Hiburan By: Ms OO April 1, 2019 @ 4:57pm

Pelakon Dan Penyanyi Popular Ini ‘Terlampau’ Bimbo Di FFM30?

Seperti sudah dapat dibaca, Festival Filem Malaysia ke-30 yang berlangsung dengan keputusan yang cukup menggembirakan penggiat seni tanah air ini nampaknya benar-benar berpihak kepada mereka yang sememangnya layak. Ini termasuklah kemenangan  filem One Two Jaga, Dukun dan Guang.

Namun, Miss OO terdengar juga disebalik kegemilangan malam berprestij itu, nampaknya pelbagai situasi kurang manis berlaku sebelum dan sepanjang acara berlangsung. Amboi bukan main lagi eh makcik dan pakcik bawang kat luar sana tu? Kalau gosip laju je.

Dengar cerita, adalah sorang pelakon dan penyanyi popular ni, ‘bimbo’ sangat sampai berkeras mahu suaminya naik ke atas pentas untuk mengumumkan Kategori Anugerah Khas Juri. Amboi, takkan rindu juga kot?

Menurut sumber Miss OO, berlaku sedikit kekecohan di belakang pentas apabila penyanyi dan pelakon yang selalu berulang-alik ke luar negara tu didakwa mendesak pihak produksi agar membenarkan suaminya naik sekali menemaninya.

Malah dia juga didakwa mengugut tidak mahu naik ke pentas sekiranya suami kesayangannya itu tidak bersama menemaninya walaupun, kalau diikutkan hanya penyampai anugerah saja dibenarkan naik dan mengumumkan pemenang setiap kategori.

Bukan itu sahaja, artis yang sudah ada nama besar dalam industri yang turut berada di belakang pentas menegur tindakan pelakon dan penyanyi popular itu yang dianggap tidak menghormati majlis, tetapi pelakon itu langsung buat endah tak endah. Aik, sampai macam tu sekali ke ‘manners’ penyanyi popular tu? Al-maklumlah kan, kalau dah jadi popular tu kenalah jaga adab, tak manis senior-senior tengok, betul tak? 

Betul, orang luar mungkin menganggap itu perkara biasa atau ‘lantaklah dia nak bawa suami’ tapi sebagai menghormati sebuah acara rasmi dan berprestij, bukankah sepatutnya kita menghormati aturcara yang sudah disediakan?

Lagi pun, rasanya tak nampak pula penyampai lain membawa pasangan mereka naik ke atas pentas untuk menyampaikan anugerah sebab menghormati majlis. Hurm!

Oh ya! Disebalik  kemenangan besar filem Crossroads : One Two Jaga, mungkin ramai penonton yang di’butakan’ dengan keadaan kerusi kosong yang tidak diisi sekali gus mencacatkan tontonan yang bersiaran secara langsung itu.

Dan, selepas sumber Miss OO ni tanya, rupa-rupanya cara pihak yang bertanggung jawab mengedar jemputan tidak peka dengan tuntutan mengisi tempat duduk.

Masakan tidak, difahamkan dari jumlah hampir 4,000 kad jemputan diedar, tak sampai separuh kad jemputan ‘main pas’ saja kepada persatuan anak seni.

Sepatutnya, selepas buat edaran jemputan, pihak bertanggung jawab kenalah ‘follow up’ dengan persatuan anak seni supaya tidaklah dewan nampak lopong.

Ini main lepas tangan dan hasilnya, shot kamera nampak tak cantik dan lesu, terutama selepas persembahan selingan hebat oleh Dato’ Seri Siti Nurhaliza.

Itu belum lagi isu rakan-rakan media utama yang dilayan dengan sikap acuh tak acuh. Malah, bilik media tidak disediakan skrin untuk menyaksikan aktiviti yang sedang berlangsung tetapi mereka terpaksa pula curi-curi dengar saja dari pembesar suara yang dipasang di luar bilik media. 

Lebih membuatkan rakan-rakan media terkilan, press kit disediakan tidak mengandungi bahan utama seperti senarai Top 5 semua kategori. Setelah selesai acara barulah senarai Top 5 dan keputusan penuh diserahkan kepada mereka. 

