Hiburan By: SGMS Enal January 2, 2018 @ 3:56pm

Norzizi Zulkifli Berjaya Bergelar Doktor Falsafah (PHD)

Norzizi Zulkifli seorang pengacara yang pernah popular satu ketika dahulu kini telah berjaya bergelar sebagai Doktor Falsafah (pHD) dalam bidang Seni, Bahasa Inggeris dan Media di University of Wollongong, Australia.

Pernah popular dengan rancangan Joe Jambul, Zizi sudah berjaya mencapai impian yang selama ini diidamkan.

Iringan doa ibu bapa sudah semestinya menjadi tiket untuk seorang anak menggapai cita-cita mereka. Begitulah juga Norzizi yang sentiasa mengharapkan doa ayahnya, Datuk Zulkifli Zain yang juga pelakon veteran tanah air.

Baru-baru ini, Norzizi telah memuat naik sekeping gambar di laman Instagram beliau, gambar yang menunjukkan reaksi spontan ayahnya yang terharu dengan kejayaan yang berjaya dikecapi oleh anaknya itu.

Sambil memegang tesis anaknya itu, Zulkifli dengan reaksi sedih terharu itu menyentuh hati zizie dan pengikutnya di Instagram.

Menurut Zizie, bukan mudah untuk beliau sampai ketahap ini. Beliau terpaksa bekerja di waktu siang dan menyiapkan tesisnya di waktu malam sehingga menjelang pagi.

Sambil menyiapkan tesis itu juga Zizi menjaga ayahnya yang tidak berapa sihat akibat masalah jantung yang dihadapinya.

Zizie juga menceritakan, bagaimana beliau pulang dari Australia serta-merta apabila mendapat berita ayahnya diserang sakit jantung dan kritikal di ICU. Walaupun ketika itu tinggal 2 bulan sahaj lagi untuk beliau pulang ke Malaysia

Berikut adalah kata-kata Nozizi yang dipetik melalui laman Instagramnya. Semoga dapat memberi inspirasi kepada pembaca di luar sana.

Ooo hati remuk melihat ekspressi ini. Dua bulan sblm submit June 2016, saya dah pulang ke tanah air, dah kena lapor diri kembali bertugas dan papa ketika itu baru tiga bulan kena stroke. 

Siang sy bekerja, malam dlm kul 11 atau 12 malam sy akan mula menyiapkan thesis sampai ke pagi dan papa di tingkat bawah akan memanggil anak2 utk melihat keperluannya dan sesekali kalu dia rasa sy tertidur di atas, dia akan memanggil2 saya utk pastikan sy tak tertidur.


Kadang penat juga, saya menaip and kejap2 papa panggil, and sy turun and sy naik lagi menyambung penulisan dan kadang turun lagi Begitulah rutin antara 12 tengah malam ke 5/6 pagi. Tapi begitulah. Saya sentiasa punya doa dari beliau. Dia tak putus doa buat saya! 

Doa itu hampir putus bila January 2016 papa diserang sakit jantung dan di ICU terus kritikal, sy masa tu masih di Australia dan sy terbang pulang malam itu jugak tatkala 2 bulan lg sy nk submit and pulang ke Malaysia. Tapi Allah makbulkan doa kami. menantikan moment ini! 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 15 Apr 2019

为什么久坐对健康非常不好?

最近的研究表明,坐着对人类健康的危害比任何人想像的都要大。

Hiburan Sun, 19 Aug 2018

张学友巡回门票902开卖!只限800位购票者

歌神张学友即將在10月5、6和7日,晚上8时,重返吉隆坡AxiataArena展开一连三场的《A Classic Tour》巡回演唱会;门票将于9月2日开卖!

Hiburan Tue, 7 Aug 2018

Kaka Azraff Selesa Single

Tanpa mempedulikan kata-kata orang, pelakon dan penyanyi, Kaka Azraff akui selesa hidup solo.

LIFESTYLE Sun, 14 Jul 2019

Anda Yang Jalan Laju Punyai Jangka Hayat Yang Lebih Panjang

“Beb, Apasal kau jalan laju sangat. Tak terkejar akulah, slow lah sikit boleh tak?”

Hiburan Mon, 26 Aug 2019

黄若熙演唱多首未曝光创作!让媒体粉丝投选下一首新歌

刚入围台湾金曲奖的黄若熙选择在出道三周年庆当日举办新歌发布会,现场除了演唱多语创作新歌《只想说谢谢你》,也现场演唱了被电视电台媒体禁播入围金曲奖的歌曲《十种自杀的方法》。

Hiburan Sat, 26 Jan 2019

Tya Ariffin Teruja Followers Cecah Sejuta, Cayalah!

Memang seronok tengok posting Tya setiap hari, penuh dengan positiviti!

Hiburan Thu, 12 Mar 2020
Hiburan Fri, 31 May 2019

相隔14年再开个唱!大马为刘德华东南亚巡演首站

刘德华「My Love」巡唱9月直卷东南亚!相隔14年再开个唱,马来西亚列巡演首站。

Hiburan Sat, 10 Feb 2018

5 RANCANGAN HOT UNTUK DI TONTON SEPANJANG MINGGU INI!

Kalau korang peminat drama melayu, korea, mahupun drama dari negara luar tetapi asyik terlepas menonton drama kesukaan korang, ini antara 5 sebab kenapa semua patut layan drama kegemaran masing-masing di tonton!

Events Tue, 9 Jul 2019

林子祥笑称演唱会不需嘉宾!从小对榴莲有阴影

林子祥笑称演唱会不需嘉宾!虽然常来大马,但自小就对榴莲有阴影……

| Live TV