Hiburan By: SGMS Faida November 28, 2018 @ 6:44pm

Ramai Penduduk Indonesia Belajar Bahasa Isyarat Lepas Tonton Muzik Video DIA

Penyanyi terkenal Indonesia Anji meluahkan rasa syukur apabila muzik video Dia sudah mencecah lebih 100 juta tontonan.

Anji yang kini berada di Malaysia mempromosikan muzik video Dia versi karaoke turut berkongsi rahsia di sebalik kejayaannya itu.

“ Sejak dilancarkan, muzik video Dia mendapat respon begitu baik sekali. Bukan hanya di Indonesia sahaja malah di negara lain termasuk Malaysia.

“ Saya anggap yang diketengahkan dalam muzik video ini antara faktor utama ia menjadi tarikan ramai,” katanya ketika ditemui di majlis pra-tonton muzik video Dia di Red Box Pavilion, hari ini.

Kata penyanyi berusia 40 tahun itu, sejak muzik video dilancarkan, kesedaran tentang komuniti masalah pendengaran di Republik berkenaan.

“ Jika anda tonton muzik video Dia, kamu dapat lihat seorang wanita yang kurang upaya bukan dari segi fizikal tetapi tidak mampu bertutur dan mendengar dengan sempurna.

“ Jujur selepas video ini dimuatnaik di laman Youtube sejak dua tahun lalu, ia banyak memberi impak kepada masyarakat di Indonesia.

“ Timbul kesedaran dalam kalangan masyarakat di sana untuk terus memberi perhatian kepada golongan ini. Ramai penduduk di Indonesia sudah mula belajar bahasa isyarat. Iya, nama juga manusia… harus saling memahami dan membantu yang lain,” katanya.

Akui Anji, dia turut mengikuti kelas belajar bahasa isyarat selama beberapa bulan untuk mendalami golongan bisu dan pekak.

“ Misi saya adalah untuk terus memperkasakan komuniti mereka agar mereka tida berasa tersisih bila berada dalam kelompok normal.

“ Untuk pelan muzik video seterusnya, saya juga mungkin angkat mesej sebegini. Paling utama, harus selitkan unsur motivasi dalam muzik video akan datang,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 2 Jun 2018

Muzik Video ‘Lavida Raya’ Dapat Sentuhan Anak

Kos pembikinan muzik video singlenya itu tidak terlalu mahal berbanding I Am Me. Penggambaran dilakukan dia rumah sendiri dan saya menggunakan penari daripada kalangan rakan-rakan sendiri termasuk dua anak saya iaitu Cik B dan Kacak sebagai watak utama. Cayalah!

Hiburan Fri, 26 Jan 2018

陶晶莹素颜照让网友看傻了!

最近有网友滑手机时,看到一张单眼皮正妹照讨拍文,想放大细看,惊觉原来照片中的,是陶晶莹本人!陶子这张照片在脸书PO出后,因小女人样十足,即使素颜看上去也如高中生般清纯可爱,和平日女强人形象落差太大,让众人看傻了眼。

Featured Mon, 15 Jul 2024
Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Salman Khan Ke Penjara Lima Tahun

Salman didapati membunuh dua haiwan spesies terancam itu pada September 1998 di Kankani, Jodhpur ketika penggambaran filem Hum Saath Saath Hain.

Featured Fri, 27 Oct 2023
Hiburan Thu, 12 Sep 2019
Filem Fri, 2 Jun 2023
Trending Hari Ini Tue, 28 Apr 2020