Hiburan By: Maya Basir August 18, 2022 @ 7:34pm

Pernah Terfikir Jual Piano, Hazami Kini Mahu Kembali Menyinar

Penyanyi, Hazami mendedahkan sudah lebih dua tahun tidak mempunyai pekerjaan disebabkan pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Memetik laporan Harian Metro, dia melalui pelbagai kesukaran sehingga terpaksa mengikat perut, sewa rumah tertunggak dan banyak lagi.

“Saya sudah dua setengah tahun tiada job. Sebenarnya saya juga terkesan dengan pandemik Covid-19. Saya tiada duit nak makan, malah rumah saya juga pernah tidak dibayar sewa selama empat bulan. Duit dalam bank tinggal RM200 saja. Ia berlaku pada awal tahun lalu.

“Tapi saya jenis senyap dan tidak bercerita. Saya diamkan saja dan baru ini saya berkongsi. Saya menerima royalti dari penulisan lagu saya, tapi disebabkan pandemik, sistem semuanya terganggu, jadi duit tidak masuk.

“Tapi, semuanya sudah okay sejak Januari lalu. Cuba bayangkan saya tiada gaji tetap, jadi bila setiap bulan duit kena keluar, duit simpanan pun boleh habis kerana bukan sekejap kita lalui PKP,” katanya.

Pada masa sama, Hazami turut terfikir untuk menjual piano kesayangan bagi menampung kehidupan.

“Adik-beradik banyak membantu. Ketika ujian berlaku, saya tak tahu apa nak buat hingga menelefon semua persatuan seperti Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik (MACP) dan Recording Performers Malaysia (RPM) serta syarikat penerbitan saya, menyatakan saya memerlukan duit.

“Mereka memberikan saya ‘advance’ atau pendahuluan dan duit itu semua dimasukkan dalam tempoh tak sampai 24 jam. Malah, rakan-rakan dalam industri ramai yang ambil tahu dan membantu seperti Datuk Hattan dan Kak Jee (Fauziah Latiff).

“Sebenarnya saya tak mahu menagih simpati orang. Ketika saya sakit dulu pun, saya diam. Perangai saya tak suka susahkan orang. Ketika pandemik, bukan saya seorang saja terkesan, malah satu dunia. Kalau saya fikir saya susah, ada lagi yang lebih susah. Jadi, saya terima ujian saya seadanya,” katanya.

Namun, Hazami bersyukur apabila diberi peluang terbabit dalam program baharu TV3 iaitu Terpaling Juara dan kembali menyinar selepas 21 tahun membina nama dalam industri.

“Alhamdulillah, Allah bagi rezeki ini. Ada orang yang mengatakan tak habis-habis Hazami, tapi di sebaliknya, orang tak tahu saya sangat bersyukur diberikan peluang ini. Anda ingat senang dipilih di antara tiga penyanyi berpengalaman seperti Ifa Raziah dan Rahmad Mega. Jujurnya saya sangat bersyukur dengan peluang ini,” katanya.

Program Terpaling Juara akan mula bersiaran pada 21 Ogos ini dan disiarkan secara langsung pada setiap Ahad dari studio Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, jam 9 malam.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 18 Mar 2022

“Perasaan Saya Awalnya Berbolak-Balik.. Sehinggalah Terjumpa Video Penghijrahan Nabil Ahmad” – Asfan Shah

Bukan mengikut ‘trend’, Asfan Shah mengakui terjentik hati selepas menonton luahan dan perjalanan hijrah pengacara Nabil Ahmad

Events Sat, 20 Oct 2018

Learn Some Basic Barista Skills for FREE This Weekend

It’ll be an aromatic way to spend the weekend.

Featured Fri, 2 Jul 2021

Pergerakan 3 Orang Dalam Satu Kereta Dibenarkan

Penduduk yang tinggal di lokaliti Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang mempunyai urusan perubatan dan vaksinasi dibenarkan untuk melakukan pergerakan tiga individu dalam sebuah kenderaan. Menurut Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani,

Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Fri, 17 Sep 2021

Emas & Wang Bernilai Lebih RM0.5 Juta Lesap, Pemuda Ditipu Pasangan Sejenis Bergelar ‘Tengku’

Seorang lelaki berusia 20-an berputih mata apabila sejumlah barang kemas milik ibunya bernilai RM370,000 dan wang tunai berjumlah RM201,000 lesap akibat ditipu oleh pasangan sejenis. Lebih mengeruhkan keadaan, lelaki yang merupakan peniaga ‘online’ diugut akan

Trending Mon, 19 Apr 2021
Hiburan Sun, 1 Apr 2018

Tahniah Yatt Hamzah Atas Kelahiran Puteri ke -3

Tahniah Yatt Hamzah di atas kelahiran anak ke-3 iaitu seorang puteri pada 1 April 2018. Yatt bersalin secara normal di Hospital Naluri pada jam 12.10 tengahari

Hiburan Thu, 11 Jul 2019

How Did EXO’s Baekhyun React when a Question about BTS was Asked on his First Solo Album’s Showcase?

On a press conference of EXO’s Baekhyun’s First Solo Album Showcase, a reporter stirred up the scene when BTS was mentioned.

| Live TV