Featured By: Fatin Nurain December 19, 2022 @ 3:03pm

Lancar Single Bahasa Melayu Pertama, Balan Kash Tampil Dengan Lagu Terima Kasih Gandingan Bersama Hazama

Penyanyi Rap Balan Kash tampil melancarkan single pertamanya dalam Bahasa Melayu yang berjudul Terima Kasih, gandingan bersama penyanyi rock terkenal, Hazama.

Selepas berjaya menembusi pasaran Kollywood dan dunia hiburan Tamil, Balan menganggap lagu dihasilkan oleh syarikat Cendana dan My Creative ini mampu memberi peluang baru buatnya dalam industri muzik tanah air.

Menurut Balan, lagu ini telah dihasilkan bersama Mambang dan Navin ‘Navigator’ Kumar sewaktu pandemik serta memberikan refleksi yang jujur dan nyata tentang kehidupannya.

“Bagi saya, makna lagu ini lebih besar daripada perkataan Terima Kasih itu sendiri. Lagu ini menyedarkan saya, bagaimana rasa syukur itu mampu memberikan semangat untuk terus memulakan hari dan menerima apa sahaja yang terjadi, sama ada yang baik, yang buruk, yang tinggi atau yang rendah.

“Rasa tenang ini boleh hadir dengan mudah apabila kita sering bersyukur untuk setiap perkara,” katanya.

Dalam pada itu, Hazama turut menyatakan dirinya amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan Balan yang mempunyai nama besar dalam industri muzik Tamil.

Bahkan, Hazama turut meluahkan rasa kagumnya dengan semangat Balan yang mahu mengetengahkan Bahasa Melayu dalam karyanya.

“Saya sudah lama mengikuti bakat Balan dan karya-karya hebatnya sepanjang kariernya. Saya teruja apabila diberikan peluang untuk bekerjasama dengan nama besar daripada industri muzik Tamil.

“Sebenarnya, banyak bakat-bakat tempatan yang kurang menerima perhatian daripada media dan orang ramai kerana mereka tidak menyanyi dan melakukan persembahan dalam Bahasa Melayu.

“Namun, kita semua adalah rakyat Malaysia dan saya mengharapkan kerjasama merentasi bahasa ini dapat diteruskan lagi,” katanya

Untuk makluman, Balan merupakan nama yang tidak asing lagi dalam industri muzik Malaysia sebagai seorang pemuzik rap berbakat yang serba boleh serta mampu menguasai tiga bahasa.

Setakat ini, lagu Terima Kasih ini telah dilancarkan oleh Believe Music di semua platform penstriman digital pada 16 Disember lalu.

Malah, muzik video lagu tersebut pula bakal dilancarkan di Youtube label muzik Balan sendiri, Third Eye Music, pada 20 Disember ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 3 Jul 2022

Tampil Lakonan Mantap Adi Putra, Sophia Albarakbah, Wan Hanafi Su & Ramai Lagi, ‘Jerangkung Dalam Almari’ Dedah Kisah Syirik

Walaupun filem ini bergenre seram, mesej kekeluargaan ialah tunjang kepada jalan ceritanya.

Hiburan Fri, 22 Nov 2019
Hiburan Fri, 10 Aug 2018

Azhar Sulaiman ‘Tegur’ Pelakon Suka Memilih

Jangan rasa industri seni di Malaysia macam di Hollywood walhal tidak. Ramai yang berada dalam bidang ini suka berangan.

Hiburan Mon, 19 Nov 2018

项婕如、蔡凡熙及张立昂11月21日来马!

配合《有五个姐姐的我就注定要单身了啊!》即将上映!演员项婕如、蔡凡熙及张立昂11月21日来马,展开一连三天的宣传活动。

Featured Fri, 5 Aug 2022
Featured Fri, 28 Feb 2020

| Live TV