Gaya Hidup By: Padin October 16, 2020 @ 4:12pm

Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Selebriti popular Instagram, Faizdickie hilang lebih 25 kilogram selepas merehatkan diri selama empat bulan di laman sosial.

Faiz atau nama sebenarnya, Mohd Nasrul Faiz Abu Azal, 32, kini muncul semula di Instagram dan tampil dengan imej baharu.

Pemenang trofi Personaliti Media Sosial Popular di Anugerah Bintang Popular BH 2014 ini mengakui penampilannya yang gempal sebelum ini menjadi penyebab dia mahu mengubah fizikalnya untuk meraih kembali keyakinan diri.  

Tak ada leher!

“Di laman sosial, saya harus tampil ceria dan gembira tapi hakikatnya, dalam hati saya rasa kurang berkeyakinan. Semuanya kerana fizikal saya.

“Saya pernah menerima pelbagai komen kurang enak dan kejam seperti ‘gemuk macam b*bi’, tak ada leher dan banyak lagi. Mula-mula saya tak mahu ambil peduli tetapi lama-lama, ia meninggalkan impak ‘pedih’ dalam hati saya.

View this post on Instagram

It was never my absolute intention untuk KURUS, tetapi, I did all these for my mental health. Bila sebut pasal mental health, kau akan pikir yang teruk-teruk je macam gila lah, nak bunuh diri lah, depression lah – most of us akan terusss ke sini but for me, mental health jugak termasuk benda-benda subtle yang kau tak nampak sangat. Macam kes abang, Alhamdulillah bukanlah ke tahap depressed (depression is a very heavy word, I don’t want to use it lightly) but memang at one point abang tertekan, menjauhkan diri dari society, rase insecure and hilang keyakinan diri. All these I believe adalah indication bahawa mental health abang is messed up. I needed to be happy again. Lepas abang pikir, PERSONALLY, benda ni jadi sebab my physical. Abang tak jaga kesihatan, tak bersenam, makan over the limit and natijahnya, I gained weight. I was 105KG and it was my heaviest ever. Masa ni abang makin jadi tak happy, bila tak happy abang stress, bila stress abang makan. The cycle continues. THEN, muncul plak external factors macam permulaan video. Kutukan dan hinaan dari ntah sapa-sapa pasal saiz badan and fizikal abang. Trust me walaupun ada 10,000 komen yang murni, kau terbaca 1 komen kejam ‘GEMUK MACAM BABI’ – sentap weiii! It affected me so much. In the end, these internal and external factors ni membuatkan abang stress and very-very unhappy. TAPI, instead of berterusan gini, I decided to do something about it. Family and close friends pulak tak henti-henti bagi sokongan and in 4 months, ALHAMDULILLAH berat abang now 79KG. I’ve lost almost 25KG. Yeayy And lucky for me, bila berat abang makin turun, saiz badan makin kecik, what increases is my level of confidence and happiness! This I believe is an indication that my mental health is GETTING BETTER! Yeayyy Lastly, I just wanna dedicate this video to all of you, especially my family, bitabiti, my bffs, my Personal Trainer @boxtofit, my team at @hts.hairtransplantsolutions especially @dralynah and @fayruz_anisa and semua #villagepeople! Thank you for letting me be happy again ☺️

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on

“Sebenarnya, sebelum ini saya sendiri dah lama tak pandang cermin. Nekad ingin berubah, saya ambil kesempatan untuk berehat selama empat bulan dan kini muncul semula dengan penampilan baru.

“Saya menggunakan kaedah selamat seperti mengawal pemakanan, bersenam, melakukan banyak aktiviti fizikal dan banyak lagi. Alhamdulillah, ia menunjukkan hasil. Sebelum ini berat badan saya lebih 105 kilogram, kini berat saya 79 kilogram,” katanya.

Nak jaga kesihatan mental…

Tambah Faiz lagi, dia juga melakukan perubahan ini kerana ingin menjaga kesihatan mentalnya.

“Bila berbicara mengenai kesihatan mental, mesti akan terlintas beberapa topik mengenai depresi, kemurungan, gila, bunuh diri dan sebagainya. Bagi saya, kesihatan mental juga merangkumi perkara yang kita tidak nampak.

“Saya sendiri tidaklah mengalami tekanan yang teruk tetapi perkara-perkara kecil yang berlaku membuatkan saya menjauhkan diri, rasa tak percaya dengan diri sendiri, tak selamat serta hilang keyakinan.

“Sedikit sebanyak, ia seakan menganggu kesihatan mental saya. Saya tekad mahu berubah dan bersyukur kerana hasilnya membuatkan saya gembira. Saya kini lebih menyayangi diri sendiri dan berharap untuk terus kekal dengan gaya hidup sihat,” katanya lagi.

Mula terkenal di laman sosial semenjak tujuh tahun lalu, Faizdickie merupakan personaliti yang popular dengan video-video lawak menerusi karakter Sarabanon, Kak Leha dan Nurse Puaka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 18 Dec 2019

Lisa Surihani Jadikan Heliza Helmi Sebagai Inspirasi?

Kedua-duanya memang wanita hebat!

Events Fri, 2 Nov 2018

爱国演唱会RM88,888款项捐《大马希望基金》

《我爱马来西亚,同乐同庆演唱会2018》圆满举行;主办单位把筹得RM88,888款项捐予《大马希望基金》,由原产业部长郭素沁见证并接收模拟支票。

Gaya Hidup Fri, 11 May 2018

Tip Miliki Rambut Kerinting Yang Menawan, Tanpa Perlu Bimbang Lagi Masalah Rambut Kejung

Anda perlu sentiasa membelainya agar tidak kusut dan kejung!

Trending Tue, 16 Oct 2018
Hiburan Thu, 5 Sep 2019

5566《SINCE 5566》大马站巡演开票日将会额外惊喜!

亚洲天团5566《SINCE 5566》巡回演唱会-大马站9月7日开票将公布额外惊喜!

Hiburan Mon, 26 Feb 2018

Panas! Akhirnya Fathia Latiff Berubah

Isu viral yang melibatkan beliau menjadi perhatian ramai menerusi Bigo Live, isu membuka hijab dan datang lambat ke lokasi penggambaran dijadikan satu rujukan agar dirinya itu tidak mengulangi kesilapan yang sama

Hiburan Sun, 25 Mar 2018

《The Voice决战好声终极八强合辑》大马宣传行程

《The Voice决战好声终极八强合辑》强势发行!4月份八强将分别在槟城、吉隆坡以及柔佛为合辑举办宣传活动,邀您到现场见证他们的实力唱功!

Hiburan Mon, 26 Aug 2019

Siapa Yang Cemburu Dan Ugut Elizabeth Tan?

Ada orang cemburu dan mahu menyimbah asid ke muka Elizabeth Tan.

Trending Mon, 26 Oct 2020

| Live TV