Drama By: Afiqah Azizan February 14, 2023 @ 2:30pm

Kenali Ahli-Ahli ‘Rombongan Cik Kiah Ke AJL’

Filem original Tonton, ‘Rombongan Cik Kiah Ke AJL,’ membawakan telatah dan kerenah watak-watak yang pasti menggelikan hati para penonton. Pelbagai rintangan perlu ditempuhi demi menghadiri Anugerah Juara Lagu (AJL) di Axiata Arena, Kuala Lumpur.

Kenali ahli-ahli rombongan yang menceriakan perjalanan ini.

#1 Cik Kiah (Lakonan Delimawati)

Cik Kiah merupakan ketua bagi rombongan kampung untuk ke AJL. Dia telah memilih lima orang untuk dibawa ke acara berprestij itu. Ini termasuk anaknya, Ali dan bakal menantunya, Mira.

Cik Kiah mempunyai reputasi yang disegani berdasarkan pengalamannya mengendalikan rombongan yang penuh cabaran ke Sukan Komanwel dan Kelana Jaya.

#2 Mira (Lakonan Nabila Razali)

Mira adalah kekasih kepada Ali, anak teruna Cik Kiah. Perasaan cintanya terhadap teman lelakinya itu menyemarakkan rasa cemburu terhadap Pipah yang merupakan bekas kekasih Ali.

Mira juga merupakan peminat besar penyanyi Nabila Razali. Dia memberi sokongan tidak berbelah bahagi buat artis kegemarannya itu bagi AJL.

#3 Udin (Lakonan Naim Daniel)

Udin adalah musuh kepada Ali. Perkara ini tidak begitu menghairankan kerana dia merupakan bekas kekasih Mira. Udin bekerja keras untuk menambat kembali hati Mira.

Udin telah dipilih oleh Tok Ketua untuk menyertai rombongan ke AJL. Gelagat goyang badan merupakan ‘trademark’ Udin.

#4 Ali (Lakonan Ucop)

Ali merupakan anak lelaki Cik Kiah. Dia juga adalah teman lelaki Mira manakala Pipah, anak kepada Cik Embun yang merupakan kawan baik emaknya, adalah bekas kekasihnya. Ali ligat membantu Cik Kiah menguruskan rombongan ke AJL.

#5 Tok Ketua (Lakonan Ahmad Tarmimi Siregar)

Tok Ketua adalah gelaran panggilan bagi ketua kampung yang disayangi ramai ini. Tok Ketua jug menaruh perasaan terhadap Cik Kiah.

#6 Jamal (Lakonan Kazar Saisi)

Pada suatu ketika, Jamal merupakan orang kaya di kampung. Namun, dia sudah jatuh muflis. Walaupun begitu, Jamal tetap dengan lagaknya.

#7 Cik Embun (Lakonan Rozie Othman)

Cik Embun merupakan orang kanan Cik Kiah. Mereka bagai isi dengan kuku. Di mana ada Cik Kiah, di situ ada Cik Embun. Cik Embun juga membantu Cik Kiah menguruskan rombongan ke AJL.

#8 Pipah (Lakonan Natasya Mahyan)

Pipah adalah anak kepada Cik Embun. Dia masih tidak melupakan kisah cinta monyetnya sewaktu zaman persekolahan. Oleh sebab itu, Pipah bermusuhan dengan Mira kerana Ali telah meninggalkannya untuk bersama Mira.

Pipah juga terkenal dengan sikapnya yang gedik.

#9 Milah Propa (Lakonan Kiah Propa)

Milah Propa adalah salah seorang penduduk kampung yang tegar mengadu. ‘Kaki komplen’ itulah sifatnya. Dia juga merupakan seorang ‘mak cik bawang’ yang suka melaga-lagakan penduduk kampung. Wany Hasrita adalah penyanyi yang disokongnya untuk AJL.

Cerita Apa? ‘Rombongan Cik Kiah Ke AJL’
Di Mana? Strim Eksklusif di Tonton

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 16 Oct 2019
Hiburan Sun, 8 Jul 2018

Patutlah Cantik…Tya Arifin Kongsi Rahsianya!

Saya tidak malu untuk menjual jamu kerana percayakan pelbagai khasiat semula jadinya untuk wanita. Saya sendiri mengamalkan pengambilan jamu sejak dulu. Wow, patutlah Tya kekal cun walaupun dah beranak satu!

Hiburan Thu, 8 Aug 2019

‘Dia Baik Orangnya, Tindakan Mungkin Provokasi’- Namron Komen Isu Syafie Naswip

Walaupun kami tidak rapat tetapi saya percaya dia seorang yang baik akhlaknya.

Hiburan Fri, 16 Aug 2019

Melangkaui Sempadan…Bahang ABP32 Makin Terasa!

Siapa bakal bergelar bintang paling popular tahun ini?

Hiburan Wed, 27 Feb 2019

‘Kerjaya Penyanyi Jalanan Banyak Mengajar Saya…’- Maria Effendi Bakal Terbang Ke Hong Kong Wakili Malaysia Untuk HKAMF 2019

Maria yang bakal membawakan dua buah lagu iaitu Haruskah Aku dan Hurt (nyanyian asal Christina Aguilera di festival itu nanti memohon doa daripada rakyat Malaysia agar persembahannya dapat menambat hati juri.

Hiburan Wed, 20 Dec 2017

“TAK PE BASAH PUN SEBAB LAKI DIA IZINKAN” – NETIZEN KECAM VIDEO SHARIFAH SAKINAH BERPELUK DENGAN AIMAN HAKIM!

Terbaru, gandingan mereka berdua dalam sebuah drama baru telah menimbulkan kontroversi. Kisahnya bermula apabila Aiman Hakim memuat turun sebuah video yang menunjukkan adegan mereka intim berpelukan di set penggambaran.

| Live TV