Featured By: Atiqah Johari February 16, 2023 @ 5:12pm

Mengisahkan Tentang Perjuangan Imam, M. Nasir Bintangi Filem Adaptasi Novel Sasterawan Negara

Pengarah, Mior Hashim Manap menghasilkan filem ‘Imam’ yang diadaptasi daripada novel karya Sasterawan Negara, Allahyarham Datuk Abdullah Hussain.

Syarikat produksi Al-Kahfi itu tertarik mengadaptasi novel ke layar perak kerana ia merupakan sebuah karya yang cukup baik.

“Sewaktu saya membaca novel ini sekitar tahun 2013, saya tertarik dengan pemikiran yang dibawa oleh Abdullah sehingga ia menjentik hati saya untuk menghasilkan filem ‘Imam’.

“Ia berlatarkan tahun 1983 dan antara intipati menarik dalam novel ini apabila menggambarkan orang Melayu ketika itu cenderung kafir-mengkafir, selain peranan masjid yang hanya digunakan untuk solat, sedangkan banyak fungsinya yang lain,” katanya.

‘Imam’ yang menceritakan tentang perjuangan seorang imam iaitu Haji Mihad (Datuk M.Nasir) yang ingin membawa pembaharuan di kampungnya sendiri.

Namun begitu, perjuangannya itu mendapat bantahan daripada sebahagian penduduk kampung yang seagama dan sebangsa malah daripada saudara-maranya sendiri.

Malah, Haji Mihad juga didakwa membawa ajaran baharu yang agak asing bagi kampung itu sehingga mendapat perhatian pihak Majlis Agama.

Lebih menarik, ‘Imam’ menampilkan barisan pelakon-pelakon hebat seperti Datuk M.Nasir, Faizal Hussein, Vanida Imran, Natasha Charmain dan ramai lagi.

Penggambaran yang dilakukan sekitar Januari 2022 di beberapa buah lokasi seperti Lenggong dan Malim Nawar, Perak serta Kuala Tahan, Jerantut, Pahang.

Kata Mior, filem ini tidak mengubah karya asal daripada novel walaupun mengakui bahawa agak sukar untuk mengadaptasi keseluruhan novel yang memiliki 705 halaman.

“Untuk filem ini, saya lebih banyak menumpukan kepada konflik yang berlaku antara watak Haji Mihad (M. Nasir) dan Haji Syamsuri (Faizal Hussein).

“Bagi saya, Imam adalah sebuah novel yang hebat, termasuklah Abdullah sendiri selaku pengarangnya,” jelasnya.

Mior juga berkongsi cabaran yang dihadapi ketika menghasilkan filem adaptasi ini iaitu berlaku empat kali rombakan skrip bermula tahun 2013 (draf pertama), 2016 (draf kedua dan ketiga) serta 2021 (draf keempat).

“Semasa skrip ini siap pada peringkat awal sekitar tahun 2013, saya sukar mencari penerbit yang berminat dan setelah itu saya mendiamkan diri sekitar 2016.

“Kemudian saya perkemaskan skrip Imam, tetapi masih sukar mendapatkan penerbit yang berminat. Akhirnya tiga tahun lepas saya ambil keputusan untuk menjadi penerbit dan bersyukur kerana usaha saya ini disokong oleh FINAS,” ujarnya.

Sehubungan itu, Mior berharap agar filem ‘Imam’ mendapat sambutan baik masyarakat, apatah lagi novel ‘Imam’ itu sendiri pernah dinobatkan sebagai pemenang pertama Hadia Novel Nasional Utusan Melayu Public Bank Utusan Publication And Distributors 1992/1994.

Filem ‘Imam’ akan ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 2 Mac 2023.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 13 Feb 2023
Hiburan Tue, 17 Aug 2021

Malaysia Di Hatiku Satukan Yonnyboii, Kmy Kmo, Luca Sickta & Tabby

Empat bintang baru yang sedang meningkat naik, Kmy Kmo, Luca Sickta, Yonnyboii dan anggota Dolla, Tabby bersatu menghadiahkan sebuah karya patriotik segar sekali gus menyuntik semangat kekitaan menerusi lagu Malaysia Di Hatiku. Lagu terbitan Universal

Hiburan Wed, 22 Nov 2017

GWYNETH PALTROW AND GLEE CREATOR ENGAGED

Gwyneth herself has admitted to being superb at being a mother among many other things. But, if there’s one thing that she’s highly vulnerable to is romantic relationships.

Hiburan Sat, 25 May 2019

Lepas Berjaya Dengan Tudung, Neelofa Buka Kafe Signature Pula!

Pembukaan cawangan terbaharu berkonsepkan kafe tersebut dijangka dilancarkan pada hujung tahun ini.

Featured Tue, 10 Jan 2023

Netizen Tanya Bila Nak Kahwin 2… Respons Isteri Aliff Syukri Buat Ramai Setuju – “Pindahkan Semua Aset Dulu…”

Usahawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri sering berkongsi momen dan gelagat lucu bersama dengan keluarganya sehingga berjaya mencuri perhatian ramai. Susulan isu panas berkahwin dua sedang hangat diperkatakan, Aliff turut terkena tempias yang disoal

Featured Wed, 25 Sep 2019

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pakai korset beriya, makan tak dijaga macam nak kurus tu sis?

Trending Wed, 27 Jan 2021
Trending Sun, 20 Dec 2020
Hiburan Wed, 15 Aug 2018

Alahai…Selena Gomez Masih Belum Move On?

Menurut portal berkenaan, penyanyi lagu Wolves ini berharap perkahwinan itu tidak akan menjadi kenyataan.

| Live TV