Hiburan By: Aqilah Paharuzi June 26, 2024 @ 3:35pm

Kongsi Tanda-Tanda Autisme Anak Sejak Umur Setahun Lima Bulan, Shila Amzah Syukur Ubai Mainkan Peranan Sebagai Bapa Dengan Baik

Penyanyi, Shila Amzah berkongsi antara tanda awal autisme yang ditunjukkan oleh anak sulungnya, Seth Uwais ketika dia berusia setahun lima bulan.

Menerusi perkongsian di Instagram, Shila berkata tanda tersebut termasuklah tidak pandai bercakap, kurang bertentang mata, memilih makanan dan meltdown.

“Seth tak ada atau kurang eye contact, suka main seorang diri, tiada perkataan contohnya mama, makan, susu.

“Tak pandai guna jari tunjuk, dia akan ‘hand leading’, bila mahukan sesuatu. Contohnya bila nak susu, dia tarik tangan kita untuk abil botol susu dia.

“Tantrum dan meltdown, guling-guling atas lantai bila tak dapat something. Sensory issues, tak suka potong rambut, potong kuku, pihak benda bertekstur, pegang benda melekit.

“Memilih makanan, masa ni Seth cuma suka makanan bergoreng sahaja. Tak makan aik krim, bubur dan sup,” katanya menjawab persoalan netizen di pautan Ask Me A Question Instagram.

Shila Amzah

Dalam masa sama, Shila berkata dia tidak mempunyai kekuatan untuk menghantar anaknya ke terapi ketika anaknya menunjukkan ciri-ciri tersebut kerana sedang berlawan perasaan dengan kes penceraiannya.

“Dia ada semua ciri-ciri tetapi masa tu saya tak ada sokongan untuk melalui semua itu sendirian. Saya tunggu sehingga kes cerai saya selesai.

“Sejujurnya saya tak kuat nak hadapi semua ni, sebaliknya saya beli sensory toys untuk Seth dan ajar dia sendiri. Dalam masa yang sama, saya juga tengah berlawan dengan masalah mental saya.

“Ketika Seth berumur tiga tahun setengah, dia mula cakap ayat pertama dia.. Jantung saya berhenti seketika. Sejak dari itu saya sedar betapa pentingnya persekitaran positif untuk anak-anak. Bila keadaan selamat, dia akhirnya bercakap,” ujarnya.

Shila Amzah

Pelantun lagu Tiada Dirimu ini meluahkan rasa syukur setelah berjumpa dengan suaminya, personaliti media sosial, Ubaidillah MZ yang banyak membantu Seth dalam pelbagai perkara.

“Kemudian saya berjumpa suami saya, Ubai. Dia banyak tunjuk dan ajar Seth banyak perkara baru yang sepatutnya diajar oleh seorang bapa.

Tak ada perkara yang triggered kami, cuma mahukan kepastian dan salurkan pendidikan yang betul kepada Seth. Itu sahaja, semuanya demi kasih dan sayang,” katanya lagi.

Sebelum ini, Shila mendedahkan anaknya, Seth Uwais disahkan autism tahap satu setelah mendapat kepastian daripada pihak Hospital.

Artikel Berkaitan: Reda Seth Uwais Disahkan Autism Tahap Satu, Shila Amzah & Ubai Teruskan Rawatan Untuk Anak

Artikel Berkaitan: Shila Amzah Nafi Terlibat Dalam Aktiviti ‘Trading’ – “Tak Ada Masuk Duit Mana-Mana Lepas Tu Tiba-Tiba Kaya”

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 12 Sep 2022
Contest Fri, 30 Aug 2019

xtra好康头 | 送你韩国男团 NU’EST《Segno》吉隆坡演唱会入门票

xtra好康头 送你韩国男团 NU’EST《Segno》吉隆坡演唱会入门票,让你见证5子的现场魅力!

Hiburan Thu, 4 Jan 2018

Sebuah Keluarga Ambil Masa 6 Bulan Untuk Kurus

Sebuah Keluarga Ambil Masa 6 Bulan Untuk Kurus Dan Hasilnya Amat Menakjubkan

Trending Wed, 2 Jun 2021
Trending Mon, 20 Apr 2020

Kes Kluster Baru Ditemui Membabitkan 43 Orang Pelajar Malaysia Di Indonesia

Temboro,Indonesia telah diisytiharkan sebagai zon merah..

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Iqram Dinzly Kembali Normal

Iqram Dinzly sudah kembali normal seperti manusia biasa setelah dilanda pelbagai kontroversi ke atas dirinya.

Trending Tue, 14 Apr 2020
Featured Wed, 5 Jul 2023