Hiburan By: Fatin Nurain September 18, 2023 @ 10:25pm

‘Insecure’ Nama Mat Saleh Tapi Muka Melayu, Nina Smith Teruk Dihentam Netizen

Pelakon Nina Smith teruk dihentam netizen selepas menyatakan dirinya ‘insecure’ apabila namanya Mat Saleh tetapi berwajah Melayu.

Perkara tersebut telah dikongsikan oleh Nina ketika ditemu bual oleh wartawan Media Hiburan di sesi ujibakat Dewi Remaja 2023, baru-baru ini.

Menurut Nina, dia pernah berasa ‘insecure’ apabila berwajah Melayu meskipun mempunyai darah kacukan Mat Saleh kerana bapanya berbangsa Amerika.

“I mixed Mat Saleh tapi I admit muka I macam melayu sikit. And it has been an insecurity sebenarnya. But, as I grow older I started to embrace my look because I am like in a middle.

“I am not really looking like a mat saleh but i’m not really Malay. But my dad is American,” katanya.

Kurang senang dengan jawapan pelakon itu, rata-rata netizen memberikan pelbagai respons berbaur kecaman di ruangan komen perkongsian tersebut.

@mediahiburanofficial Wah, pelakon Nina Smith juga merupakan diantara peserta yang menyertai uji bakat hari terakhir Hero Dewi Remaja 2023 di Eastin Hotel, Petaling Jaya hari ini. #HeroDewiRemaja2023 #HeroRemaja2023 #HeroRemaja #DewiRemaja2023 #HeroRemaja #MediaHiburan #AstroBaharu #TakMacamDulu ♬ original sound – Media Hiburan

Menyedari perkara tersebut, Nina enggan berdiam diri dan tampil memberikan penjelasan berhubung isu berkenaan menerusi sebuah perkongsian di TikTok.

Dalam perkongsian tersebut, Nina menyatakan dirinya berasa kurang selesa apabila orang ramai kerap mempersoalkan nama bapanya seolah-olah dirinya sengaja menggunakan ‘sir name’ itu sebagai nama pentasnya.

“Sebenarnya, daripada kecil lagi ketika check gigi di sekolah nurse tu tanya nama saya Amalina Smith ke? Betul ke awak mixed? Ke awak saja letak? Ketika itu saya tak faham tapi saya ingat sampai besar.

“Sepanjang membesar tu soalan tu selalu sangat diajukan pada saya. Kalau dah 24 tahun soalan itu je diberikan kepada awak, somehow, some way awak akan develop this defends punya jawapan sebab orang ingat macam kita tipu dia.

“Jadi sebelum orang cakap macam tu, saya dah cakap dulu. Takpa saya tahu dan saya sedar muka saya tak macam mat saleh sangat. Saya sedar saya nampak Melayu sangat.

“Saya tak cakap benda tu buruk, saya bangga dengan rupa saya. Alhamdulillah, banyak rezeki yang saya dapat daripada muka Melayu ni. Saya tak kisah pun muka saya macam mana.

“Tapi, bila orang persoalkan benda tu dia jadi sensitif sikit. Seolah-olah macam menidakkannya. Are you trying to say that my dad is not my dad? tapi itu saya punya personal problem,” jelasnya.

Mengakui khilafnya bertindak agresif ketika menjawab persoalan tersebut, Nina juga sempat memohon maaf kepada pihak yang kurang senang dengan tindakannya itu.

“Dia bukan insecurity. Mungkin saya salah guna perkataan tu. Saya tak insecure ada rupa perempuan Melayu itu bukan saya.

“Mungkin anda betul salah jawapan tu. Saya kena fikir jawapan baru kalau saya nak berada dalam industri ni. Saya maafkan semua. Saya minta maaf sekiranya jawapan saya tu menyinggung sesetengah pihak.

“Tujuan saya buat video ni saya kena explain benda ni sebab kalau tak semua akan ingat yang saya tak bangga jadi anak Melayu.

“It’s really unfair bila tengok komen, it breaks my heart sebab saya rasa saya lagi Melayu dari anda semua tapi takpe lah mungkin jawapan saya salah. Benda ni pertama kali jadi kat saya jadi saya belajar daripada benda ni,” katanya.

@notninasmith Replying to @corona ♬ original sound – Nina Smith

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 31 May 2019

Air Mata Norman Hakim, Aliff Satar Jatuh Di Penjara Sungai Buloh

Sepanjang empat jam pertemuan, saya banyak berdiam mendoakan segala yg terbaik buat mereka. Mereka yang lebih banyak berkongsi kisah dan cerita sambil pegang tangan, muka saya.

Hiburan Sun, 17 Mar 2019

Rimas Bersaiz XL, Sam Smith Nekad Sedut Lemak!

Sejak dari kecil lagi, Sam Smith memiliki badan bersaiz besar. Sebab terlalu rimas, Sam nekad berjumpa doktor!

Hiburan Mon, 17 Jun 2019

Tahniah! Fitri Haris Kini Bergelar Doktor Falsafah

Empat tahun bertungkus lumus menyiapkan pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD), penyanyi nasyid, Fitri Haris, akhirnya berjaya pada sesi Viva Voce yang akhirnya membawa kepada gelaran Doktor Falsafah.

Hiburan Tue, 16 Oct 2018

Bergurau Tak Kena Tempat, Kan Dah Kena Tangkap!

Pemilik nama Yang Kaili atau lebih dikenali sebagai Li Ge telah dikenakan tindakan kerana melanggar undang-undang Lagu Kebangsaan China.

Hiburan Sat, 24 Nov 2018

#SFMM33: Akhirnya Kesedihan Saya Terbayar – Sufian Suhaimi

Lagu itu diterima baik selepas kejadian yang telah berlaku dalam kehidupan saya sebelum ini…

Hiburan Thu, 26 Dec 2019

Bukan Sombong Tapi…

Hurm…apa kes ni?

Hiburan Wed, 9 Aug 2023
error: Content is protected !!