Hiburan By: SGMS Enal January 2, 2018 @ 3:56pm

Norzizi Zulkifli Berjaya Bergelar Doktor Falsafah (PHD)

Norzizi Zulkifli seorang pengacara yang pernah popular satu ketika dahulu kini telah berjaya bergelar sebagai Doktor Falsafah (pHD) dalam bidang Seni, Bahasa Inggeris dan Media di University of Wollongong, Australia.

Pernah popular dengan rancangan Joe Jambul, Zizi sudah berjaya mencapai impian yang selama ini diidamkan.

Iringan doa ibu bapa sudah semestinya menjadi tiket untuk seorang anak menggapai cita-cita mereka. Begitulah juga Norzizi yang sentiasa mengharapkan doa ayahnya, Datuk Zulkifli Zain yang juga pelakon veteran tanah air.

Baru-baru ini, Norzizi telah memuat naik sekeping gambar di laman Instagram beliau, gambar yang menunjukkan reaksi spontan ayahnya yang terharu dengan kejayaan yang berjaya dikecapi oleh anaknya itu.

Sambil memegang tesis anaknya itu, Zulkifli dengan reaksi sedih terharu itu menyentuh hati zizie dan pengikutnya di Instagram.

Menurut Zizie, bukan mudah untuk beliau sampai ketahap ini. Beliau terpaksa bekerja di waktu siang dan menyiapkan tesisnya di waktu malam sehingga menjelang pagi.

Sambil menyiapkan tesis itu juga Zizi menjaga ayahnya yang tidak berapa sihat akibat masalah jantung yang dihadapinya.

Zizie juga menceritakan, bagaimana beliau pulang dari Australia serta-merta apabila mendapat berita ayahnya diserang sakit jantung dan kritikal di ICU. Walaupun ketika itu tinggal 2 bulan sahaj lagi untuk beliau pulang ke Malaysia

Berikut adalah kata-kata Nozizi yang dipetik melalui laman Instagramnya. Semoga dapat memberi inspirasi kepada pembaca di luar sana.

Ooo hati remuk melihat ekspressi ini. Dua bulan sblm submit June 2016, saya dah pulang ke tanah air, dah kena lapor diri kembali bertugas dan papa ketika itu baru tiga bulan kena stroke. 

Siang sy bekerja, malam dlm kul 11 atau 12 malam sy akan mula menyiapkan thesis sampai ke pagi dan papa di tingkat bawah akan memanggil anak2 utk melihat keperluannya dan sesekali kalu dia rasa sy tertidur di atas, dia akan memanggil2 saya utk pastikan sy tak tertidur.


Kadang penat juga, saya menaip and kejap2 papa panggil, and sy turun and sy naik lagi menyambung penulisan dan kadang turun lagi Begitulah rutin antara 12 tengah malam ke 5/6 pagi. Tapi begitulah. Saya sentiasa punya doa dari beliau. Dia tak putus doa buat saya! 

Doa itu hampir putus bila January 2016 papa diserang sakit jantung dan di ICU terus kritikal, sy masa tu masih di Australia dan sy terbang pulang malam itu jugak tatkala 2 bulan lg sy nk submit and pulang ke Malaysia. Tapi Allah makbulkan doa kami. menantikan moment ini! 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 14 Nov 2019
Hiburan Sun, 28 Oct 2018

Pelakon Boys Over Flowers Ini Terluka Tidak Dibenarkan Jumpa Anak

Tak sangka pelakon handsome ni pun dah ada anak sekarang. Eh!

Contest Thu, 21 Nov 2019

Massive Sales Is Happening At IKEA Tebrau Now Until December 1st, In Celebration Of Its 2nd Anniversary!

If you’re living in Johor, drop everything and drive your way to IKEA Tebrau now because this is not an offer you want to miss!

Hiburan Tue, 3 Dec 2019

Tiada Penyingkiran! Tujuh Protege Mara Ke Separuh Akhir!

Jangan lupa saksikan separuh akhir Mentor Milenia 2019 Ahad ini jam 9 malam!

Hiburan Mon, 9 Sep 2019

Bekas Vokalis Dicekup Lagi?

Apa nak jadi? Asyik kena cekup je..

Hiburan Mon, 1 Jul 2019
Hiburan Wed, 31 Jan 2018

Suara Anuar Zain ‘Ubat’ Mujarab Betul Ke?

BCL, Anuar Zain & Yuna Kharisma Live in Concert’ akan menampilkan gabungan tiga artis serumpun itu dalam satu pentas

Hiburan Wed, 10 Jan 2018

Saya Tidak Boleh Lawan Selamanya

Bukan mudah untuk melawan penyakit kanser dimana dirinya sendiri tidak berada di dalam keadaan yang baik dan masih lagi tabah menghadapinya

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

“Allah Adalah Sebaik-Baik Perancang”- Elfira Loy

El dijadikan sebagai tempat meminta hutang adiknya?

Hiburan Thu, 27 Sep 2018

Selamat Hari Lahir ke 35 tahun, Fazura! Ucapan SWEET Fattah Buat Anda Rasa Nak Cepat Kahwin

Semoga Allah melindungi dan merahmati awak dengan kebaikan di dunia dan akhirat. Saya tahu awak akan menjadi seorang ibu yang baik untuk anak-anak kita.

| Live TV