Hiburan By: SGMS Enal February 10, 2018 @ 5:39am

Kongsi Manfaat Dan Kebaikan Buaian Untuk Perkembangan Bayi

Setiap anak adalah berbeza dan mempunyai keperluan sensori yang berbeza. Ada bayi yang tepuk-tepuk sikit dah tidur, malah ada bayi yang boleh tertidur dengan sendiri! Salah satu impian semua mak ayah termasuk saya. Tetapi, ada bayi yang buatlah macam-macam cara dari tepuk berjam-jam, menyanyi atau selawat, bagi puting tiruan, usap-usap kepala dan sebagainya selama berjam-jam tetapi anak tetap menangis

KEBAIKAN BUAIAN UNTUK PERKEMBANGAN BAYI

Pendapat saya, tak salah guna buaian asalkan selamat dan sentiasa dipantau kerana penggunaan buaian adalah salah satu cara untuk merangsang deria vestibular (keseimbangan dan pergerakan) yang penting untuk skil motor kasar anak. Syaratnya tak boleh OVERDOSE sahaja (Baca sampai habis). Kelebihan buaian:

1. MENENANGKAN BAYI

Dulu semasa bayi dalam rahim, 9 bulan bayi dalam kedudukan terawang-awangan. Kejap kepada di atas, kejap kepala di bawah dan berpusing sehinggalah saat bayi keluar dari rahim. Graviti di dunia nyata ini sangat berlainan bagi bayi umpama kita pergi ke planet lain, pasti kucar kacir dan ada masa rindukan graviti di bumi sebab susah nak bergerak.

Ada bayi yang cepat “move on”, keluar-keluar terus elok sahaja dapat sesuaikan diri dengan “planet” baru, ada bayi perlukan masa untuk “move on” sebab itu asyik nak berbuai macam dalam rahim ibu. Buaian memang terbukti boleh menenangkan bayi sebab mimik seakan-akan dalam rahim ibu buat bayi terkenang-kenang kenangan dengan ibu. ❤ (Rindu pula rasa)

2. DERIA PERGERAKAN DAN KESEIMBANGAN

Kedudukan berbuai tak kiralah dengan menggunakan buaian tradisional ataupun buaian moden boleh memberikan bayi perasaan bergerak dan belajar untuk imbangkan badan setiap kali buaian bergerak.

3. PERKEMBANGAN MOTOR KASAR

Kalau nak tahu, sebenarnya sejarah buaian gantung menggunakan kain sarong adalah berasal dari nenek moyang kita (South East Asia) dan memang terbukti berkesan boleh membantu menenangkan bayi dan bagus untuk merangsang perkembangan motor kasar.

Kini di barat pun dah banyak guna buaian untuk menenangkan bayi, sebab itu sekarang ada banyak produk buaian seperti rocker, bouncer dan sebagainya di pasaran antarabangsa. Jangan terkejut jika saya kata, buaian juga adalah salah satu alat terapi untuk anak mempunyai masalah perkembangan kanak-kanak (Rugi dulu nenek moyang kita tak “patent”kan )

Tetapi masalah yang timbul sekarang bila banyak penyalahgunaan buaian. Lepas itu nak kata

“Orang dulu ok je semua anak-anak guna buaian, jadi orang jugak. Sekarang ini semua benda tak boleh sebab ikut barat sangat”

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Wed, 17 Apr 2019

Lagu Cinta Kita Kini Di Youtube!

Korang nak tengok bagaimana agaknya peserta ini memilih pasangan mereka? Saksikan Lagu Cinta kita hanya di Youtube

Hiburan Thu, 28 Jun 2018

Hampir Berputus Asa Soal Jodoh, Zulin Aziz Temui Cinta Baharu

Beliau memilih untuk merahsiakan identiti kekasihnya itu kerana kegagalan lalu mengajar beliau untuk jadi lebih matang dalam membuat sebarang keputusan kelak

Hiburan Wed, 15 Jan 2020

Bella Hanya Ingin Bahagia…

Pelakon dan penyanyi Bella Astillah mencuri perhatian ramai apabila meluahkan perasaannya menerusi satu ciapan di akaun Twitter miliknya.  Mungkin Bella sedang memikirkan masa depannya apabila melontarkan satu soalan ringkas mengenai kebahagiaan.  “Aku tertanya-tanya, adakah aku […]

Hiburan Sat, 23 Nov 2019

Alhamdulillah…Haqiem Rusli Bawa Keluarga Tunai Umrah 28 November Ini

Alhamdulillah… Semoga semua urusan dipermudahkan buat Haqiem & keluarga.

Hiburan Thu, 12 Dec 2019

Taylor Swift Revealed That She Didn’t Have Much Support From Pop “Community” When She First Started

Girls compete with each other, women empower one another. WE STAN! 

Hiburan Thu, 1 Nov 2018

Transformasi Wajah Jadi Bualan Netizen, Apa Komen Alif Satar?

Agak-agak korang setuju tak dengan apa yang ditulis netizen? Betul ke duit boleh ubah segalanya?

Hiburan Tue, 23 Jul 2019

Nak Tengok Payudara Fatin Afeefa, Lelaki Pervert Siap Bagi Salam

Makin teruk manusia sekarang kan? Namun netizen menyifatkan individu yang menghantar mesej terbabit adalah seorang yang pervert!

Hiburan Wed, 6 Mar 2019

Mungkin Bersatu Jika Ada Jodoh

Jika jodoh tidak ke mana. Hanya itu jawapan paling ikhlas yang dapat saya berikan.

Hiburan Wed, 11 Apr 2018

Ini Janji Mark Zuckerberg, Facebook Lakukan Proses ‘Pembersihan’

Zuckerberg berkata Facebook telah mengupah ramai lagi penurut bahasa Myanmar untuk menyingkirkan kandungan yang membawa ancaman.

Hiburan Thu, 17 Oct 2019

Sharifah Amani Dedah Pengalaman Berlakon?

Ada juga ye yang macam tu?

| Live TV