Featured By: Atiqah Johari February 16, 2023 @ 5:12pm

Mengisahkan Tentang Perjuangan Imam, M. Nasir Bintangi Filem Adaptasi Novel Sasterawan Negara

Pengarah, Mior Hashim Manap menghasilkan filem ‘Imam’ yang diadaptasi daripada novel karya Sasterawan Negara, Allahyarham Datuk Abdullah Hussain.

Syarikat produksi Al-Kahfi itu tertarik mengadaptasi novel ke layar perak kerana ia merupakan sebuah karya yang cukup baik.

“Sewaktu saya membaca novel ini sekitar tahun 2013, saya tertarik dengan pemikiran yang dibawa oleh Abdullah sehingga ia menjentik hati saya untuk menghasilkan filem ‘Imam’.

“Ia berlatarkan tahun 1983 dan antara intipati menarik dalam novel ini apabila menggambarkan orang Melayu ketika itu cenderung kafir-mengkafir, selain peranan masjid yang hanya digunakan untuk solat, sedangkan banyak fungsinya yang lain,” katanya.

‘Imam’ yang menceritakan tentang perjuangan seorang imam iaitu Haji Mihad (Datuk M.Nasir) yang ingin membawa pembaharuan di kampungnya sendiri.

Namun begitu, perjuangannya itu mendapat bantahan daripada sebahagian penduduk kampung yang seagama dan sebangsa malah daripada saudara-maranya sendiri.

Malah, Haji Mihad juga didakwa membawa ajaran baharu yang agak asing bagi kampung itu sehingga mendapat perhatian pihak Majlis Agama.

Lebih menarik, ‘Imam’ menampilkan barisan pelakon-pelakon hebat seperti Datuk M.Nasir, Faizal Hussein, Vanida Imran, Natasha Charmain dan ramai lagi.

Penggambaran yang dilakukan sekitar Januari 2022 di beberapa buah lokasi seperti Lenggong dan Malim Nawar, Perak serta Kuala Tahan, Jerantut, Pahang.

Kata Mior, filem ini tidak mengubah karya asal daripada novel walaupun mengakui bahawa agak sukar untuk mengadaptasi keseluruhan novel yang memiliki 705 halaman.

“Untuk filem ini, saya lebih banyak menumpukan kepada konflik yang berlaku antara watak Haji Mihad (M. Nasir) dan Haji Syamsuri (Faizal Hussein).

“Bagi saya, Imam adalah sebuah novel yang hebat, termasuklah Abdullah sendiri selaku pengarangnya,” jelasnya.

Mior juga berkongsi cabaran yang dihadapi ketika menghasilkan filem adaptasi ini iaitu berlaku empat kali rombakan skrip bermula tahun 2013 (draf pertama), 2016 (draf kedua dan ketiga) serta 2021 (draf keempat).

“Semasa skrip ini siap pada peringkat awal sekitar tahun 2013, saya sukar mencari penerbit yang berminat dan setelah itu saya mendiamkan diri sekitar 2016.

“Kemudian saya perkemaskan skrip Imam, tetapi masih sukar mendapatkan penerbit yang berminat. Akhirnya tiga tahun lepas saya ambil keputusan untuk menjadi penerbit dan bersyukur kerana usaha saya ini disokong oleh FINAS,” ujarnya.

Sehubungan itu, Mior berharap agar filem ‘Imam’ mendapat sambutan baik masyarakat, apatah lagi novel ‘Imam’ itu sendiri pernah dinobatkan sebagai pemenang pertama Hadia Novel Nasional Utusan Melayu Public Bank Utusan Publication And Distributors 1992/1994.

Filem ‘Imam’ akan ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 2 Mac 2023.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 5 Jun 2022
Hiburan Wed, 24 Jul 2019

PU Riz Dah Ada ‘Teman’ Baharu?

Pada masa sama, saya juga kena utamakan tanggungjawab untuk perniagaan restoran.

Trending Wed, 20 Dec 2017

Bapa Pelajar DiTampar Tak Muncul Di Siang Media

Mengubah fikiran kerana keluarganya masih lagi tertekan dengan keadaan semasa antara sebab kenapa bapa tidak muncul di sidang media hari ini

Hiburan Thu, 23 May 2019

Anak Sharnaaz Ahmad Selamat Jalani Pembedahan

Terima kasih kepada semua yang mendoakan. Terima kasih semoga Allah balas dengan beribu kebaikan dan pahala buat anda semua.

Events Thu, 2 May 2019

Over 2,300 Runners Thronged the National Geographic Earth Day Run 2019 Finish Line

In conjunction with International Earth Day, the run celebrated the on going
efforts by National Geographic and its partners to promote environmental awareness.

Hiburan Sat, 22 Sep 2018

Gandingan Mantap Henry Golding Dan Emilia Clarke Dalam…

Selepas Crazy Rich Asian, beliau sekali lagi akan bergadingan dengan watak utama drama bersiri Games Of Thrones

Featured Fri, 23 Dec 2022

Ketuai Misi Bantuan Banjir Guna Raptor F-150, Wak Doyok Utamakan Kebajikan Mereka Yang Memerlukan

Usahawan dan ikon fesyen, Wak Doyok tidak ketinggalan menghulurkan bantuan di Pantai Timur ketika bencana banjir sedang melanda kawasan terbabit. @wakdoyok8055 Saya sebagai Prisident Persatuan Bakti Kasih Malaysia . Mengetuai misi bantuan banjir. Semoga perjalanan […]

Trending Mon, 30 Apr 2018

Aiskrim ‘Perisa’ Tikus? Lihat Apa Wanita Ini Lakukan…

Bukan auta tapi insiden ini benar-benar terjadi di bandar Jiangsu Huaian apabila seorang wanita tergigit ekor tikus yang tersekat di dalam aiskrim. Euwwwww!

Featured Thu, 23 Feb 2023

Individu Dakwa Mata Bella Astilah Bengkak, Ramai Tampil Backup – “Itu Bayang!”

Perasaan korang je kot tu. Cantik Bella walaupun tanpa makeup 🤩 Moga Bella sentiasa dibawah perlindunganNya