Hiburan By: Del14 December 19, 2019 @ 3:11pm

Hadiah USD20k Menanti Pemenang Filem Terbaik Asia Pasifik Huawei Film Awards!

Huawei Malaysia dengan kerjasama Media Prima dan Primeworks Studios (PWS) menganjurkan acara Huawei Film Awards yang bertujuan untuk memberi peluang kepada orang ramai sama ada amatur ataupun profesional, menonjolkan bakat masing-masing dalam penceritaan dengan menggunakan telefon pintar Huawei. 

Ketika ditemui di sidang media Huawei Film Awards, di Kuala Lumpur semalam, Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Datuk Ahmad Izham Omar yakin pertandingan ini akan mendapat sambutan dari pembikin filem yang berkebolehan untuk menghasilkan karya yang menarik walaupun hanya menggunakan telefon pintar. 

Di sidang media tersebut tetamu dipersembahkan dengan lima karya arahan lima pengarah yang menggunakan telefon pintar Huawei Mate 30 Pro menggantikan kamera profesional.

Lima pengarah itu adalah Jess Teong, Kroll Azry, Tuan Faisal, Nik Amir dan Gavin Yap.

“Kelima-lima pengarah tadi hanya memberi ‘teaser‘ ataupun contoh apa yang boleh dilakukan dengan telefon pintar Huawei Mate 30 Pr0 sebagai cabaran kepada pembikin filem di luar sana, jika mereka boleh lakukannya, orang lain pun boleh. Anggaplah ia sebagai ‘benchmark‘. 

“Pertandingan ini terbuka kepada orang ramai, dan selalunya kita akan dapat entri cerita-cerita yang di luar jangkauan! Itu yang kita mahu. Penceritaan baru yang ‘fresh’ yang tak dapat kat tempat lain. 

“Sama ada anda pelajar ataupun profesional, ia terbuka pada semua, asalkan menggunakan telefon pintar Huawei. Durasi karya filem pendek itu di antara lima hingga sepuluh minit but usually the best ones are the short ones,” katanya kepada Xtra.

Menerusi penganjuran acara Huawei Film Awards, Ahmad Izham melihat PWS sebagai platform atau batu loncatan untuk penggiat seni atau pembikin filem ini berkarya seterusnya  mengembangkan karya mereka. 

“Semua orang ada bakat, tetapi kadang-kadang mereka tidak berpeluang untuk menceburi bidang perfileman tanah air kerana bajet yang tidak mencukupi. 

“Kami di PWS sedia untuk mengembangkan karya mereka jika kualiti karya mereka bagus.  If it is good enough for television, we will use it… sama ada untuk filem, televisyen ataupun animasi.

“Niat kami adalah untuk mencari bakat baru yang mampu ‘bercerita’ dalam karya yang segar dengan baik. Paling penting, jalan penceritaan,” katanya lagi. 

Penyertaan kini dibuka dan peserta perlu menghantar karya filem pendek mereka bertemakan ‘Empowering Your Possibilities’ sebelum atau pada jam 11.59 malam, 25 Februari 2020 dan keputusan akan diumumkan pada 6 Mac 2020. 

Filem pendek berdurasi lima hingga sepuluh minit itu haruslah dirakam dan disunting menggunakan telefon pintar Huawei dan pemenang Filem Terbaik Asia Pasifik di Huawei Film Awards bakal membawa pulang hadiah utama wang tunai USD20,000 (lebih kurang RM82,000). All the best guys!

Oleh: Fas

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Hari Ini Mon, 1 Jun 2020
FESYEN Wed, 8 May 2019

Jom Shopping Raya! Adira Suhaimi Tampil Dengan Koleksi Tudung Adira X Hermanas

Koleksi ini boleh didapati dengan harga RM69 sehelai. Murahnya!

Hiburan Sat, 9 Mar 2019

Pelakon ‘Airwolf’ Meninggal Dunia

Mendiang Vincent pernah mencatat sejarah di Hollywood apabila muncul sebagai penerima bayaran tertinggi di Amerika dengan jumlah $200,000 untuk satu episod dalam ‘Airwolf’.

Hiburan Wed, 24 Jul 2019
Hiburan Tue, 17 Dec 2019

Elly Mazlein, Azlan Selamat Bertunang

Alhamdulillah, selamat bertunang Kak Lina Pom Pom!

Hiburan Wed, 24 Jan 2018

Jiwa & Hati Tenang Bila Mengenakan Tudung

Alhamdulillah bila sudah bertudung, jiwa saya rasa lebih tenang

Events Tue, 24 Jul 2018

Everything that Went Down During the 13th Genting World Lion Dance Championship

Lion dance is a sport worth more appreciation than it gets.

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Aliff Syukri Might Be Getting Sued Over Insensitive Remarks About Women

His mean comments about darker skinned women is Leading him into more trouble than he’s expected…

Hiburan Sun, 18 Aug 2019
Hiburan Wed, 26 Dec 2018

Julia Farhana Berjuang Bantu Pesakit Mental

Bagusnya Julia, ini antara sikap selebriti yang wajar kita contohi. Terbaiklah!

| Live TV