Events By: Aqilah Paharuzi March 24, 2022 @ 9:28pm

“Saya Ada 74 Baju….” – Selalu Pakai Baju Cef Sebab Nak Menunjuk Ke? Ini Respons Fazley Yaakob

Penampilan penyanyi dan cef selebriti terkenal, Datuk Fazley Yaakob yang sering memakai busana cef dipertikaikan oleh sesetengah netizen.

Ada yang mendakwa Fazley cuba untuk menunjuk-nunjuk kerjayanya sebagai seorang cef kepada orang ramai.

Menjawab persoalan tersebut, Fazley menegaskan bahawa pekerjaannya sebagai seorang tukang masak adakalanya mengambil masa yang sangat lama.

Justeru, dia menyarungkan baju cef hampir setiap hari kerana dia sedang berkerja sambil menjaga pelbagai jenama restoran.

“Kerja saya memang setiap hari perlu pakai baju cef, tapi antara orang sedar dan orang tak sedar, setiap baju yang saya sarungkan ada jenama yang sentiasa berbeza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)

“Bermakna kalau satu hari, saya ada urusan dengan empat jenama, dalam kereta saya pun akan ada empat baju cef yang sama warna tetapi berlainan jenama.

“Kalau saya tak pakai baju cef tu, bermakna saya tengah rehat dan tidak bekerja,” katanya.

Menurut pelantun lagu Asmara Ini itu, baju cef tersebut adalah sebagai uniform rasminya yang banyak mengendalikan pelbagai jenama perniagaan dan restoran.

Memasuki tahun ke sembilan dalam industri masakan, Fazley mendedahkan dia telah bekerjasama dengan hampir 80 jenama, sekaligus mempunyai 74 helai baju cef yang telah disusun rapi mengikut jenamanya sendiri.

“Semuanya ada 74 helai semenjak awal pembabitan. Pada saya, pemakaian baju cef tersebut adalah sebagai salah satu tanda saya menghormati pekerjaan saya, ia sama penting macam baju uniform untuk doktor yang melambangkan satu profession dan industri itu sendiri,” katanya.

Fazley ditemui di majlis perasmian dirinya sebagai duta cef jenama baharu dan Feast Nogori Style di The Manhattan Fish Market di 1 Utama petang tadi.

Majlis perasmian itu memperkenalkan menu signatur Manhattan Fish N’ Chips dengan stail Mayo Nogori yang mengetengahkan rasa masak lemak cili api, Salmon Gril segar pedas dengan Sambal Cili Hijau serta Nogori Sharing Platter yang menyediakan kombinasi makanan laut terbaik.

“Saya dilahirkan di Rembau, Negeri Sembilan. Pendekatan pertama saya seagai duta jenama adalah menerapkan cita rasa ini dalam variasi menu makanan laut stail Amerika.

“Bukan semua masakan Melayu Negeri Sembilan perlu disalai atau ekstra pedas. Dengan sedikit rempah kunyit dan cili hijau ia siap untuk dinikmati penggemar sajian The Manhattan Fish Market,” katanya.

Menu Feast Nogori Style akan mula dihidangkan bermula 24 Mac sehingga 31 Mei 2022 di semua cawangan The Manhattan Fish Market.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 16 Jul 2018

Sweet! Maya Matahari Mengaku Dah Berpunya

Pelantun lagu Diari Biru ini juga memohon agar semua peminat mendoakan agar jodohnya kali ini lebih baik dan kekal selamanya.

Hiburan Thu, 29 Nov 2018

蔡健雅个人社交平台发布「遗书」歌迷涌入留言

自2015年后三年未发新片的蔡健雅,日前在个人社交平台发布「遗书」,让歌迷纷纷担忧涌入留言。

Hiburan Sun, 3 Feb 2019

Sufian Suhaimi Bersanding Sorang Diri Di Pentas AJL 33

Alamak… belum move on lagi ke macam mana ni?

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Keluar Sangkar, Zul Ariffin Jadi Petani?

Penat bertumbuk, Zul Ariffin sibuk pula nak jadi petani. Dah sedia nak comot dan kotorkan tangan? Adakah ini kisah hidup atau sekadar drama terbaru?

Hiburan Wed, 4 Sep 2019

Dipilih Jadi Duta Jus Perawan, Apa Komen Diana Danielle?

Jadi jurucakap jus perawan…masih hebat Datin Diana!

Trending Wed, 28 Oct 2020

Kerana “Sabar”, Black Hanifah Tak Jadi Kahwin?

Soal jodoh dan pertemuan, semuanya telah ditentukan oleh Allah. Apatah lagi dalam mencari bahagia, ia bukan semudah disangka. Malah, melayari bahtera alam rumah tangga menuntut pengorbanan sekali gus menguji sejauh mana tahap sabar dan setia. […]

FESYEN Mon, 15 Apr 2019

Pencarian Wanita Melayu 2019, 10 Finalis Bakal Berentap Untuk Merebut Takhta

Pentas utama Plaza Shah Alam Sabtu lalu menyaksikan persaingan sengit 30 peserta separuh akhir Pencarian Wanita Melayu 2019 yang bertanding untuk melayakkan diri ke peringkat akhir PWM 2019.

| Live TV