Hiburan By: Padin September 9, 2022 @ 8:39pm

Junjung Tradisi – A Night with UTP Stars Bakal Meriahkan Dewan Filharmonik PETRONAS!

Dewan Filharmonik PETRONAS (DFP) dan Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) bakal mempersembahkan sebuah persembahan kebudayaan yang unik menerusi konsert bertajuk Junjung Tradisi – A Night with UTP Stars.

Konsert ini akan berlangsung pada hari Sabtu, 24 September 2022, pada jam 8:30 malam dan diadakan sejajar dengan usaha DFP untuk menjadi dewan ikonik premier, penuh dengan pelbagai persembahan muzik dan kebudayaan yang menarik untuk mencipta pengalaman yang unik kepada semua.

Konsert ini juga merupakan konsert kebudayaan yang pertama diadakan di DFP pada tahun 2022.

Konsert ini akan menyaksikan persembahan menarik di pentas DFP yang akan menampilkan pelbagai unsur muzik dari muzik gamelan Melayu, muzik Melayu tradisional dan lagu-lagu gamelan kontemporari.

Konsert ini juga akan diiringi dengan tarian Melayu tradisional yang indah dan vokal-vokal yang mengasyikkan dari barisan artis UTP yang berbakat iaitu UTP Performing Arts Group (UPAG), kumpulan gamelan Sanggar Kirana, dan kumpulan pemuzik tradisional UTP Petra Group.

Di UTP, para pelajar diberikan peluang untuk meningkatkan kemahiran kepimpinan serta bakat kreatif mereka melalui aktiviti kebudayaan dan seni persembahan. Ini adalah selaras dengan misi UTP untuk melahirkan graduan serba boleh yang cemerlang serta inovatif dalam bidang akademik dan bukan akademik.

Marilah turut serta dan nikmati acara hebat ini yang mempamerkan keindahan seni persembahan tradisional Melayu yang diturunkan dari turun-temurun. Antara persembahan yang akan ditampilkan dalam konsert tersebut ialah Joget Gamelan Topeng, Zapin Madah Pusaka, Joget Selayang Pandang, dan muzik Inang Godampol, Keroncong: Kasih, Isang, Madah Teruna, dan Antara Selat.

Sejak 2022, UPAG telah mempromosikan pelbagai seni tarian dan kebudayaan Malaysia melalui persembahan yang meriah dan penuh warna. Terdiri daripada 30 pelajar dari pelbagai kaum dan jurusan akademik, objektif UPAG adalah untuk menjadi pemangkin yang memberi inspirasi kepada penghayatan seni, budaya dan warisan Malaysia.

UPAG telah menjadi juara Festival of Colors of the World (FESCO) selama empat tahun sejak 2008. Mereka mewakili Malaysia untuk Cheonan World Dance Festival di Korea pada 2011, 2012, 2013, 2015, 2018 dan 2021 dan berjaya memenangi pelbagai anugerah termasuk Tempat Pertama dan Pasukan Terbaik untuk kategori Street Parade dan kategori Anugerah Kostum Terbaik.

Sanggar Kirana telah ditubuhkan pada Februari 2002 dan masih berdiri teguh sehingga hari ini sebagai tempat di mana muzik dan minat dibentuk dengan tujuan untuk memberi inspirasi kepada pelajar supaya memelihara dan mempromosikan seni warisan negara. Sanggar Kirana telah terlibat dalam pelbagai persembahan dan acara di seluruh dunia seperti Malam Malaysia di London dan Taste of Malaysian Culture di Nottingham, United Kingdom (2015), Festival Gamelan di Solo, Indonesia (2018), dan Festival Gamelan Istana Budaya (FesGIB) pada tahun 2019.

Petra ialah sebuah kumpulan yang baru ditubuhkan dan diketuai oleh Zaidin Mohd Nor dengan tujuan untuk mengekalkan budaya Melayu tradisional melalui muzik seperti Asli, Inang, Joget, Zapin, Ghazal dan Keroncong dengan menggunakan alat muzik tradisional dan moden.

Persembahan pertama mereka adalah pada Majlis Konvokesyen ke-14 UTP pada tahun 2014 dan sejak itu, mereka telah membuat persembahan untuk acara itu setiap tahun. Kumpulan ini telah memenangi Tempat Kedua di Istanbul International Chorus & Folk Music Festival (2015) dalam Kategori Folk Instrument.

Ticket konsert boleh dibeli di sini – https://www.dfp.com.my/junjungtradisi-anightwithutpstars. Jangan lepaskan peluang untuk hadiri konsert istimewa ini, hanya di DFP!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 24 Jul 2019

Malas Cari Calon Suami, Zizi Kirana Serah Pada Ibu

Zizi Kirana nekad memberikan sepenuh kepercayaan kepada ibu untuk memilih bakal suaminya.

Drama Tue, 21 Apr 2020

Save The Date! Lebih Banyak Rancangan Menarik Disajikan Buat Korang Sempena Ramadan Tahun Ini

Duduk di rumah sambil tengok rancangan menarik sepanjang Ramadan ini!

Hiburan Mon, 3 Dec 2018

Here’s the Full List of Winners at the 2018 Melon Music Awards

There are over 30 awards given out that night!

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

‘Minta Maaf Atau…’ – Linda Rafar Mahu Saman Netizen

Saya tak pernah berasa menyesal dengan apa dibuat. Saya hanya mempertahankan hak ibu. Lagi pula, ini bukan untuk kepentingan saya seorang tetapi orang lain juga yang pernah mengalami nasib sama.

Hiburan Fri, 16 Aug 2019

Melangkaui Sempadan…Bahang ABP32 Makin Terasa!

Siapa bakal bergelar bintang paling popular tahun ini?

Cahaya Mata Thu, 20 Jul 2023

Isteri Yonnyboi Selamat Melahirkan Cahaya Mata Pertama, Diberi Nama Panggilan Kairo

Alhamdulillah congrats Yonny & Nik Nazira! Sempat tengok Barbie lagi tu

Hiburan Tue, 21 Nov 2023
Featured Fri, 16 Feb 2024