Hiburan By: Del14 December 19, 2019 @ 3:11pm

Hadiah USD20k Menanti Pemenang Filem Terbaik Asia Pasifik Huawei Film Awards!

Huawei Malaysia dengan kerjasama Media Prima dan Primeworks Studios (PWS) menganjurkan acara Huawei Film Awards yang bertujuan untuk memberi peluang kepada orang ramai sama ada amatur ataupun profesional, menonjolkan bakat masing-masing dalam penceritaan dengan menggunakan telefon pintar Huawei. 

Ketika ditemui di sidang media Huawei Film Awards, di Kuala Lumpur semalam, Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Datuk Ahmad Izham Omar yakin pertandingan ini akan mendapat sambutan dari pembikin filem yang berkebolehan untuk menghasilkan karya yang menarik walaupun hanya menggunakan telefon pintar. 

Di sidang media tersebut tetamu dipersembahkan dengan lima karya arahan lima pengarah yang menggunakan telefon pintar Huawei Mate 30 Pro menggantikan kamera profesional.

Lima pengarah itu adalah Jess Teong, Kroll Azry, Tuan Faisal, Nik Amir dan Gavin Yap.

“Kelima-lima pengarah tadi hanya memberi ‘teaser‘ ataupun contoh apa yang boleh dilakukan dengan telefon pintar Huawei Mate 30 Pr0 sebagai cabaran kepada pembikin filem di luar sana, jika mereka boleh lakukannya, orang lain pun boleh. Anggaplah ia sebagai ‘benchmark‘. 

“Pertandingan ini terbuka kepada orang ramai, dan selalunya kita akan dapat entri cerita-cerita yang di luar jangkauan! Itu yang kita mahu. Penceritaan baru yang ‘fresh’ yang tak dapat kat tempat lain. 

“Sama ada anda pelajar ataupun profesional, ia terbuka pada semua, asalkan menggunakan telefon pintar Huawei. Durasi karya filem pendek itu di antara lima hingga sepuluh minit but usually the best ones are the short ones,” katanya kepada Xtra.

Menerusi penganjuran acara Huawei Film Awards, Ahmad Izham melihat PWS sebagai platform atau batu loncatan untuk penggiat seni atau pembikin filem ini berkarya seterusnya  mengembangkan karya mereka. 

“Semua orang ada bakat, tetapi kadang-kadang mereka tidak berpeluang untuk menceburi bidang perfileman tanah air kerana bajet yang tidak mencukupi. 

“Kami di PWS sedia untuk mengembangkan karya mereka jika kualiti karya mereka bagus.  If it is good enough for television, we will use it… sama ada untuk filem, televisyen ataupun animasi.

“Niat kami adalah untuk mencari bakat baru yang mampu ‘bercerita’ dalam karya yang segar dengan baik. Paling penting, jalan penceritaan,” katanya lagi. 

Penyertaan kini dibuka dan peserta perlu menghantar karya filem pendek mereka bertemakan ‘Empowering Your Possibilities’ sebelum atau pada jam 11.59 malam, 25 Februari 2020 dan keputusan akan diumumkan pada 6 Mac 2020. 

Filem pendek berdurasi lima hingga sepuluh minit itu haruslah dirakam dan disunting menggunakan telefon pintar Huawei dan pemenang Filem Terbaik Asia Pasifik di Huawei Film Awards bakal membawa pulang hadiah utama wang tunai USD20,000 (lebih kurang RM82,000). All the best guys!

Oleh: Fas

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 26 Oct 2018
Fab Foodies! Wed, 3 Apr 2019

Dine on the Finest Grass-Fed Black Angus Steaks at Chambers Grill

The mouth-watering goodness is to die for!

Hiburan Tue, 27 Feb 2018

Misteri Kematian Sridevi!

Berikutan hasil penyiasatan terbaharu itu, polis Dubai memanggil suami Sridevi, Boney Kapoor untuk siasatan lanjut tetapi dibenarkan pulang sebaik soal siasat selesai.

Hiburan Thu, 11 Jan 2018

Farid Kamil Sah Positif Ganja

Perkara tersebut telah disahkan oleh Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohd Zani Che Din.

Hiburan Wed, 11 Dec 2019

Penyanyi Roxette, Marie Fredriksson Meninggal Dunia

Terkenal dengan lagu hitnya, ‘It Must Have Been Love’ akhirnya pergi juga pada usia 61 tahun

Hiburan Tue, 19 Nov 2019
Hiburan Fri, 2 Aug 2019
Hiburan Sun, 1 Sep 2019

西洋摇滚不老天团Air Supply于12月重登云顶世界!

西洋摇滚不老天团Air Supply于12月重登云顶世界!唱响40周年经典摇滚金曲~

Hiburan Mon, 28 Jan 2019

Sempena 1 Juta View di YouTube, Baim Wong Jadi Orang Gila

Video prank oleh Baim Wong sempena 1 Juta View YouTube membantu peniaga pisang menunaikan umrah. Baik sungguh niat dan hatimu Baim Wong

Hiburan Tue, 28 May 2019

| Live TV