Hiburan By: SGMS Enal January 2, 2018 @ 3:56pm

Norzizi Zulkifli Berjaya Bergelar Doktor Falsafah (PHD)

Norzizi Zulkifli seorang pengacara yang pernah popular satu ketika dahulu kini telah berjaya bergelar sebagai Doktor Falsafah (pHD) dalam bidang Seni, Bahasa Inggeris dan Media di University of Wollongong, Australia.

Pernah popular dengan rancangan Joe Jambul, Zizi sudah berjaya mencapai impian yang selama ini diidamkan.

Iringan doa ibu bapa sudah semestinya menjadi tiket untuk seorang anak menggapai cita-cita mereka. Begitulah juga Norzizi yang sentiasa mengharapkan doa ayahnya, Datuk Zulkifli Zain yang juga pelakon veteran tanah air.

Baru-baru ini, Norzizi telah memuat naik sekeping gambar di laman Instagram beliau, gambar yang menunjukkan reaksi spontan ayahnya yang terharu dengan kejayaan yang berjaya dikecapi oleh anaknya itu.

Sambil memegang tesis anaknya itu, Zulkifli dengan reaksi sedih terharu itu menyentuh hati zizie dan pengikutnya di Instagram.

Menurut Zizie, bukan mudah untuk beliau sampai ketahap ini. Beliau terpaksa bekerja di waktu siang dan menyiapkan tesisnya di waktu malam sehingga menjelang pagi.

Sambil menyiapkan tesis itu juga Zizi menjaga ayahnya yang tidak berapa sihat akibat masalah jantung yang dihadapinya.

Zizie juga menceritakan, bagaimana beliau pulang dari Australia serta-merta apabila mendapat berita ayahnya diserang sakit jantung dan kritikal di ICU. Walaupun ketika itu tinggal 2 bulan sahaj lagi untuk beliau pulang ke Malaysia

Berikut adalah kata-kata Nozizi yang dipetik melalui laman Instagramnya. Semoga dapat memberi inspirasi kepada pembaca di luar sana.

Ooo hati remuk melihat ekspressi ini. Dua bulan sblm submit June 2016, saya dah pulang ke tanah air, dah kena lapor diri kembali bertugas dan papa ketika itu baru tiga bulan kena stroke. 

Siang sy bekerja, malam dlm kul 11 atau 12 malam sy akan mula menyiapkan thesis sampai ke pagi dan papa di tingkat bawah akan memanggil anak2 utk melihat keperluannya dan sesekali kalu dia rasa sy tertidur di atas, dia akan memanggil2 saya utk pastikan sy tak tertidur.


Kadang penat juga, saya menaip and kejap2 papa panggil, and sy turun and sy naik lagi menyambung penulisan dan kadang turun lagi Begitulah rutin antara 12 tengah malam ke 5/6 pagi. Tapi begitulah. Saya sentiasa punya doa dari beliau. Dia tak putus doa buat saya! 

Doa itu hampir putus bila January 2016 papa diserang sakit jantung dan di ICU terus kritikal, sy masa tu masih di Australia dan sy terbang pulang malam itu jugak tatkala 2 bulan lg sy nk submit and pulang ke Malaysia. Tapi Allah makbulkan doa kami. menantikan moment ini! 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 17 Sep 2019
Hiburan Thu, 23 Jan 2020

Beri Amaran, Che Ta Tak Rela Bermadu!

Cantik cam ni mesti suami tak cari lain lah!

Hiburan Wed, 15 Jan 2020

Dato Hattan Sarankan Puteri Balqis Berubat Kampung

Beberapa hari ini, kisah pelakon cilik berbakat besar Puteri Balqis menjadi perhatian ramai. Tiada siapa menyangka, Balqis kini berdepan dengan kesempitan hidup dan terpaksa menjual buku puisinya untuk menyara kehidupan. Kisahnya itu mendapat perhatian selebriti lain yang […]

Hiburan Tue, 20 Nov 2018

Fazley, Azrene Naik Pelamin 27 November Ini

Pasangan kekal yang sudah 13 tahun berkahwin ini bakal diraikan sekali lagi dalam sebuah majlis resepsi santai. Terbaiklah!

Selebriti Sat, 17 Feb 2018

JODOH TAK PANJANG, SUFIAN-ELFIRA PUTUS TUNANG

Terjawab sudah persoalan ‘panas’ sepanjang minggu lalu mengenai spekulasi status hubungan Elfira Loy dan Sufian Suhaimi yang dikatakan berantakan.

Hiburan Fri, 13 Dec 2019
Hiburan Thu, 26 Jul 2018

Wani Ditegur Menari K-pop Dalam Pendusta Cinta?

Bekas peserta Gemar Gegar Vaganza, penyanyi Wani muncul dengan single terbarunya, Pendusta Cinta. Betul ke Wani menari seperti artis Kpop?

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

These 5 ‘Healthy’ Foods are Actually Really Bad For You

Some of these things are stuff we consume on a daily basis.

Events Sat, 20 Oct 2018

Learn Some Basic Barista Skills for FREE This Weekend

It’ll be an aromatic way to spend the weekend.

Fab Foodies! Sat, 18 Nov 2017

Makan Laju Boleh Akibat Strok, Diabetes & Sakit Jantung

Jangan gelojoh atau terlalu laju sewaktu makan kerana boleh mengakibatkan penyakit seperti stroke, diabetes mahupun sakit jantung buat sesetengah anda

| Live TV