Hiburan By: Ms OO April 1, 2019 @ 4:57pm

Pelakon Dan Penyanyi Popular Ini ‘Terlampau’ Bimbo Di FFM30?

Seperti sudah dapat dibaca, Festival Filem Malaysia ke-30 yang berlangsung dengan keputusan yang cukup menggembirakan penggiat seni tanah air ini nampaknya benar-benar berpihak kepada mereka yang sememangnya layak. Ini termasuklah kemenangan  filem One Two Jaga, Dukun dan Guang.

Namun, Miss OO terdengar juga disebalik kegemilangan malam berprestij itu, nampaknya pelbagai situasi kurang manis berlaku sebelum dan sepanjang acara berlangsung. Amboi bukan main lagi eh makcik dan pakcik bawang kat luar sana tu? Kalau gosip laju je.

Dengar cerita, adalah sorang pelakon dan penyanyi popular ni, ‘bimbo’ sangat sampai berkeras mahu suaminya naik ke atas pentas untuk mengumumkan Kategori Anugerah Khas Juri. Amboi, takkan rindu juga kot?

Menurut sumber Miss OO, berlaku sedikit kekecohan di belakang pentas apabila penyanyi dan pelakon yang selalu berulang-alik ke luar negara tu didakwa mendesak pihak produksi agar membenarkan suaminya naik sekali menemaninya.

Malah dia juga didakwa mengugut tidak mahu naik ke pentas sekiranya suami kesayangannya itu tidak bersama menemaninya walaupun, kalau diikutkan hanya penyampai anugerah saja dibenarkan naik dan mengumumkan pemenang setiap kategori.

Bukan itu sahaja, artis yang sudah ada nama besar dalam industri yang turut berada di belakang pentas menegur tindakan pelakon dan penyanyi popular itu yang dianggap tidak menghormati majlis, tetapi pelakon itu langsung buat endah tak endah. Aik, sampai macam tu sekali ke ‘manners’ penyanyi popular tu? Al-maklumlah kan, kalau dah jadi popular tu kenalah jaga adab, tak manis senior-senior tengok, betul tak? 

Betul, orang luar mungkin menganggap itu perkara biasa atau ‘lantaklah dia nak bawa suami’ tapi sebagai menghormati sebuah acara rasmi dan berprestij, bukankah sepatutnya kita menghormati aturcara yang sudah disediakan?

Lagi pun, rasanya tak nampak pula penyampai lain membawa pasangan mereka naik ke atas pentas untuk menyampaikan anugerah sebab menghormati majlis. Hurm!

Oh ya! Disebalik  kemenangan besar filem Crossroads : One Two Jaga, mungkin ramai penonton yang di’butakan’ dengan keadaan kerusi kosong yang tidak diisi sekali gus mencacatkan tontonan yang bersiaran secara langsung itu.

Dan, selepas sumber Miss OO ni tanya, rupa-rupanya cara pihak yang bertanggung jawab mengedar jemputan tidak peka dengan tuntutan mengisi tempat duduk.

Masakan tidak, difahamkan dari jumlah hampir 4,000 kad jemputan diedar, tak sampai separuh kad jemputan ‘main pas’ saja kepada persatuan anak seni.

Sepatutnya, selepas buat edaran jemputan, pihak bertanggung jawab kenalah ‘follow up’ dengan persatuan anak seni supaya tidaklah dewan nampak lopong.

Ini main lepas tangan dan hasilnya, shot kamera nampak tak cantik dan lesu, terutama selepas persembahan selingan hebat oleh Dato’ Seri Siti Nurhaliza.

Itu belum lagi isu rakan-rakan media utama yang dilayan dengan sikap acuh tak acuh. Malah, bilik media tidak disediakan skrin untuk menyaksikan aktiviti yang sedang berlangsung tetapi mereka terpaksa pula curi-curi dengar saja dari pembesar suara yang dipasang di luar bilik media. 

Lebih membuatkan rakan-rakan media terkilan, press kit disediakan tidak mengandungi bahan utama seperti senarai Top 5 semua kategori. Setelah selesai acara barulah senarai Top 5 dan keputusan penuh diserahkan kepada mereka. 

Bagi Miss OO, andai nak berahsia sangat kepada penggiat seni mengenai senarai Top 5 sebelum FFM30, pihak bertanggung jawab sekurang-kurangnya berilah senarai Top 5 dalam press kit agar memudahkan tugas media ketika acara.

Sekurang-kurangnya, media hanya perlu untuk tanda ‘tick’ saja dan dapat membuat persediaan awal untuk menulis artikel masing-masing mengenai latar belakang acara.

Inilah akibatnya apabila urusan media tidak diserahkan kepada yang pakar, sehingga akhirnya menyusahkan ramai pihak. Kalau diikutkan banyak lagi isu belakang tabir yang berlaku dan boleh mencacatkan perjalanan FFM30 semalam. Kesiannya rakan-rakan media Miss OO, kalau mereka tak datang, confirm sia-sia je lah FFM30 ni kan?

Harap-harap, segala kelemahan berlaku dapat diperbaiki pada acara akan datang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 9 May 2018

Raih 90 Undi, Diva AA Tak Lupa Janji!

Siapa pun yang memimpin negara, ‘biaq pi’… yang penting kita semua sudah melalui peristiwa warna-warni sepanjang PRU-14.

TECH Mon, 19 Mar 2018

The Future is Here: 3D-Printed 8-bit Sushi is Completely Edible!

It seems like the future has finally arrived!

Hiburan Mon, 5 Nov 2018

#Mentor7 : Persaingan Sengit Antara Protege Datuk Syafinaz Dan Aizat Amdan, Siapa Agaknya Pilihan Korang?

Nampak gayanya #Mentor7 kali ni, protege-protege semua memang gempak kan?

Hiburan Wed, 21 Mar 2018

Mesej Berbaur Seks, Zarina Anjoulie Beri Amaran Pada Jantan Gatal

Dan, perkongsian ini sahaja telah mendapat 5,932 likes dan 606 komen dari pengikut beliau melalui laman instagram tersebut yang majoritinya wanita

Events Fri, 15 Dec 2017

AN HONEST MISTAKE IS THROWING AN HONEST CHRISTMAS PARTY AND IT’S FREE

Wanna be part of 2017’s most epic party yet? Mark your calenders this December 17!

Events Thu, 14 Nov 2019

Aiman Tino Serik Nak Buat Baik?

Sabar okay, Aiman!

Hiburan Wed, 2 May 2018

Takut Dipanggil Gemuk, Tengok Apa Kanye West Buat

Ibu Kanye, Donda West meninggal dunia pada tahun 2007 akibat komplikasi selepas mengalami pembedahan plastik termasuk liposuction.

Hiburan Tue, 4 Sep 2018

Tambah Anak Lagi? Nanti Dulu…

Dalam masa sama, penyampai radio Hot FM ini bersyukur dianugerahkan bayi perempuan yang melengkapkan keluarga kecilnya.

Hiburan Fri, 19 Apr 2019

| Live TV