktu sidang akhbar ABPBH 2019 baru-baru ini, mata tertumpu pada susuk tubuhnya yang makin kurus selepas pembedahan biatrik atau ‘gastric bypass’ awal tahun lepas.

 

Baca:https://www.xtra.com.my/ms/category/entertainment/posts/hilang-20-kg-aishah-tak-ralat-makan-dua-suap-selama-lamanya

Apabila ditanya wartawan, Aishah mengatakan sehingga kini dia telah berjaya mengurangkan berat badannya sebanyak lebih kurang 26-27 kilogram dan dia bercita-cita untuk mengurangkan lagi beratnya sebanyak 15 kilogram untuk mencapai berat badan yang ideal.  Namun katanya selepas kehilangan berat badan yang banyak, ia semakin sukar untuk turun kerana faktor metabolism yang berkurangan dan faktor usia yang memperlahankan progres penurunan berat badan itu.

 

Katanya lagi, terkini dia berusaha untuk berpuasa pada setiap hari Isnin dan Khamis tetapi gagal untuk mencuba ‘Intermittent Fasting” kerana idea untuk tidak makan selama 20 jam sehari (puasa makan je…boleh minum air kosong atau kopi tidak bergula) menakutkannya.

 

“Selepas pembedahan biatrik, saya rasa lebih mudah untuk menyanyi. Stamina pun bertambah baik.  Saya memutuskan untuk menjalani pembedahan biatrik ini selepas saya pulang dari percutian ke Eropah Timur bersama-sama Astro yang merupakan hadiah saya setelah memenangi Gegar Vaganza Musim ke 4. Semasa percutian itu saya berjalan begitu banyak sehingga nak tercabut kaki. Tekanan darah tinggi dan kolesterol juga di tahap yang membimbangkan. Sebab itu saya telah bertemu dengan doktor yang disarankan oleh Chef Zam yang mengesyorkan pembedahan biatrik ini” katanya lagi.

 

“Usia yang makin lanjut buat saya sedar dan mencuba sedaya-upaya untuk menjalani hidup yang lebih sihat terutama sekali bila melihat orang sekeliling kita jatuh sakit” ujarnya.

 

Setelah pembedahan itu walaupun dia mempunyai keinginan untuk makan, Aishah berkata dia hanya mampu mengambil  3 hingga 4 suapan sahaja sebelum merasa kenyang. Walaupun makan di dalam kuantiti yang sedikit, tetapi ianya lebih kerap. Kepada yang skeptikal dengan penurunan drastik berat badan Aishah, asal kan apa yang kita buat itu selamat dan dapat ‘lampu hijau’ dari doktor yang bertauliah, inshaAllah semuanya baik-baik sahaja. Semoga Aishah dapat memberikan persembahan yang terbaik di ABPBH 2019 nanti. 

Oleh: Wartawan Lokasi Faz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 11 Aug 2018

Naik Angin Di Twitter, Pelakon Filem Pulang Minta Maaf

Individu berkenaan tiba-tiba menyentuh mengenai otot (biceps) dan jambang yang jelas tidak ada kaitan dengan lakonan saya dalam filem Pulang. Hurm… siapa yang tak naik angin kan?

Hiburan Wed, 24 Oct 2018

Hamil Lima Bulan, Shakilla Khoriri Kongsi Tabiat Pelik

Saya lebih suka memasak berbanding makan di luar. Semangat untuk memasak itu luar biasa sejak kebelakangan ini.

Hiburan Wed, 8 May 2019

Buka Baju Bukan Isu Besar, Hafidz Roshdi Masih Tahu Batas

Setiap gambar yang dimuat naik, saya akan tutup bahagian pusat.

Hiburan Mon, 17 Dec 2018

TV3 Hidang Drama Menarik Sempena Akhir Tahun 2018

Saksikan drama terbaik sepanjang

Hiburan Thu, 4 Oct 2018

Dayang Nurfaizah Akui Mahu Tukar Angin?

Yeay! Tak sabar nak dengar lagu baru Dayang Nurfaizah

Contest Mon, 9 Sep 2019

xtra好康头 | 送你《伍佰 & China Blue 2019 Rock Star云顶演唱会》入门票

xtra好康头 送你《伍佰 & China Blue 2019 Rock Star云顶演唱会》入门票 ,让在云端度过热血沸腾的摇滚之夜。

Events Thu, 18 Apr 2019

International DJ Sander Van Doorn to Party it Up in Zouk Genting!

He’s played at TOMORROWLAND, Ultra Music Festival, etc., and now he’s going to play right here in Malaysia!

Hiburan Fri, 22 Dec 2017

Sudah-sudahlah tu kecam Iqram

Tak habis lagi ke nak kecam Iqram, sudah-sudahlah kecam dia

| Live TV