Hiburan By: Ms OO April 1, 2019 @ 4:57pm

Pelakon Dan Penyanyi Popular Ini ‘Terlampau’ Bimbo Di FFM30?

Seperti sudah dapat dibaca, Festival Filem Malaysia ke-30 yang berlangsung dengan keputusan yang cukup menggembirakan penggiat seni tanah air ini nampaknya benar-benar berpihak kepada mereka yang sememangnya layak. Ini termasuklah kemenangan  filem One Two Jaga, Dukun dan Guang.

Namun, Miss OO terdengar juga disebalik kegemilangan malam berprestij itu, nampaknya pelbagai situasi kurang manis berlaku sebelum dan sepanjang acara berlangsung. Amboi bukan main lagi eh makcik dan pakcik bawang kat luar sana tu? Kalau gosip laju je.

Dengar cerita, adalah sorang pelakon dan penyanyi popular ni, ‘bimbo’ sangat sampai berkeras mahu suaminya naik ke atas pentas untuk mengumumkan Kategori Anugerah Khas Juri. Amboi, takkan rindu juga kot?

Menurut sumber Miss OO, berlaku sedikit kekecohan di belakang pentas apabila penyanyi dan pelakon yang selalu berulang-alik ke luar negara tu didakwa mendesak pihak produksi agar membenarkan suaminya naik sekali menemaninya.

Malah dia juga didakwa mengugut tidak mahu naik ke pentas sekiranya suami kesayangannya itu tidak bersama menemaninya walaupun, kalau diikutkan hanya penyampai anugerah saja dibenarkan naik dan mengumumkan pemenang setiap kategori.

Bukan itu sahaja, artis yang sudah ada nama besar dalam industri yang turut berada di belakang pentas menegur tindakan pelakon dan penyanyi popular itu yang dianggap tidak menghormati majlis, tetapi pelakon itu langsung buat endah tak endah. Aik, sampai macam tu sekali ke ‘manners’ penyanyi popular tu? Al-maklumlah kan, kalau dah jadi popular tu kenalah jaga adab, tak manis senior-senior tengok, betul tak? 

Betul, orang luar mungkin menganggap itu perkara biasa atau ‘lantaklah dia nak bawa suami’ tapi sebagai menghormati sebuah acara rasmi dan berprestij, bukankah sepatutnya kita menghormati aturcara yang sudah disediakan?

Lagi pun, rasanya tak nampak pula penyampai lain membawa pasangan mereka naik ke atas pentas untuk menyampaikan anugerah sebab menghormati majlis. Hurm!

Oh ya! Disebalik  kemenangan besar filem Crossroads : One Two Jaga, mungkin ramai penonton yang di’butakan’ dengan keadaan kerusi kosong yang tidak diisi sekali gus mencacatkan tontonan yang bersiaran secara langsung itu.

Dan, selepas sumber Miss OO ni tanya, rupa-rupanya cara pihak yang bertanggung jawab mengedar jemputan tidak peka dengan tuntutan mengisi tempat duduk.

Masakan tidak, difahamkan dari jumlah hampir 4,000 kad jemputan diedar, tak sampai separuh kad jemputan ‘main pas’ saja kepada persatuan anak seni.

Sepatutnya, selepas buat edaran jemputan, pihak bertanggung jawab kenalah ‘follow up’ dengan persatuan anak seni supaya tidaklah dewan nampak lopong.

Ini main lepas tangan dan hasilnya, shot kamera nampak tak cantik dan lesu, terutama selepas persembahan selingan hebat oleh Dato’ Seri Siti Nurhaliza.

Itu belum lagi isu rakan-rakan media utama yang dilayan dengan sikap acuh tak acuh. Malah, bilik media tidak disediakan skrin untuk menyaksikan aktiviti yang sedang berlangsung tetapi mereka terpaksa pula curi-curi dengar saja dari pembesar suara yang dipasang di luar bilik media. 

Lebih membuatkan rakan-rakan media terkilan, press kit disediakan tidak mengandungi bahan utama seperti senarai Top 5 semua kategori. Setelah selesai acara barulah senarai Top 5 dan keputusan penuh diserahkan kepada mereka. 

Bagi Miss OO, andai nak berahsia sangat kepada penggiat seni mengenai senarai Top 5 sebelum FFM30, pihak bertanggung jawab sekurang-kurangnya berilah senarai Top 5 dalam press kit agar memudahkan tugas media ketika acara.

Sekurang-kurangnya, media hanya perlu untuk tanda ‘tick’ saja dan dapat membuat persediaan awal untuk menulis artikel masing-masing mengenai latar belakang acara.

Inilah akibatnya apabila urusan media tidak diserahkan kepada yang pakar, sehingga akhirnya menyusahkan ramai pihak. Kalau diikutkan banyak lagi isu belakang tabir yang berlaku dan boleh mencacatkan perjalanan FFM30 semalam. Kesiannya rakan-rakan media Miss OO, kalau mereka tak datang, confirm sia-sia je lah FFM30 ni kan?

Harap-harap, segala kelemahan berlaku dapat diperbaiki pada acara akan datang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 7 May 2018

Mana Ada Halang, Dia Yang Tak Nak

Kata Aepul, dia melihat isterinya seolah-olah hilang keyakinan untuk menyanyi di depan penonton yang ramai…Mungkin sudah terlalu lama dalam tempoh berehat.

Hiburan Mon, 29 Apr 2019

Izzara Aishah Memilih Watak?

Bila dah kahwin, suami akan teliti skrip yang ditawarkan dulu.

Hiburan Tue, 23 Jul 2019
Hiburan Fri, 8 Feb 2019

12 Hari Di ICU, Mamat Khalid Mula Buka Mata Buat Kali Pertama

Semoga abang Mamat Khalid sembuh seperti sedia kala

Hiburan Sat, 22 Sep 2018

Gandingan Mantap Henry Golding Dan Emilia Clarke Dalam…

Selepas Crazy Rich Asian, beliau sekali lagi akan bergadingan dengan watak utama drama bersiri Games Of Thrones

Fab Foodies! Wed, 31 Oct 2018

Khasiat Kunyit Kepada Kesihatan, Bukan Untuk Masakan Sahaja

Anda tiada alasan untuk tidak mengamalkan pemakanan kunyit ini kerana senang diperolehi

Events Wed, 29 May 2019

郭晓东被催婚回答后秒变脸!

八度空间《学霸》6月2日启播!主持人郭晓东发布会上被催婚,谁料他在回答主持人后秒变脸。

Hiburan Wed, 24 Oct 2018

| Live TV