Gaya Hidup By: Padin October 16, 2020 @ 4:12pm

Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Selebriti popular Instagram, Faizdickie hilang lebih 25 kilogram selepas merehatkan diri selama empat bulan di laman sosial.

Faiz atau nama sebenarnya, Mohd Nasrul Faiz Abu Azal, 32, kini muncul semula di Instagram dan tampil dengan imej baharu.

Pemenang trofi Personaliti Media Sosial Popular di Anugerah Bintang Popular BH 2014 ini mengakui penampilannya yang gempal sebelum ini menjadi penyebab dia mahu mengubah fizikalnya untuk meraih kembali keyakinan diri.  

Tak ada leher!

“Di laman sosial, saya harus tampil ceria dan gembira tapi hakikatnya, dalam hati saya rasa kurang berkeyakinan. Semuanya kerana fizikal saya.

“Saya pernah menerima pelbagai komen kurang enak dan kejam seperti ‘gemuk macam b*bi’, tak ada leher dan banyak lagi. Mula-mula saya tak mahu ambil peduli tetapi lama-lama, ia meninggalkan impak ‘pedih’ dalam hati saya.

View this post on Instagram

It was never my absolute intention untuk KURUS, tetapi, I did all these for my mental health. Bila sebut pasal mental health, kau akan pikir yang teruk-teruk je macam gila lah, nak bunuh diri lah, depression lah – most of us akan terusss ke sini but for me, mental health jugak termasuk benda-benda subtle yang kau tak nampak sangat. Macam kes abang, Alhamdulillah bukanlah ke tahap depressed (depression is a very heavy word, I don’t want to use it lightly) but memang at one point abang tertekan, menjauhkan diri dari society, rase insecure and hilang keyakinan diri. All these I believe adalah indication bahawa mental health abang is messed up. I needed to be happy again. Lepas abang pikir, PERSONALLY, benda ni jadi sebab my physical. Abang tak jaga kesihatan, tak bersenam, makan over the limit and natijahnya, I gained weight. I was 105KG and it was my heaviest ever. Masa ni abang makin jadi tak happy, bila tak happy abang stress, bila stress abang makan. The cycle continues. THEN, muncul plak external factors macam permulaan video. Kutukan dan hinaan dari ntah sapa-sapa pasal saiz badan and fizikal abang. Trust me walaupun ada 10,000 komen yang murni, kau terbaca 1 komen kejam ‘GEMUK MACAM BABI’ – sentap weiii! It affected me so much. In the end, these internal and external factors ni membuatkan abang stress and very-very unhappy. TAPI, instead of berterusan gini, I decided to do something about it. Family and close friends pulak tak henti-henti bagi sokongan and in 4 months, ALHAMDULILLAH berat abang now 79KG. I’ve lost almost 25KG. Yeayy And lucky for me, bila berat abang makin turun, saiz badan makin kecik, what increases is my level of confidence and happiness! This I believe is an indication that my mental health is GETTING BETTER! Yeayyy Lastly, I just wanna dedicate this video to all of you, especially my family, bitabiti, my bffs, my Personal Trainer @boxtofit, my team at @hts.hairtransplantsolutions especially @dralynah and @fayruz_anisa and semua #villagepeople! Thank you for letting me be happy again ☺️

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on

“Sebenarnya, sebelum ini saya sendiri dah lama tak pandang cermin. Nekad ingin berubah, saya ambil kesempatan untuk berehat selama empat bulan dan kini muncul semula dengan penampilan baru.

“Saya menggunakan kaedah selamat seperti mengawal pemakanan, bersenam, melakukan banyak aktiviti fizikal dan banyak lagi. Alhamdulillah, ia menunjukkan hasil. Sebelum ini berat badan saya lebih 105 kilogram, kini berat saya 79 kilogram,” katanya.

Nak jaga kesihatan mental…

Tambah Faiz lagi, dia juga melakukan perubahan ini kerana ingin menjaga kesihatan mentalnya.

“Bila berbicara mengenai kesihatan mental, mesti akan terlintas beberapa topik mengenai depresi, kemurungan, gila, bunuh diri dan sebagainya. Bagi saya, kesihatan mental juga merangkumi perkara yang kita tidak nampak.

“Saya sendiri tidaklah mengalami tekanan yang teruk tetapi perkara-perkara kecil yang berlaku membuatkan saya menjauhkan diri, rasa tak percaya dengan diri sendiri, tak selamat serta hilang keyakinan.

“Sedikit sebanyak, ia seakan menganggu kesihatan mental saya. Saya tekad mahu berubah dan bersyukur kerana hasilnya membuatkan saya gembira. Saya kini lebih menyayangi diri sendiri dan berharap untuk terus kekal dengan gaya hidup sihat,” katanya lagi.

Mula terkenal di laman sosial semenjak tujuh tahun lalu, Faizdickie merupakan personaliti yang popular dengan video-video lawak menerusi karakter Sarabanon, Kak Leha dan Nurse Puaka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 30 Mar 2020
Hiburan Tue, 31 Jul 2018

Amar Ahyan Mengaji Untuk Adiknya

Sempat lagi Amar Ahyan meluangkan masa bersama adiknya sebelum menjalani pembedahan mata

Events Sun, 2 Dec 2018

关菊英要演陈展鹏女友?陈展鹏:等我先练好演技

关菊英和陈展鹏来马开唱!首次合作登上云顶舞台的两人,让关菊英直言希望影视上也有机会合作,且还要演对方女友,让陈展鹏听后回应“等我练好演技先吧!”

Trending Mon, 15 Feb 2021

Orang Awam Kini Boleh Mendaftar Vaksin Covid-19 Menerusi 5 Kaedah Ini

Okay gaisss, dah boleh semak apakah kaedah yang perlu dilakukan…

Trending Thu, 11 Jul 2019

没经验!女子第一次搭飞机「雀跃」走入行李输送带

日前有旅客闹出大乌龙,这名第一次搭飞机的女乘客因为不熟悉流程,竟然误把「行李输送带」当成登机入口……

Trending Fri, 20 Apr 2018

Fesyen Tudung Bawal Pocong Kini Menjadi Pilihan Hijabista. Laku Habis!

Agaknya anda berani tak cuba gaya tudung bawal pocong di pagi Syawal?

Hiburan Thu, 28 Feb 2019

‘Salah Tetap Salah’- Krisis Kakak Buat Aprena Manrose Serba Salah

Belajarlah juga untuk tidak terus menghukum. Kita semua manusia biasa…

Hiburan Thu, 6 Dec 2018

Hanya Mimpi Beri Inspirasi Buat Caliph Buskers

Selamat mendengar lagu Hanya Mimpi

Hiburan Tue, 9 Jul 2019

| Live TV