Events By: Salma Syahbuddin April 4, 2022 @ 3:12pm

Naz Carpentry Saman Awal Ashaari: Perbicaraan Kes Langgar Kontrak Bermula Hari Ini

Susulan kes perbicaraan melanggar kontrak melibatkan pengacara popular, Awal Ashaari sejak 2021, pihak Naz Carpentry hari ini mengumumkan bahawa perbicaraan kes akan berlangsung selama tiga hari bermula hari ini.

Ia merupakan saman sivil kedua selepas Awal disaman kerana didakwa memfitnah Naz Carpentry yang sebelum ini pernah memaklumkan bahawa, syarikat tersebut terbuka untuk menyelesaikan krisis tersebut melalui mediasi seperti yang dipohon oleh pihak defenden.

Difahamkan, saksi-saksi plaintif dari Naz Carpentry akan memberikan keterangan diikuti dengan defenden, Awal Ashaari bagi perbicaraan kes yang dijalankan melalui atas talian di firma guaman Hafarizam, Wan & Aisha Mubarak hari ini.

Menurut Pengurus Krisis dan Jurucakap Naz Carpentry, Saiful Ridzuan dari firma Saiful Ridzuan Public Relation and Communications mengesahkan, perbicaraan kes saman sivil itu bermula pagi tadi dan akan berjalan selama tiga hari.

“Setelah berbincang dengan barisan peguam dan mendengar pendapat mereka, Naz Carpentry membuat keputusan untuk melalui proses perbicaraan bagi menyelesaikan krisis yang dihadapi,” katanya.

Sementara itu, saman yang difailkan oleh plaintif pada Februari tahun lepas mendakwa defendan, Awal Ashaari atau nama sebenarnya, Ahmad Awaluddin, 41, telah melanggar kontrak dengan memberhentikan Naz Carpentry daripada meneruskan kerja pengubahsuaian di premis baharu nya.

Dan ini sekaligus memungkiri perjanjian yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Oleh itu, plaintif  dalam samannya, menuntut lebih dari RM300,000 dibayar oleh defendan termasuk bagi baki bayaran untuk kerja-kerja pengubahsuaian yang telah disiapkan, pembayaran balik jumlah tajaan yang sepatutnya ditaja melalui pengiklanan dan promosi perniagaan di laman media sosial serta baki jumlah keseluruhan yang masih belum dijelaskan termasuklah kos upah kerja tambahan dan kos-kos lain.

Naz Carpentry juga menuntut deklarasi bahawa defendan tidak layak untuk menuntut pembayaran balik wang pendahuluan berjumlah RM100,000 yang dibayar kepada syarikat tersebut bagi memulakan kerja.

Peguam utama Naz Carpentry, Nurul Hafidzah Hassan berkata pihak plaintif akan memanggil seramai dua saksi dan pihak defendan hanya mengemukakan seorang saksi iaitu Awal Ashaari sendiri bagi memberi keterangan semasa kes berlangsung.

“Kedua-dua pihak tidak mencapai persetujuan semasa proses mediasi yang dicadangkan oleh pihak defendan sebelum ini maka barisan peguam kepada pihak plaintif akan memberikan yang terbaik bagi membela nasib anak guam semasa perbicaraan,” jelasnya.

Sebelum itu, pada November 2020, Naz Carpentry menyaman Awal Ashaari dan dua defendan yang lain setelah mendakwa pengacara televisyen tersebut mengeluarkan kenyataan fitnah, melakukan pembulian siber dan ugutan undang-undang tanpa henti melalui akaun media sosial beliau.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 2 May 2020

Peperangan COVID-19 masih belum berakhir

SOP lebih ketat ketika PKPB

Featured Tue, 13 Apr 2021

Khai Bahar Mahu Peminat Mengingati Kematian Menerusi Damba Ketenangan

Penyanyi, Khai Bahar kini tampil berbeza dengan album terbaru berjudul Damba Keterangan menerusi trak Perpisahan. Damba ketenangan turut memuatkan lima alunan zikir lain seperti seperti Hasbi Rabbi Wa Nabiy, Astagfirullah, Hasbunallah, La Ilaha Illallah dan […]

Trending Wed, 6 Oct 2021

Julung Kali Diadakan, Undian Anugerah Drama Sangat Kini Bermula!

TV3 bakal melangsungkan Anugerah Drama Sangat (ADS) khusus buat peminat drama Malaysia pada bulan Disember nanti! Buat julung kalinya, ADS diadakan sebagai sebuah anugerah berprestij untuk meraikan setiap keringat dan tulang belakang industri hiburan kita. […]

Hiburan Tue, 27 Nov 2018

Tersingkir DAA 4, Fauziah Gambus Mengaku Sudah Jatuh Cinta?

Menerusi laman Instagram Fauziah, penyanyi berusia 30 tahun ini mengucapkan terima kasih kepada stesen televisyen Indosiar yang memberinya peluang untuk menyerlahkan bakat di sana.

Events Tue, 17 Sep 2019

19位歌手轮翻献唱!齐聚3大种族以音乐献爱心

齐聚3大种族力量,19位歌手轮翻献唱,以音乐为原住民部落发展基金筹款,亦欢庆马来西亚成立56周年日!

Trending Thu, 22 Feb 2018

KENAPA WANITA SUKAR DIFAHAMI?

Kaum lelaki harus faham, wanita tidak berterus terang dan selalunya menggunakan pendekatan ‘berkias’. Seringkali, lelaki perlu berusaha memahami segala kehendak wanita.

Hiburan Mon, 5 Nov 2018

Terbaiklah! Joe Flizzow Diiktiraf Artis Terbaik Asia Tenggara

Hebat… selepas Nabil Ahmad, giliran Joe Flizzow pula mengharumkan nama negara. Tahniah Joe Flizzow!

Featured Wed, 20 Nov 2019

Gaya individu mengikut zodiak. Agak-agak betul tak?

Gaya dikatakan bersesuaian dengan personaliti

Featured Thu, 22 Nov 2018

Malaysia Pertaruh Perahu Bangau, Thailand Berbangga Dengan Kostum Gajah

Gajah merupakan tunggangan pahlawan sewaktu peperangan, dan menjadi lambang kekuatan keseluruhan kerajaan Thailand.

| Live TV