Featured By: Salma Syahbuddin July 23, 2022 @ 8:11pm

“Kami Kongsikan Berita ini Lepas Tempoh Edah Berakhir…”- Selepas 25 Tahun, Afdlin Shauki Sah Bercerai

Pengarah, pelakon dan penyanyi, Datuk Afdlin Shauki memaklumkan dia dan isterinya, Datin Maria Christina Orow Abdullah sah bercerai pada April lalu.

Perkongsian itu dibuat menerusi hantaran yang dimuat naik di Instagram milik bekas isteri beliau pada Jumaat.

Menurutnya, apa yang dikongsikan itu adalah pendapat mereka berhubung perceraian yang berlaku.

“Apa yang bekas isteri saya tulis di Instagram itu adalah selengkap-lengkapnya pandangan kami berdua mengenai isu kami.” katanya.

Malah, keputusan itu juga dibuat pada April lalu iaitu beberapa bulan sebelum ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-25.

“Keputusan itu dibuat kerana ia tidak dapat dielakkan lagi. Kami tidak melihat keputusan ini memusnahkan hubungan kami. Kami kongsikan berita ini selepas tiga bulan tempoh edah berakhir.

“Kehidupan kami masih lagi melalui haluan yang sama, melihat keluarga dan anak-anak kami membesar. Mereka mula menggalas tanggungjawab di atas bahu mereka sendiri dan pada masa sama kami bekerjasama dalam satu pasukan dan membina syarikat kami.

“Perlahan-lahan, akan ada haluan berbeza dalam kehidupan harian kami sebagaimana kami sudah putuskan mengikut kehendak masing-masing,” katanya.

 

Difahamkan, sejak pandemik Covid-19 melanda, beberapa perubahan berlaku dalam kehidupan mereka suami isteri.

“Ketika pandemik Covid-19 melanda, kehidupan saya berubah menjadi introspektif dan lebih teliti manakala kehidupannya pula berlawanan dan membabitkan banyak benda. Apabila kehidupan kembali normal tahun ini dan ada isu yang timbul, nampaknya kami tak dapat teruskan kehidupan tanpa sikap kompromi.

“Dalam erti kata lain, kami merasakan bahawa kompromi itu tidak lagi diperlukan seandainya kami sudah tidak sehaluan dan inginkan yang terbaik untuk kehidupan satu sama lain,”jelasnya.

 

Bagaimanapun, dia dan Afdlin akan tetap menyokong satu sama lain seperti sebuah pasukan.

“Saya tahu, Afdlin akan terus menyokong saya sebagai sahabat dan begitu juga saya yang akan terus menyokongnya sebagai orang yang banyak mempengaruhi kehidupan saya. Harapan saya, semoga privasi saya dan anak-anak saya dihormati,” katanya.

Untuk rekod, Afdlin dan Maria mendirikan rumah tangga pada 1997 dan dikurniakan tiga anak iaitu Mia Sara, Anais dan Ileana Matin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chrisoro (@chrisoro)

 

Sumber: Harian Metro, Instagram

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 4 Jan 2019

Tanda-Tanda Penggunaan Skrub Muka Berlebihan Yang Perlu Anda Ketahui

Menggunakan skrub merupakan rutin penjagaan muka yang berkesan untuk memastikan liang roma bersih daripada sel-sel kulit mati dan membantu kulit anda diganti dengan sel sihat. Bergantung kepada jenis kulit, anda mungkin boleh menggunakan skrub muka […]

Hiburan Fri, 10 May 2019
Hiburan Wed, 19 Dec 2018

多重身份不忘初衷是音乐!朱浩仁8年磨利刃发新辑

出道10年的朱浩仁,曾往音乐制作人、演员、主持人等多样发展;但他坦言一直没忘记自己进入娱乐圈的初衷,直呼“音乐是一个我想做到死为止的事情。”

Trending Fri, 2 Apr 2021

Siti Nurhaliza Abadikan Lagu Nostalgia Dalam ‘Legasi’

Teringat zaman kecil-kecil dulu bila mak tengah dodoi…❤

Featured Thu, 1 Sep 2022
Trending Mon, 21 May 2018
Featured Fri, 1 Mar 2019
Featured Wed, 15 Sep 2021

Kerajaan Mampu Laksanakan Tambahan Skim i-Citra RM 10,000, i-Survive RM 5,000 One Off Kepada B40 M40′

Umum maklum, kerajaan telah memperkenalkan kemudahan pengeluaran i-Citra yang berjumlah RM 5,000 one off kepada rakyat. Namun, cadangan agar kerajaan dapat menambah baik skim i-Survive membabitkan pemberian pinjaman automatik sehingga RM 5,000 kepada rakyat telah […]

Featured Tue, 18 May 2021

Semakan Dan Penebusan RM 150 E-Wallet Bermula 1 Jun 2021

Khas buat golongan belia dan pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia, anda layak untuk menerima bantuan kredit eWallet menerusi Program eBelia RM150 melalui Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA). Kerajaan memperuntukkan bantuan  sebanyak […]

Hiburan Fri, 25 Oct 2019