Hiburan By: Del14 December 19, 2019 @ 3:11pm

Hadiah USD20k Menanti Pemenang Filem Terbaik Asia Pasifik Huawei Film Awards!

Huawei Malaysia dengan kerjasama Media Prima dan Primeworks Studios (PWS) menganjurkan acara Huawei Film Awards yang bertujuan untuk memberi peluang kepada orang ramai sama ada amatur ataupun profesional, menonjolkan bakat masing-masing dalam penceritaan dengan menggunakan telefon pintar Huawei. 

Ketika ditemui di sidang media Huawei Film Awards, di Kuala Lumpur semalam, Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Datuk Ahmad Izham Omar yakin pertandingan ini akan mendapat sambutan dari pembikin filem yang berkebolehan untuk menghasilkan karya yang menarik walaupun hanya menggunakan telefon pintar. 

Di sidang media tersebut tetamu dipersembahkan dengan lima karya arahan lima pengarah yang menggunakan telefon pintar Huawei Mate 30 Pro menggantikan kamera profesional.

Lima pengarah itu adalah Jess Teong, Kroll Azry, Tuan Faisal, Nik Amir dan Gavin Yap.

“Kelima-lima pengarah tadi hanya memberi ‘teaser‘ ataupun contoh apa yang boleh dilakukan dengan telefon pintar Huawei Mate 30 Pr0 sebagai cabaran kepada pembikin filem di luar sana, jika mereka boleh lakukannya, orang lain pun boleh. Anggaplah ia sebagai ‘benchmark‘. 

“Pertandingan ini terbuka kepada orang ramai, dan selalunya kita akan dapat entri cerita-cerita yang di luar jangkauan! Itu yang kita mahu. Penceritaan baru yang ‘fresh’ yang tak dapat kat tempat lain. 

“Sama ada anda pelajar ataupun profesional, ia terbuka pada semua, asalkan menggunakan telefon pintar Huawei. Durasi karya filem pendek itu di antara lima hingga sepuluh minit but usually the best ones are the short ones,” katanya kepada Xtra.

Menerusi penganjuran acara Huawei Film Awards, Ahmad Izham melihat PWS sebagai platform atau batu loncatan untuk penggiat seni atau pembikin filem ini berkarya seterusnya  mengembangkan karya mereka. 

“Semua orang ada bakat, tetapi kadang-kadang mereka tidak berpeluang untuk menceburi bidang perfileman tanah air kerana bajet yang tidak mencukupi. 

“Kami di PWS sedia untuk mengembangkan karya mereka jika kualiti karya mereka bagus.  If it is good enough for television, we will use it… sama ada untuk filem, televisyen ataupun animasi.

“Niat kami adalah untuk mencari bakat baru yang mampu ‘bercerita’ dalam karya yang segar dengan baik. Paling penting, jalan penceritaan,” katanya lagi. 

Penyertaan kini dibuka dan peserta perlu menghantar karya filem pendek mereka bertemakan ‘Empowering Your Possibilities’ sebelum atau pada jam 11.59 malam, 25 Februari 2020 dan keputusan akan diumumkan pada 6 Mac 2020. 

Filem pendek berdurasi lima hingga sepuluh minit itu haruslah dirakam dan disunting menggunakan telefon pintar Huawei dan pemenang Filem Terbaik Asia Pasifik di Huawei Film Awards bakal membawa pulang hadiah utama wang tunai USD20,000 (lebih kurang RM82,000). All the best guys!

Oleh: Fas

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 29 Apr 2019

MV Terbaru Taylor Swift “ME!” Catat Tontonan Tertinggi Di Youtube Dalam Masa 24 Jam

Taylor Swift sekali lagi mencipta magis apabila  berjaya mendapat tontonan tertinggi di Youtube menerusi muzik video terbaru beliau,’ME!’. 

Hiburan Sat, 5 Oct 2019

Bantu Selagi Mampu…Ini Janji Jamal Abdillah

Tiket untuk menyaksikan Malam Amal Pengasih bermula daripada RM300 hingga RM2,000 mula dijual kepada peminat.

Hiburan Sat, 8 Jun 2019
Hiburan Tue, 15 Jan 2019

Hero Muzik Video Semakin Terjawab, Bukan Remy Tapi Syafiq Kyle!

Sarah juga tidak menolak seandainya tontonan muzik video ini berjaya menarik perhatian penonton, Syafiq adalah ‘pelarisnya’.

Hiburan Wed, 20 Mar 2019

Netizen Samakan Ketiak Sharifah Sakinah Dengan Kuih Akok?

Terbukti, nak cantik itu bukanlah mudah seperti A,B, C ya. You Go Girl!

Hiburan Thu, 25 Jan 2018

童年回忆「天线宝宝」丁丁扮演者离世

英国广播公司(BBC)製作的幼儿节目《天线宝宝》(Teletubbies),自1997年开播后,红遍全球,是不少人的童年回忆。扮演紫色天线宝宝「丁丁」(Tinky Winky)的男星西蒙班纳斯(Simon Barnes)于17日离世,享年52岁。

Hiburan Mon, 12 Nov 2018

Tahniah! Ruhainies Sudah Dilamar Mr E

Ruhainies langsung tidak menyangka kekasihnya itu melamar di lokasi berlatar belakangkan Plaza Duomo Milan.

Hiburan Tue, 25 Sep 2018

Deja Moss Buntu Suami Mahu Cerai Tanpa Alasan

Saya tidak tahu puncanya kerana sebelum dia keluar rumah itu hubungan kami baik. Sebulan lepas dia keluar, dia mula mesej saya bukan-bukan…

| Live TV