Bagi Miss OO, andai nak berahsia sangat kepada penggiat seni mengenai senarai Top 5 sebelum FFM30, pihak bertanggung jawab sekurang-kurangnya berilah senarai Top 5 dalam press kit agar memudahkan tugas media ketika acara.

Sekurang-kurangnya, media hanya perlu untuk tanda ‘tick’ saja dan dapat membuat persediaan awal untuk menulis artikel masing-masing mengenai latar belakang acara.

Inilah akibatnya apabila urusan media tidak diserahkan kepada yang pakar, sehingga akhirnya menyusahkan ramai pihak. Kalau diikutkan banyak lagi isu belakang tabir yang berlaku dan boleh mencacatkan perjalanan FFM30 semalam. Kesiannya rakan-rakan media Miss OO, kalau mereka tak datang, confirm sia-sia je lah FFM30 ni kan?

Harap-harap, segala kelemahan berlaku dapat diperbaiki pada acara akan datang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 9 Feb 2018

DID LEE MINHO AND SUZY REALLY GET BACK TOGETHER?!

Multiple news sites are reporting that they have gotten back together in a relationship!

Hiburan Sun, 3 Feb 2019

Tidak Terikut Gaya Penyanyi Asal, De Fam Tampil Gaya Tersendiri

Persembahan De Fam menggantikan Altimet menerusi lagu Bunga wajar dipuji. Tidak nampak langsung cuba meniru gaya penyanyi asal, Altimet. Lebih-lebih lagi part tarian Azira, Cik Manggis dan Sophea yang berjaya membuatkan Bunga lebih ‘berwarna’. Penggunaan […]

Hiburan Mon, 29 Jul 2019

Jasper Supayah Lega.

Apa yang lega tu?

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Hebat! Enam Juta Penonton Saksikan ABPBH31

Pada malam itu, Wany Hasrita, penyandang Anugerah Bintang Paling Popular telah memenangi sebuah kereta Citroen Picasso C4 yang berharga RM126,000 serta trofi.

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

DFKL工作坊圆满落幕 吴俐璇自嘲拍《假面2》老了

第5届吉隆坡电视剧节(DFKL)工作坊于上周末圆满落幕,该活动成功吸引了近千位热爱演艺的朋友参与;其中电视剧《假面2》演员也到场进行见面会,全程以马来语互动,其中吴俐璇更自嘲演《假面2》年纪大。

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Kenapa Zahiril Adzim Mencarut?

Kerana watak yang dipegang nya dalam satu drama meminta untuk beliau menjadi lebih realistik

Hiburan Tue, 24 Apr 2018

Serina Bakal Berdepan Hukuman Penjara?

Serina telah melanggar perintah persetujuan apabila membenarkan anak mereka, Tristan Tareef O’luanaigh, 7 tahun dan Isabella Safiyya O’luanaigh, 6 tahun bermalam sebilik dengan Chef Wan di kediaman bekas bapa mertuanya itu pada 3 Disember lalu.

Events Wed, 31 Jul 2019

‘Jalan-Jalan Makan Angin’ Brings Hokkaido to Malaysia’s Screens

A tri-party co-production between Hokkaido Cultural Broadcasting Corporation Ltd (UHB), Primeworks Studios and Kantana Japan brings Malaysian audience a 4-episodes series of ‘Jalan-Jalan Makan Angin’ (JJMA) in Hokkaido! JJMA is a travelogue programme where the […]

Hiburan Wed, 10 Apr 2019

BLACKPINK’s ‘Kill This Love’ Smashes Charts!

Congratulations, girls and keep slayin’!

Events Thu, 8 Feb 2018

TAHNIAH! INI ANTARA SENARAI PEMENANG AJL32 DAN ANDA BERPELUANG KE AFTER PARTY RATED XTRA KAMI

Ini antara mereka yang bertuah untuk bersama-sama kami menghidupkan malam kemuncak AJL32 yang bakal diadakan pada 11 Februari 2018, Ahad, jam 9 malam bertempat di Stadium Axiata Arena, Bukit Jalil

| Live TV