Featured By: Fatin Nurain October 4, 2022 @ 1:43pm

Kongsi Momen Awal Penghijrahan, Nora Ariffin Titip Pesanan Buat Individu Yang Sedang Berhijrah

Penyanyi Datuk Nora Ariffin berkongsi momen awal penghijrahannya dan menitip pesanan kepada mereka yang sedang belajar istiqamah ketika berhijrah.

Menerusi perkongsian di Instagram, Nora menyatakan arwah suaminya, Johan Nawawi sering berpesan untuk tidak tergopoh-gapah dalam berhijrah.

“Masa saya mula-mula berhijrah dulu, arwah selalu berpesan. Hijrah ibarat mendaki bukit atau naik tangga, kalau kita naik terlalu laju, terlalu tergopoh-gapah, kita akan easily terjatuh & sakit. Bila sakit kita akan give up dan akan berhenti disitu.

“Makanya kita kena naik slow- slow, mendaki perlahan-lahan, bila penat, berehat seketika dan sambung lagi. Lama-lama kita akan sampai kemuncak dengan penuh ketenangan dan pengajaran disepanjang perjalanan.

“The best view is from the hardest climb. Dari situ kita dapat lihat the best view. Kita akan dapat melihat dan memahami kepayahan mereka, orang lain yang mendaki seperti kita,” tulisnya.

Nora juga turut menitipkan pesanan dan kata-kata semangat buat rakan-rakannya yang sedang berhijrah agar kekal istiqamah.

“Kepada sahabat-sahabat yang ngin berhijrah dan sedang bertarung dalam penghijrahan. I know it’s not that easy. Its very challenging. Teruskan. Don’t give up.

“Kalau kita tersasar, segera buat ‘u turn’. Istiqamah, In Shaa Allah bila kita buat sesuatu niat ‘purely’ kerana Allah SWT.

“In Shaa Allah, akan dipermudahkan. Dalam susah pasti ada senang. At the end, Allah tidak melihat pakaian atau ijazah kita tapi pengakhiran kita, ‘hati’ dan amalan kita. Wallahuallam,” jelasnya.

Dalam perkongsian itu juga, Nora sempat menasihatkan orang ramai untuk menghormati serta tidak memperlekehkan individu yang sedang berhijrah dan istiqamah.

“Saya menyeru kepada orang-orang yang banyak ilmu, warak, alim agar jangan memandang hina, rendah, melabel ‘jahil’, perlekehkan orang-orang yang berhijrah. Berilah ilmu, nasihat yang penuh hikmah dan kasih kerana Allah SWT,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DATUK NORA ARIFFIN (@itsnoraariffin)

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 8 Nov 2018

Pengarah TUJUH Kecewa Dengan Salah Seorang Pelakonnya?

Alamak…kenapa agaknya pelakon wanita itu tak muncul di majlis pelancaran Tujuh ya?

Featured Mon, 7 Nov 2022

[VIDEO] Tak Tertekan Soal Jodoh, Elfaeza Ul Haq Syukur Dihindari Maksiat – “Saya Tak Gemar Lelaki Suka Saya..”

Elfaeza tenang belum bertemu jodoh meskipun usia menghampiri 40 tahun ❤️

Trending Thu, 5 Nov 2020
Hiburan Thu, 25 Jul 2019
Featured Thu, 8 Apr 2021

“Mak Tiri Tak Tahu Hukum Hakam Ke?” – Nak Kahwin Anak Tiri Sendiri, Tak Sempurna Mencintaimu Buat Ramai Sakit Hati

Sejak akhir akhir ini, Drama Tak Sempurna Mencintaimu sering kali menjadi perdebatan di kalangan penonton di media sosial. Sebaik sahaja drama ini bersiaran, laman media sosial akan dipenuhi dengan pelbagai komen daripada para penonton yang

Trending Mon, 30 Apr 2018

Jatuh Tersungkur, As’ad Motawh Ucap Terima Kasih Kepada Alif Satar Kerana Sikap Budiman Alif

Ketika dia terseliuh dan jatuh terjelepuk, hanya penyanyi Alif Satar saja yang menunjukkan kesungguhan untuk membantu sedangkan lebih 10 artis berada diatas pentas sekadar melihat kejadian itu selain terpinga-pinga.

Alif Bukan saja berusaha membantu mengangkat As’Ad tetapi juga meminta penonton menghulurkan kerusi bahkan memapahnya keluar dari runway.

Trending Mon, 7 May 2018

Snapchat ‘Turun Padang’ Banteras Salah Guna Media Sosial!

Ini bermakna Snapchat bakal menyertai aplikasi lain seperti Instagram dan rangkaian sosial Google+ serta laman sosial pelopor dalam kumpulan itu iaitu YouTube, Microsoft, Twitter dan Facebook dalam ‘kod tata laku’ untuk melihat kandungan yang mencurigakan dalam masa 24 jam dan mengeluarkannya.

| Live TV