Featured By: Salma Syahbuddin May 27, 2022 @ 1:26pm

Peminat Teruja! Boleh Imbau Kenangan 12 Ikon Penyiaran Buat ‘Comeback’ Dalam Buletin Utama TV3

Keterujaan peminat jelas dapat dilihat apabila 12 ikon penyiaran TV3 akan memberi kejutan kepada penonton setia Buletin Utama dengan membuat penampilan istimewa sempena ulang tahun ke-38 stesen berkenaan.

12 ikon yang terdiri daripada Senator Datuk Ras Adiba Radzi, Rosli Dahamin, Fuad Rahman, Datuk Jasni Shafie, Abu Bakar Atan, Zainal Ariffin Ismail, Ezzah Aziz Fawzy, Nurfarahin Jamsari, Azmi Aziz, Azura Abdul Karim, Datuk Dahlan Maamor dan Zakiah Anas akan tampil dengan tujuh laporan khas.

Selain itu, 12 ikon penyampai berita ‘senior’ ini akan digandingkan bersama barisan  penyampai ‘junior’ seperti Mior Abdul Malek Raiyani, Azaria Tagaya, Amirulhakim Lokman, Asrulnizam Kadir, Ezreena Amir Hamzah, Siti Khadijah Jaafar dan Khairul Rizuan Azizan.

Berkongsi mengenai tercetusnya idea ini, Pengarang Kumpulan Berita & Hal Ehwal Semasa Rangkaian Televisyen Media Prima, Kamaruddin Mape berkata, kemunculan 12 ikon ini pastinya akan dapat mengembalikan nostalgia dan mengubat rindu penonton yang ingin melihat mereka beraksi semula dalam Buletin Utama.

Justeru itu, beliau berpendapat kenapa tidak menjemput mereka semula sempena sambutan ulang tahun TV3 ke-38 ini.

“Sebenarnya dah plan lama, cuma tahun ni terfikir dan idea ni juga turut disumbangkan oleh peminat dan penonton setia TV3 dan Buletin Utama.

“Penyampai berita otai ini seronok dan berminat untuk kembali ke studio walaupun gugup disebabkan sudah lama tidak keluar kaca televisyen.

“Antara paling lama tidak tampil di kaca TV adalah Rosli Dahamin, Fuad Rahman, Ezzah Aziz Fawzy dan Nurfarahin Jamsari.

“Kami ada juga mengundang Puan Sri Normala Samsudin dan Wan Zaleha Radzi, tetapi mereka tidak dapat bersama-sama kerana masing-masing sibuk,” katanya kepada Xtra.

Tambah anak kelahiran Tawau, Sabah ini, jika meraih sambutan menggalakkan daripada penonton dan ‘rating’ program meningkat, pihaknya akan memikirkan dan meneruskan usaha ini pada tahun hadapan.

“Saya yakin pengalaman yang mereka ada, insya-Allah Buletin Utama sepanjang seminggu ini akan mendapat sambutan baik. Sebab saya percaya ‘rating’ akan naik kerana peminat sudah lama menunggu.

“Sekiranya mendapat maklum balas baik, kami akan fikirkan untuk meneruskan usaha ini, tahun hadapan. Ini disebabkan kami akan sedaya upaya berusaha untuk kekal sebagai stesen TV nombor satu,” jelasnya.

Kamaruddin yang mula bersiaran bersama Buletin Utama sejak tahun 1996 ditemui pada sesi ‘mock run’ bersama beberapa ikon penyampai di Sri Pentas pada Khamis.

Selain itu, uji bakat pencarian wajah baharu Buletin Utama yang mula beroperasi pada 1 Jun 1984 itu juga sedang rancak berlangsung di aplikasi TikTok dari 10 hingga 31 Mei ini mendapat sambutan memberangsangkan.

Ia mensasarkan kepada warga negara Malaysia yang berusia antara 19 hingga 30 tahun dalam usaha menggilap bakat muda menjadi ‘wajah’ Buletin TV3.

Bagi mereka yang berminat, boleh merakamkan video berdurasi lebih 60 saat, menyampaikan dua skrip berita dalam bahasa Melayu, Inggeris atau kedua-duanya dan muat naik ke aplikasi TikTok peribadi berserta tanda pagar Wajah Baharu Buletin TV3, Penyampai Buletin TV3 dan Buletin TV3.

 

 

Kredit foto : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 25 Sep 2019

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pakai korset beriya, makan tak dijaga macam nak kurus tu sis?

Eat Travel Thu, 7 May 2020

Walaupun berstatus paya, cantiknya luar biasa

Jangan kata ‘tidak’ sebelum anda lihat terlebih dahulu

LIFESTYLE Wed, 17 Oct 2018

New Logo for Visit Sarawak Year Unveiled

2019 is THE year to visit Sarawak!

Hiburan Wed, 7 Aug 2019

Dari 128 Kg Ke 91 Kg…Rahim Sepahtu Masih Belum Puas Hati!

Berat badan Rahim pernah mencecah sehingga 128 kilogram.

Hiburan Thu, 18 Apr 2019

Kontroversi Bukan Punca Putus Cinta, Intan Najuwa Kembali Solo

Patah tumbuh hilang berganti, InshaAllah ada yang lebih baik untuk Intan…

Featured Tue, 13 Nov 2018

Darah Haid Berkurangan Dan Sikit Bukan Bererti Menopause, 8 Perkara Ini Mungkin Puncanya!

Darah haid berkurang, bererti ada sesuatu yang tidak berlaku pada hormon anda!

Trending Tue, 10 Apr 2018

Pernah Terfikir Bercuti Ke Angkasa Bersama Keluarga? Nah, Sekarang Waktunya!

Hotel ini dibina oleh syarikat Orion Span yang berpengkalan di Texas mempunyai pasukan tersendiri dalam misi jelajah angkasa bersama Nasa lebih 140 tahun.

Hiburan Mon, 15 Jan 2018

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA? – FARID KAMIL

Kelihatan adik Farid iaitu Fadzil Zahari turut hadir bagi menemani abangnya dalam perbicaraan tersebut. Selain itu, rakan artis seperti Azhan Rani dan Azad Jasmin juga kelihatan bagi memberikan sokongan kepada beliau

Contest Tue, 6 Aug 2019

MyeongDong Topokki Challenges Your Taste Buds with Pedasss Chick-Yun Challenge!

Do you think you have what it takes to take on the ultra spicy chicken ramyun exclusively from MyeongDong Topokki?

| Live TV